Δεν «τραβάει» η ρύθμιση για τα ενεργειακά χρέη

 28/03/2024    08 : 56 : 57
ρευμα 2
65 / 100

Ισχνό είναι μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των οφειλετών για την ένταξη των χρεών της ενεργειακή κρίσης στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων ή για την υπαγωγή στα παλιά προγράμματα τμηματικής εξόφλησης των 72-120 δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 10.500 έχουν υποβάλει αίτηση σε σύνολο περίπου 230.000 δικαιούχων.

Καταληκτική ημερομηνία

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι ακόμα νωρίς και μετά τις εκλογές όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, που είναι η 31η Ιουλίου, τόσο θα εντείνεται η κινητικότητα στη σχετική πλατφόρμα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη έχουν ενταχθεί 3.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ύψος της οφειλής να φθάνει τα 110 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επανένταξη στα προηγούμενα σχήματα των ρυθμίσεων με τις 72, 100 και 120 δόσεις οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί φτάνουν τις 7.000 με το ρυθμιζόμενο ποσό να ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ένταξης στις ρυθμίσεις έχουν οι εξής οφειλέτες:

ΑΝΑΒΙΩΣΗ 72 και 120 δόσεων: Οσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφόσον καταβάλουν δύο δόσεις.
Μόνο έτσι θα αναβιώσουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Ωστόσο, οι οφειλέτες που θα επανενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη.
Στην περίπτωση όμως που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ 36 ή 72 δόσεων: Αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν τα ευεργετήματα των προηγούμενων ρυθμίσεων.
Επιπλέον οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου του 2021 υφίσταντο ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν, και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}