ΗΠΑ: Αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού οι τράπεζες

 18/04/2024    07 : 36 : 35
banks
69 / 100

Σε αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού προχώρησαν οι αμερικανικές τράπεζες εν μέσω των κλυδωνισμών από την κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών και ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση για δάνεια υποχωρεί καθώς το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευτεί από τις διαδοχικές και μεγάλες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Ειδικότερα, το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που αυστηροποίησαν τους όρους δανεισμού για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σκαρφάλωσε στο 46% από 44,8% το δ’ τρίμηνο του 2022, όπως έδειξε η έρευνα της Federal Reserve για τις πιστωτικές συνθήκες το α’ τρίμηνο.

Η κατάρρευση των τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών και οι τριγμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για τον κίνδυνο οι τράπεζες να περιορίσουν υπερβολικά την πρόσβαση των επιχειρήσεων στον δανεισμό, οδηγώντας σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι υποχώρησε σημαντικά η όρεξη για νέα δάνεια. Το ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν ισχυρότερη ζήτηση για δάνεια υποχώρησε κατά 55,6% το πρώτο τρίμηνο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2009.

Οι πιο σφικτές πιστωτικές συνθήκες έρχονται και ως αποτέλεσμα των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve στο πλαίσιο της εκστρατείας της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα πάνω από το επίπεδο του 5% για πρώτη φορά από το 2007. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ πάντως άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει στάση αναμονής στη συνέχεια για να δει τον αντίκτυπο της πολιτικής της στην οικονομία.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}