Δασμούς έως και 200% στο ρωσικό αλουμίνιο εξετάζουν οι ΗΠΑ

 28/03/2024    06 : 59 : 23
putin biden scaled
71 / 100

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν δασμούς 200% στο ρωσικής κατασκευής αλουμίνιο, πιθανώς και από την τρέχουσα εβδομάδα, προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση στη Μόσχα ενόψει της επετείου της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, στον Λευκό Οίκο υπάρχουν και επιφυλάξεις για το μέτρο, καθώς ανησυχούν για τη ζημιά που μπορεί να υποστούν και αμερικανικές βιομηχανίες, κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου και αεροσκαφών.

Αν και οι εισαγωγές του μετάλλου από τη Ρωσία έχουν περιοριστεί σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, πέφτοντας από το 10% των αμερικανικών εισαγωγών μόλις λίγο πάνω από το 3%.

Οι συνέπειες σε αμερικάνικες εταιρείες
Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό και αρκετές αμερικανικές εταιρείες να επηρεαστούν, κάτι που αιτιολογεί γιατί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καθυστερήσει, αν και σίγουρα η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, το Reuters ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει (από τον περασμένο Οκτώβριο) τους περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου ως απάντηση στη στρατιωτική κλιμάκωση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανούς νέους δασμούς ή άλλους περιορισμούς στο ρωσικό αλουμίνιο.

Οι εκπρόσωποι του γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Δεν ήταν σαφές ,υπό ποια αρχή, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επέβαλλε υψηλότερους δασμούς. Το Υπουργείο Εμπορίου έχει δικαιοδοσία για τους δασμούς αντιντάμπινγκ, αλλά αυτοί απαιτούν έρευνες που συνήθως χρειάζονται μήνες.

Οι τιμές και η εξάρτηση
Το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερων δασμών στο ρωσικό αλουμίνιο έρχεται καθώς οι τιμές για το ευρέως χρησιμοποιούμενο μέταλλο έχουν μειωθεί από τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ, συμβάλλοντας στη χαλάρωση του πληθωρισμού. Οι τιμές του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου είχαν φτάσει σε ρεκόρ άνω των 4.073 δολαρίων ανά τόνο τον Μάρτιο του 2022, ήτοι τον μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, έχουν μειωθεί δραματικά από τότε, σε ένα πιθανό εύρος περίπου 2.441 δολαρίων έως 2.500 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται Πλέον κατά πολύ λιγότερο από το ρωσικό αλουμίνιο σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν, με τις εισαγωγές να μειώνονται στα 443 εκατομμύρια λίρες το περασμένο έτος από 1,65 εκατομμύρια λίρες το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ. Το ρωσικό αλουμίνιο αποτελεί πλέον μόνο το 3% των εισαγωγών στις ΗΠΑ.

Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς 10% στις παγκόσμιες εισαγωγές αλουμινίου για λόγους εθνικής ασφάλειας, με στόχο την αναζωογόνηση της παραγωγής των ΗΠΑ. Αυτοί οι δασμοί ισχύουν για τη ρωσική παραγωγή αλλά όχι για ορισμένες άλλες χώρες που έχουν διαπραγματευτεί συμφωνίες ποσοστώσεων με την Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ο οποίος τώρα προμηθεύει περίπου το ήμισυ των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ.

Η ρωσική παραγωγή υπόκειται επίσης σε ορισμένους δασμούς αντιντάμπινγκ για το συγκεκριμένο προϊόν, συμπεριλαμβανομένου του δασμού 62,2% στις εισαγωγές ρωσικού φύλλου αλουμινίου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}