Η μπόχα απλώνει: Από το Qatargate στο Moroccogate

 28/03/2024    04 : 24 : 04
qatargate 1 1 2022
63 / 100

Μετά το Qatargate έρχεται το Moroccogate; Συγκεκριμένα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η «2η φάση» της έρευνας του εισαγγελέα των Βρυξελλών με τουλάχιστον δύο υπόπτους..

Σε αυτή τη φάση προβλέπεται πως θα είναι άμεση η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς θα πρέπει να με τις αποφάσεις του να εκφραστεί επίσημα για την υπόθεση που συγκλονίζει εδώ και τρεις εβοδμάδες Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica,που επισημαίνει ΄ποτι πριν από λίγες ώρες εστάλη ανεπίσημη αναφορά από τους Βέλγους δικαστές στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου.

Με την αναφορά αυτή οι δικαστές προειδοπούν ότι σκέφτονται να στείλουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αίτημα για άρση της ασυλίας ορισμένων ευρωβουλευτών. Αυτό είναι το σημάδι ότι η έρευνα κάνει το πρώτο ποιοτικό άλμα.

Όπως τονίζει η Ιταλική εφημερίδα οι εισαγγελείς των Βρυξελλών οριστικοποιούν το αίτημά τους, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά αυτή τη στιγμή σε δύο βουλευτές: τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα. Ενώ, προς το παρόν, εκκρεμεί τι θα γίνει με την Μαρία Αρένα.

Αυτό το βήμα θα οδηγούσε αναπόφευκτα το σκάνδαλο να εξαπλωθεί αστραπιαία. Νέες πράξεις, νέες έρευνες, νέες αναζητήσεις. Χωρίς την άρση της ασυλίας οι δικαστές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να προσεγγιστούν μόνο με δικαστικά μέτρα σε περίπτωση αυτόφωρης διαδικασίας. Όπως συνέβη και για την Εύα Καϊλή.

Αίτημα άρσης ασυλίας: Μπορεί να γίνει δεκτό με απλή πλειοψηφία

Όταν κατατεθεί επίσημα το αίτημα των δικαστών, η πρόεδρος της Βουλής, Roberta Metsola, θα ανακοινώσει το θέμα στην αίθουσα και στη συνέχεια θα παραπέμψει προκαταρκτικά την εξέταση του αιτήματος στη δικαστική επιτροπή (Juri) και θα ζητήσει την απόρριψη ή την έγκριση του αιτήματος. Σε εκείνο το σημείο -με την πρώτη ευκαιρία- η Βουλή θα ψηφίσει την εισήγηση και η απόφαση θα εγκριθεί με απλή πλειοψηφία.

Οι προθέσεις της Ρομπέρτα Μετσόλα είναι, ωστόσο, να προσφέρει τη μέγιστη συνεργασία στους δικαστές. Εάν, λοιπόν, το αίτημα φτάσει πραγματικά την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων να ασχοληθεί με το θέμα την εβδομάδα μεταξύ 9 και 15 Ιανουαρίου, δηλαδή τις πρώτες εργάσιμες ημέρες, για τις Επιτροπές μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Και εάν το αίτημα εξεταστεί γρήγορα, η Ολομέλεια που συνεδριάζει στο Στρασβούργο από τις 16 Ιανουαρίου θα δώσει την τελική γνωμοδότηση.

Δεδομένης της προσοχής και των συνεπειών του Qatar Gate, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα αρνηθεί την άδεια να προχωρήσει. Και αν ναι, η «2η φάση» της έρευνας θα αρχίσει ουσιαστικά στα μέσα Ιανουαρίου.

Ομολογίες: Εισαγωγή στη 2η φάση – από το Qatargate στο Moroccogate

Για να αντιληφθεί κάποιος πως η υπόθεση έφθασε στη 2η φάση της αρκεί να διαβάσει ξανά όσα αναφέρουν τα έγγραφα της έρευνας δικαστών και μυστικών υπηρεσιών.

