Ελληνική οικονομία: Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας

 29/03/2024    03 : 44 : 23
kefalaio
74 / 100

Η ελληνική οικονομία και τα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον δείχνουν ότι έρχονται δύσκολα…πολύ δύσκολα!! Ενώ το τεράστιο ιδιωτικό χρέος φέρνει πλιάτσικο μεγατόνων σε οφειλέτες εφορίας, ΕΦΚΑ και δανειολήπτες. Πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και νέος πτωχευτικός θα σαρώσουν τη μισή Ελλάδα!

kefalaio

ΓΣΕΒΕΕ: Αυξάνεται το κόστος – Πάμε σε νέο «κύμα» αυξήσεων

Η ενεργειακή κρίση και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που έχουν εδραιωθεί το τελευταίο εξάμηνο στην ελληνική αγορά, ωθούν τις μικρές επιχειρήσεις στα όρια αντοχής τους. Αυτές αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας και προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο ολοένα αυξανόμενο λειτουργικό κόστος-εξαιτίας των εκτίναξης των ενεργειακών τιμών- προχώρησαν κατά το πρώτο εξάμηνο σε ανατιμήσεις των προϊόντων και αγαθών που προωθούν στην αγορά. Έξι στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσοστό αυτών θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο… ανατιμήσεων και το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το νέο «κύμα» αυξήσεων σε βασικά είδη και προϊόντα μοιάζει με αναπόφευκτο, καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, πως είναι το μοναδικό μέσο για να ανταποκριθούν στο κόστος λειτουργίας και τις λοιπές σημαντικές υποχρεώσεις που έχουν. Σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Ειδικότερα καταγράφηκε μεσοσταθμική αύξηση αυξήθηκε στο κόστος ενέργειας κατά 76%, στο κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, στο κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και στο κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%.

Συνέπεια του αυξημένου κόστους λειτουργίας ήταν να καταγραφεί νέος ιστορικά υψηλός αριθμός επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης αγαθών/υπηρεσιών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, 6 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (59,2%) προχώρησαν σε αύξηση των τιμών τους.

Με βάση τις απαντήσεις, η ανοδική τάση των τιμών θα συνεχιστεί και το επόμενο εξάμηνο, καθώς το 38,7% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές τους έναντι του 6,7% που δήλωσε πως θα τις μειώσει. Σε κλαδικό επίπεδο τις περισσότερες επιχειρήσεις που προτίθενται να προχωρήσουν σε αύξηση τιμών συναντούμε στο εμπόριο (49,5%), ακολουθούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (39,4%) και τέλος οι επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών (27,8%).

4 στις 10 μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν φόβους για λουκέτο

Μαύρες και αρνητικές παραμένουν οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για το μέλλον. Συγκεκριμένα, σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (38,6%) εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον. Αντίστοιχα, ο δείκτης βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καταγράφει το χειρότερο ποσοστό από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης με το 6,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητας του.

Βιωσιμότητα και χρέη – Οξύ πρόβλημα στην εστίαση

Περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%) δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%). Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων εστίασης και των μικρότερων πολυάριθμων επιχειρήσεων επιδεινώνεται περαιτέρω. Για τις επιχειρήσεις αυτές, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.

Πάντως σημειώνεται ότι για 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν καθυστερημένες υποχρεώσεις το συνολικό ύψος οφειλών δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η υιοθέτηση ρεαλιστικών ρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει στη διευθέτηση των υποχρεώσεων του μεγαλύτερου μέρους των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε αυτές.

Στο μεταξύ, το 13% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει κάποιας μορφής επένδυση το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Από τα επιμέρους στοιχεία οι μεταποιητικές επιχειρήσεις καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις το επόμενο εξάμηνο (15,5%) και ακολουθεί ο τομέας των υπηρεσιών (14,2%).

Όσον αφορά την απασχόληση, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το 2ο εξάμηνο του 2022 είναι αισιόδοξες καθώς 7,9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα αυξήσει το προσωπικό του έναντι του 6,7% που δήλωσε ότι θα το μειώσει. Σημειώνεται ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι εκείνες που με κατά κύριο λόγο διαμορφώνουν το θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση καθώς το 8,3% εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις έναντι του 4,7% που θα κάνει μειώσεις.

Τα μεγαλύτερα χρέη είναι προς τον ΕΦΚΑ

Το 16,6% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τον πρώην ΟΑΕΕ, το 15,5% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς την εφορία, το 15,4% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στους λογαριασμούς ενέργειας, το 13,1% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς προμηθευτές.

Το 12% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις τραπεζικές του υποχρεώσεις, το 11,5% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για το ενοίκιο και το 10,2% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το πρώην ΙΚΑ.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη έρευνα για το 2022 που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις διενεργήθηκαν από την εταιρία MARC AE σε πανελλαδικό δείγμα 801 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), το διάστημα 6 έως 27 Ιουλίου 2022.

Πνίγεται στα χρέη ο ιδιωτικός τομέας

Τεράστια χρέη προς Εφορία και ΕΦΚΑ που φτάνουν στο 80% του ΑΕΠ βαραίνουν νοικοκυρά και επιχειρήσεις, ενώ η κατάσταση καθίσταται εφιαλτική εάν προστεθούν και τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα αρρύθμιστα χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονται στο ύψος των 155,9 δισ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ανέρχονται σε 112,5 δισ. ευρώ, ενώ σε 43,4 δισ. ευρώ, ανήλθαν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σε αυτά, αν προστεθούν και τα 100 δισ. ευρώ, που είναι τα κόκκινα δάνεια που κατέχουν τράπεζες ή funds, το συνολικό «φέσι» του ιδιωτικού τομές ξεπερνά τα 250 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη είναι η σημαντική αύξηση των οφειλετών προς την Εφορία με χρέη από 50 έως 500 ευρώ, αλλά και η αύξηση των χρεών των μεγαλοοφειλετών.

Συνολικά οι οφειλέτες του δημοσίου ανέρχονται σε 3.944.665 ΑΦΜ, εκ των οποίων οι 8.827 οφείλουν 89,9 δις. ευρώ, και οι υπόλοιποι 3.935.838, χρωστάνε τα υπόλοιπα 22,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι στην κατηγορία των οφειλετών που χρωστάνε ποσά από 100.000 – 1.000.000 ευρώ έκαστος, βρίσκονται 40.379 ΑΦΜ. Η συγκεκριμένη ομάδα οφειλετών χρωστάει συνολικά το ποσό των 10,94 δισ. ευρώ.

Προκύπτει δηλαδή, ότι 49.206 ΑΦΜ με χρέη άνω των 100.000 ευρώ έκαστος, χρωστάνε στην Εφορία το ποσό 100,79 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι υπόλοιποι 3,9 εκατ. οφειλέτες χρωστάνε το ποσό 11,76 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 236 πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Τα χρέη προς τα Ταμεία
Αναφορικά με τα χρέη προς τα Ταμεία, στις 30 Ιουνίου 2022, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ εκτοξεύτηκαν στα 43,43 δισ. ευρώ, από 42,84 δισ. ευρώ που ήταν στις 31 Μαρτίου 2022.

Από την ανάλυση του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι:

  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.957.110 οφειλέτες (81,8% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
  • Το 90,25% των οφειλετών (2.159.184 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 86.701 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (14,01% του τρέχοντος υπολοίπου).
  • Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.366 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,25% του υπόλοιπου οφειλών)
  • Επίσης, από τις συνολικές οφειλές των 43,43 δισ. ευρώ, το 32,07% (13,93 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά.
  • Αντίστοιχα, το 67,93% (ποσό 29,5 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}