Η Γέλεν προειδοποιεί για οικονομικό χάος στις ΗΠΑ αν δεν αλλάξει το “ταβάνι” του χρέους

 29/03/2024    08 : 17 : 46
γελεν
70 / 100

Τυχόν αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους θα προκαλέσει «απότομη οικονομική ύφεση» στις ΗΠΑ, τόνισε την Κυριακή η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και προειδοποίησε εκ νέου ότι το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να έχει εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα για την αποπληρωμή των χρεών μέχρι τον Ιούνιο.

«Η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι στις αρχές Ιουνίου θα έρθει μια μέρα που δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας εκτός εάν το Κογκρέσο αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους και είναι κάτι που προτρέπω θερμά το Κογκρέσο να κάνει», είπε η Γέλεν στην εκπομπή «This Week» του ABC.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ, οι ΗΠΑ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει «έκτακτα μέτρα» για να αποφύγουν την χρεοκοπία και δεν είναι κάτι που μπορεί να συνεχίσει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Η ίδια τόνισε ότι το Κογκρέσο πρέπει να λάβει μέτρα για να αποφευχθεί η «οικονομική καταστροφή».

«Είναι ευρέως αποδεκτό ότι θα επέλθει χρηματοπιστωτικό και οικονομικό χάος», είπε η Γέλεν.

Οι νομοθέτες προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο για να αυξήσουν ή να αναστείλουν το «ταβάνι» του χρέους, κάτι που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως. Αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο, αυξάνοντας την προοπτική χρεοκοπίας.

Η Γέλεν ζήτησε αποφασιστική δράση και γρήγορα. Σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι, τη Δευτέρα, η Γέλεν σημείωνε ότι ότι νέα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα ανάγκασαν το υπουργείο να αλλάξει την εκτίμησή του για το πότε δεν θα μπορεί πλέον να ικανοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, τοποθετώντας την ακόμη και την 1η Ιουνίου. Αυτή η ημερομηνία είναι νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street.

Κρίσιμη συνάντηση
Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους «big four» του Κογκρέσου (τον αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, τον αρχηγό της μειονότητας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, τον ΜακΚάρθι και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις, σε μια συνάντηση στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο για να συζητηθεί το όριο του χρέους, δήλωσε στο NBC αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Τζέφρις είπε την Κυριακή ότι η συνάντηση που διοργάνωσε ο Μπάιντεν είναι «πολύ σημαντική» και θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν.

«Πρέπει να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Τελεία», είπε στο «Meet the Press» του NBC.

Αλλά για τον γερουσιαστή Τζέιμς Λανκφορντ, η συνάντηση για το ανώτατο όριο του χρέους θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Είπε ότι το θέμα τέθηκε την εβδομάδα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και ότι η άρνηση του Προέδρου Μπάιντεν να διαπραγματευτεί ήταν «αποσβολωτική».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}