«Με αντάλλαγμα χρήματα». Υπάρχει ένα απόσπασμα, στις πληροφορίες που δίνουν οι βελγικές υπηρεσίες στον ανακριτή στις Βρυξέλλες, Michel Claise, το οποίο εξηγεί με σαφήνεια τι θα μπορούσε να είναι αυτή η δεύτερη φάση του Qatar Gate: το πέρασμα από τους διαφθορείς στους διεφθαρμένους. Η είσοδος της αστυνομίας μέσα στο γυάλινο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αναφορές των βελγικών μυστικών υπηρεσιών, «με αντάλλαγμα χρήματα» τουλάχιστον ένας Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοζολίνο, «είχε παρέμβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου».

«Το 2019, το 2020 και το 2021 θα είχαν λάβει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την μαροκινή μυστική υπηρεσία», γράφουν. Τώρα, δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα ίχνος αυτών των χρημάτων στα έγγραφα της έρευνας. Ο Cozzolino δεν βρίσκεται υπό έρευνα και ζήτησε να ακουστεί αμέσως από τους Βέλγους δικαστές, προσφέροντας την απόλυτη συνεργασία του για να αποδείξει την αθωότητά του. «Είναι αλήθεια», είπε στη Repubblica, «ο Τζιόρτζι ήταν ο βοηθός μου και καταλαβαίνω ότι το όνομά μου καταλήγει σε αυτή την κακή ιστορία. Αλλά δεν ήξερα τίποτα για την επιχείρησή του και πάνω απ’ όλα δεν πήρα ποτέ ούτε ένα ευρώ ή ένα επίδομα για πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά μου. Δεν αστειευόμαστε».

Γεγονός είναι ότι η «Φάση 2» της έρευνας στοχεύει ακριβώς στην επαλήθευση αυτού. Αν είναι αλήθεια ότι ο Cozzolino ήταν μέρος μιας ομάδας που “λειτουργεί με διακριτικότητα που υπερβαίνει την απλή σύνεση, αποφεύγοντας να εμφανίζεται πολύ ανοιχτά υπέρ του Μαρόκου εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη γλώσσα και κρύβοντας χρήματα στα διαμερίσματά τους”, όπως αναφέρεται στα έγγραφα.

Εκτός από τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα αρχικά από τις υπηρεσίες και στη συνέχεια από τη βελγική αστυνομία, στα έγγραφα περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις των συλληφθέντων. Ο Τζιόρτζι είπε ότι «υπέθετε» ότι ο Παντσέρι μπορεί να είχε δώσει στον Κοζολίνο κάποια χρήματα.

Η Καϊλή είπε, σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους, ότι ο σύντροφός της “ενδεχομένως κρατάει κάτι για το αφεντικό του, Αντρέα Κοζολίνο”. Ο ίδιος ο Παντσέρι προσπάθησε να “καρφώσει” τον Κοζολίνο: “Δεν έχω αποδείξεις, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ, Κοζολίνο. Είναι ο βουλευτής του οποίου είναι βοηθός ο Τζιόρτζι. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος να ζητά επείγοντα ψηφίσματα”.

Η θέση του Κοζολίνο δεν είναι η μόνη που πρέπει να επαληθεύσει η βελγική αστυνομία. Είναι πιθανό το αίτημα να αφορά και στον Marc Tarabella, ο οποίος ήταν άμεσα μέρος του δικτύου Παντσέρι. Από την άλλη, η κατάσταση με τους άλλους Ιταλούς βουλευτές, την ομάδα των «φίλων» όπως ορίζονται στα έγγραφα, είναι διαφορετική ( η Αλεσάντρα Μορέτι – ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπράντο Μπενιφέι). Οι βοηθοί τους μπορεί να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι (οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν και ελέγχονται αυτή τη στιγμή από τεχνικούς της Αστυνομίας). Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι βουλευτές γνώριζαν ότι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ πίσω από τον Παντσέρι, αλλά χώρες που ήθελαν να αγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}