Πως η Λαγκάρντ οδηγεί σε…δραματική αύξηση των χρεών προς τον ΕΦΚΑ

 28/03/2024    08 : 35 : 43
εφκα
66 / 100

Aναδρομικά από το 2013 εφαρμόζονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία τα αυξημένα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Δραματική αύξηση των χρεών προς τον ΕΦΚΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά Ταμεία προκαλούν οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το ποσοστό της προσαύξησης εφαρμόζεται αναδρομικά από το έτος 2013!

Μόνο κατά γ’ τρίμηνο του 2022, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΚΕΑΟ αυξήθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ, μόνο από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και εκτινάχθηκαν στα 45,47 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, πως η αύξηση αυτή του χρέους προκύπτει μόνο από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για ένα δίμηνο και την επιπλέον αύξηση κατά 75 μ.β. για τον μισό Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι το δ’ τρίμηνο που θα υπολογιστούν επί των παλαιών χρεών οι νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ τα χρέη προς το ΚΕΑΟ θα πιάσουν τα 50 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, το συνολικό χρέος στο Κ.Ε.Α.Ο. στις 30 Ιουνίου 2022 ήταν 43,43 δισ. ευρώ και μέσα στο γ΄ τρίμηνο το χρέος αυξήθηκε κατά 2,037 δισ. ευρώ.

Η μεταβολή αυτή, εξηγεί το ΚΕΑΟ, προήλθε από την αύξηση κατά 2,062 δισ. ευρώ των πρόσθετων τελών, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 25,51 εκατ. ευρώ λόγω αποπληρωμών ή ρυθμίσεων.

Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια της ΕΚΤ

Η δραματική αύξηση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλεται στη διάταξη ενός νόμου του 2013, τον 4152/2013, ο οποίος αναφέρει, το επιτόκιο προσαύξησης του χρέους, εφαρμόζεται αναδρομικά από το 2013!

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, για όσο διάστημα παραμένουν εκτός ρύθμισης επιβαρύνονται με προσαύξηση η οποία προκύπτει, από το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για ρύθμισης, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης (δηλαδή 8%), αλλά εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1/1/2013.

Η διάταξη προβλέπει συγκεκριμένα ότι, “από 1.1.2013 και εφεξής, οι εισφορές οποίες δεν καταβάλλονται εμπροθέσμως επιβαρύνονται από ένα ετήσιο επιτόκιο που υπολογίζεται για τη συνολική διάρκεια της ρύθμισης και που ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης (δηλαδή 8%), υπολογισμένο σε ετήσια βάση και με αναδρομική εφαρμογή από 1.1.2013.”

Παράδειγμα. Μια παλιά οφειλή του έτους 2010, μέχρι και τον Ιούνιο επιβαρύνονταν με ετήσιο επιτόκιο 8%, για την περίοδο από την 1/1/2013.

Από τις 27 Ιουλίου, που αυξήθηκε στο 0,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ, η επιβάρυνση ανήλθε σε 8,50%.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, που το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε στο 1,25%, η επιβάρυνση των οφειλετών του ΕΦΚΑ ανήλθε στο 9,25%.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις των επιτοκίων, που, σημειωτέον, δεν εφαρμόστηκαν ολόκληρο το γ΄ τρίμηνο, παρά μόνο για ένα μέρος του, αύξησαν το χρέος προς τον ΕΦΚΑ κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, από σήμερα, 2 Νοεμβρίου, η ίδια οφειλή θα προσαυξάνεται κατά 10% ετησίως, λόγω της νέας αύξησης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, το οποίο διαμορφώθηκε στο 2% και την προσθήκη του βασικού επιτοκίου τιμωρίας, που είναι στο 8%.

Το γεγονός αυτό σημαίνει, ότι το δ’ τρίμηνο του 2022, η επιβάρυνση των ληξιπρόθεσμων με 10%, αναδρομικά από το 2013, θα προκαλέσει τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών χρεών τα οποία θα διαμορφωθούν πέριξ των 50 δισ. ευρώ από τα 45,47 δισ. ευρώ που ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}