Επιστολή της δικηγόρου Κατερίνας Φραγκάκη στον Χρήστο Σταϊκούρα για τον Εξωδικαστικό: Βοηθήστε στη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών

 29/03/2024    05 : 00 : 40
φραγκακη κατερινα
65 / 100

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό έστειλε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη. Είχαν προηγηθεί κι άλλες επιστολές με τις οποίες ζητούσε να βρεθεί τρόπος να “ξεπαγώσει” ουσιαστικά η διαδικασία ώστε να ενταχθούν οι δανειολήπτες.

Όπως αναφέρει:

“Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

σας επισυνάπτω επιστολή, στην οποία σας αναφέρω κάποιες προτάσεις μου για τα μέτρα άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας που προωθείτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Θα παρακαλούσα να την λάβετε υπόψη σας και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο πάντα την ρύθμιση οφειλών από τους χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια προηγουμένων επιστολών που σας έχω κοινοποιήσει, χαιρετίζω τις τροποποιήσεις που έχετε κάνει μέχρι στιγμής στον εξωδικαστικό μηχανισμό και έχοντας μεγάλο αριθμό αιτήσεων, παρατηρώ ότι πράγματι η διαδικασία πλέον κινείται σε γρηγορότερους ρυθμούς.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι σύμφωνα με αυτά που γνωστοποιήσατε σήμερα μέσω δελτίου τύπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα γίνει αποτελεσματικότερος. Ειδικότερα αναφέρατε ότι θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης, που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα, Επίσης θα εντάσσονται οφειλέτες και με μία μοναδική οφειλή. Ταυτόχρονα θα ενταχθούν νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση και θα καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο αλλά και θα μειωθεί το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.

Το μεγάλο αγκάθι του εξωδικαστικού μηχανισμού όπως σας έχω αναφέρει και στο παρελθόν, είναι η αρνητική αντιμετώπιση των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης. Όπως σας είναι γνωστό εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών και συνεχίζουν κανονικά την αναγκαστική εκτέλεση της περιουσίας των οφειλετών.

Ειδικά σε περιπτώσεις που επίκειται πλειστηριασμός παρατηρούμε την έντονη απροθυμία τους να προωθήσουν λύσεις διευθέτησης, μέσω της αυτοματοποιημένης πλατφόρμας και τελικά δεν λαμβάνει ο πολίτης την προστασία που ανέμενε. Αλλά και όταν δεν επίκειται πλειστηριασμός, η στάση τους είναι ανάλγητη και καταχρηστική, καθώς είναι γνωστές οι περιπτώσεις, που ενώ οι δανειολήπτες βρίσκονται σε διαδικασία εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης, οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, κοινοποιήσαν καταχρηστικά διαταγές πληρωμής και ξεκίνησαν τα καταδιωκτικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου οι χρηματοδοτικοί φορείς να σταματήσουν να μπλοκάρουν τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα πρέπει :

Να ορισθεί χρηματική ποινή κατά των εταιρειών διαχείρισης και των Τραπεζών, που ενώ έχει γίνει οριστική υποβολή και ο πολίτης βρίσκεται σε προστασία μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, προχωρούν παράνομα τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Σε περίπτωση αναιτιολόγητης απόρριψης και μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης από τους χρηματοδοτικούς φορείς να ματαιώνονται αυτομάτως οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και να προστατεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.
Όσοι οφειλέτες απέρριψαν τις προτάσεις λόγω υψηλών επιτοκίων, ή λόγω άρνησης των εταιρειών διαχείρισης ή των Τραπεζών να μπορούν να επανέλθουν άμεσα με νέα αίτηση.
Να διορθωθούν τα προβλήματα της πλατφόρμας που αφορούν στην μοναδικοποίηση των ακινήτων και ειδικά όταν υφίστανται ποσοστά συνιδιοκτησίας.
Να δοθεί η δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης του κεφαλαίου, χωρίς την καταβολή των τόκων.
Να γίνεται άρση των κατασχέσεων που έχουν γίνει εις χείρας τρίτου (π.χ μισθωμάτων) για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Οι τροποποιήσεις αυτές να έχουν αναδρομική ισχύ και σε περιπτώσεις που έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ώστε οι πολίτες να επωφεληθούν των μειωμένων επιτοκίων, αλλά και της προστασίας σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας από τις εταιρείες διαχείρισης ή τις τράπεζες.
Δια της παρούσης λοιπόν, σας θέτω τα ανωτέρω με την βεβαιότητα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποδώσει τα μέγιστα ο Ν.4738/2020 και θα μετατραπεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός σε μια αποτελεσματική διαδικασία ρύθμισης των οφειλών και κατά συνέπειας μείωσης του ιδιωτικού χρέους, αλλά και ταυτόχρονα προστασίας των οφειλετών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης.

Με τιμή

Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}