Θα γίνει “μάχη” για το Σύμφωνο Σταθερότητας: Πάμε προς μικρή χαλάρωση;;

 29/03/2024    01 : 34 : 55
europe scaled
65 / 100

Σύμφωνο Σταθερότητας: Κόντρα στις βουλές του Βερολίνου αναμένεται να κινηθούν οι προτάσεις που θα παρουσιάσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων με σημείο αιχμής τους ετήσιους στόχους για τη μείωση των χρεών των κρατών μελών.

Μεταδίδει το portothema.gr

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται πληροφορίες από το προσχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τα κράτη μέλη να μειώνουν τα επίπεδα του δημοσίου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ σε ένα χρονικό φάσμα τεσσάρων ετών. Επίσης, οι χώρες με αυξημένα δημοσιονομικά βάρη θα πρέπει και πάλι να τα περιορίσουν σε ποσοστό 0,5% επί το ΑΕΠ ετησίως, ενώ δεν θα τους επιτρέπεται ευελιξία από την εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι γερμανικές προτάσεις

Τα μέτρα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με τους αρχικούς… αλά καρτ κανόνες που είχε θέσει επί τάπητος η Κομισιόν, όμως είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστήσουν τη Γερμανία. Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της τήρησης ενός αυστηρού πλαισίου. Ενδεικτικά για τα επίπεδα του δημοσίου χρέους η Γερμανία έχει επιμείνει πως οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να μειώνουν το χρέος επί του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Για τις χώρες που δεν έχουν μεγάλα βάρη, το ποσοστό που προτείνει είναι στο 0,5% ετησίως.

Θυμίζουμε πως η εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου έχουν ανασταλεί από τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού και πρόκειται να επανέλθουν σε ισχύ από την ερχόμενη χρονιά.

Στόχος, λοιπόν, στο μεταξύ είναι να έχει συμφωνηθεί η τροποποίηση τους με τα δημοσιονομικά γεράκια να επιμένουν στην εκ νέου υιοθέτηση αυστηρών δημοσιονομικών στάνταρ και έτερα κράτη μέλη να θέλουν μεγαλύτερη χαλάρωση για την ώθηση των επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και του πολέμου. Η άποψη της Κομισιόν κλίνει κυρίως προς τη δεύτερη λογική. Ωστόσο είναι προφανές από τώρα ότι η διαπραγμάτευση στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}