Φίλιπ Λέϊν: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

 29/03/2024    02 : 34 : 27
εκτ
70 / 100

Για το εάν η ΕΚΤ θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της μίλησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν μιλώντας στους Financial Times.

Όπως είπε, για το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που να περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να σταματήσει τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού.

Ωστόσο αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού καθώς τώρα είναι λίγο κάτω από τα επίπεδα του 10%. Σημειώνεται πως ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι να ανέλθει στο 2% το 2025.

«Θα πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια» είπε σήμερα ο Λέιν, σύμφωνα με τους Financial Times. Και επεσήμανε πως μπορεί πέρυσι να λέγαμε ότι έπρεπε να αυξήσουμε τα επιτόκια σε πιο ομαλά επίπεδα, ωστόσο τώρα λέμε ότι πρέπει να τα αυξήσουμε για να φθάσουν σε ένα περιοριστικό ύψος. Παρόλο που οι αγορές εκτιμούν πως τώρα το επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει περίπου στο 3,3% φέτος το καλοκαίρι, ο Λέιν υιοθέτησε μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικό να απαντήσουν για τις κινήσεις της ΕΚΤ ως προς το θέμα αυτό οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις χωρών.

Μεταξύ άλλων ο Λέιν ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης που ξοδεύουν τώρα υπερβολικά ποσά σε επιδόματα, θα πρέπει να αναλάβουν τώρα ένα μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να περιορίσουν τα υψηλά ελλείμματα είπε και πρόσθεσε πως «τα ερχόμενα χρόνια θα χρειαστεί να γίνει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο πληθωρισμός θα μειωθεί με γρήγορους ρυθμούς φέτος, αλλά το θέμα είναι πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του 2% από το 3,5%που θα βρίσκεται στο τέλος του 2023, ανέφερε. « Στην περίπτωση αυτή, θα είναι σημαντική η πολιτική των επιτοκίων… προκειμένου να εξασφαλιστεί για το πώς θα διανυθεί το τελευταίο χιλιόμετρο της επιστροφής στο στόχο», συμπλήρωσε.

Όταν τα επιτόκια θα είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα για να περιορίσουν την ανάπτυξη, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να εξισορροπήσει τον κίνδυνο του να κάνει πάρα πολλά, τόνισε. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει κίνδυνος να διαρκέσει ο πληθωρισμός για τα επόμενα 1ή 2 χρόνια είπε ο Λέιν.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}