Για την ενεργειακή κρίση δεν ευθύνεται η Ρωσία, αλλά είναι σχέδιο της BlackRock να διαλύσει την παραδοσιακή βιομηχανία

 28/03/2024    02 : 53 : 46
blackrock scaled 1
73 / 100

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οδήγησε στην επικείμενη παγκόσμια ενεργειακή κατάρρευση, ένας σύμβουλος στρατηγικών κινδύνων αποκάλυψε ότι η κρίση είναι μια μακροχρόνια σχεδιασμένη στρατηγική των δυτικών εταιρικών και πολιτικών κύκλων για να διαλύσουν τις οικονομίες στην όνομα μιας δυστοπικής πράσινης ατζέντας.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Global Research, ο απόφοιτος του Princeton University, F. William Engdahl, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένουν ότι η ενεργειακή κρίση προκλήθηκε από την επίθεση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στο Κίεβο.
Ωστόσο, ο Engdahl σημείωσε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, πιστεύεται ότι είναι αυτός που σχεδίασε την ενεργειακή κρίση.

Από το bankingnews.gr

Η επίμαχη επιστολή

Τον Ιανουάριο του 2020, ο Fink έστειλε μια επιστολή στους συναδέλφους του στη Wall Street και στους εταιρικούς διευθυντές ανακοινώνοντας μια ριζική απομάκρυνση από τις εταιρικές επενδύσεις λέγοντας ότι τα χρήματα «θα γίνουν πράσινα».
«Στο εγγύς μέλλον – και νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι – θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή κεφαλαίων.

Ο κλιματικός κίνδυνος είναι επενδυτικός κίνδυνος», είπε ο Fink, τονίζοντας ότι «κάθε κυβέρνηση, εταιρεία και μέτοχος πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».
Ο Fink, ο οποίος διαχειρίζεται επενδύσεις περίπου 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έγραψε μια ξεχωριστή επιστολή στους επενδυτές-πελάτες τους όπου ανέφερε ότι η εταιρεία του θα περικόψει ορισμένες επενδύσεις με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και ότι θα εξετάσει νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για να καθορίσει τις Τήρηση της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών 2030.

Είπε ότι οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στους ενδιαφερόμενους και δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο σκεπτικισμό από τις αγορές, γεγονός που θα προκαλούσε υψηλότερο κόστος κεφαλαίου.
«Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας θεμελιώδους αναμόρφωσης των οικονομικών», είπε.

Πως επηρέασε η BlackRock

Δείχνοντας πώς η εταιρεία έχει επηρεάσει έκτοτε τη βιομηχανία, η επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα έχει γίνει ο κανόνας μεταξύ των hedge funds και των τραπεζών της Wall Street και των επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των State Street και Vanguard.
Ο Fink κατάφερε ακόμη και να πείσει τέσσερα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ExxonMobil να τερματίσουν τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας.
Η επιστολή του 2020 προκάλεσε μια κολοσσιαία αποεπένδυση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Engdahl επεσήμανε ότι ο Fink διορίστηκε ακόμη και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), το οποίο ήταν ο κύριος υποστηρικτής που πίεζε για την «Ατζέντα του ΟΗΕ με μηδέν άνθρακα 2030».
Η BlackRock ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της Task Force για τις οικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα και έχει υπογράψει τις Αρχές για Υπεύθυνη Επένδυση (PRI), ένα δίκτυο επενδυτών που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και ωθεί τις επενδύσεις με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Υπέγραψε επίσης τη δήλωση του Βατικανού για το 2019 υπέρ των καθεστώτων τιμολόγησης του άνθρακα.
Το 2020, εντάχθηκε στο Climate Action 100, έναν συνασπισμό σχεδόν 400 διαχειριστών επενδύσεων που διαχειρίζονται 40 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το επόμενο έτος, ο Fink έγραψε μια άλλη επιστολή – επίθεση στα ορυκτά καύσιμα, ζητώντας από τις εταιρείες να αποκαλύψουν ένα σχέδιο για το πώς το επιχειρηματικό τους μοντέλο θα είναι συμβατό με μια καθαρά μηδενική οικονομία.
Μέχρι το 2022, περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν ήδη εξέλθει από την επένδυση στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Τα ανταλλάγματα

Σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση του Fink «είμαι εδώ για να βοηθήσω» στην προεδρική εκστρατεία του Biden, ο τελευταίος ανακοίνωσε γρήγορα ότι θα απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του.
Ο Biden τοποθέτησε επίσης τον Global Head of Sustainable Investing της BlackRock, Brian Deese, ως βοηθό του και διευθυντή του εθνικού οικονομικού συμβουλίου.

Ο Deese παρείχε μια λίστα με μέτρα κατά του πετρελαίου προς υπογραφή με εκτελεστικό διάταγμα, η οποία περιελάμβανε το κλείσιμο του τεράστιου πετρελαιαγωγού Keystone XL και τη διακοπή τυχόν νέων μισθώσεων στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής (ANWR).
Ο Biden προσχώρησε επίσης στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που είχε διαπραγματευτεί ο Deese για τον τότε πρόεδρο Barack Obama.

Ο πρόεδρος Donald Trump το ακύρωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί κανόνες του Biden και οι επενδυτικές εντολές της BlackRock άρχισαν να σκοτώνουν την ικανότητα του διυλιστηρίου.
«Τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Biden, οι ΗΠΑ έκλεισαν περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως δυναμικότητας διύλισης βενζίνης και ντίζελ, η ταχύτερη πτώση στην ιστορία των ΗΠΑ», είπε ο Engdahl.
Είπε επίσης ότι φέτος, «ένα πρόσθετο 1,7 εκατομμύρια bpd [βαρέλια την ημέρα] δυναμικότητας πρόκειται να κλείσει ως αποτέλεσμα της αποεπένδυσης της BlackRock και της Wall Street και των κανονισμών Biden».

Η Blackrock προωθεί το ESG

Τον Ιανουάριο του 2020, παραμονές των οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικών lockdowns, ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, ο Larry Fink της Blackrock, δημοσιοποίησε μια επιστολή προς τους συναδέλφους του της Wall Street και τους εταιρικούς διευθυντές για το μέλλον των επενδυτικών ροών.
Στο κείμενο, με τον… μετριοπαθή τίτλο «A Fundamental Reshaping of Finance», ο Fink, ο οποίος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο με περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολ. τότε υπό διαχείριση, ανακοίνωσε μια ριζική αναδιάρθρωση των εταιρικών επενδύσεων.

Τα χρήματα θα «πρασίνιζαν».
Στην επιστολή του για το 2020 που ακολούθησε ο Fink δήλωσε,
«Στο εγγύς μέλλον – και νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι – θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή της κατεύθυνσης των κεφαλαίων…
Ο κίνδυνος από το κλίμα είναι επενδυτικός κίνδυνος».
Περαιτέρω δήλωσε: «Κάθε κυβέρνηση, εταιρεία και μέτοχος πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».

Σε ξεχωριστή επιστολή προς τους πελάτες επενδυτών της Blackrock, ο Fink διατύπωσε τη νέα ατζέντα για την επένδυση κεφαλαίων.
Δήλωσε ότι η Blackrock θα αποχωρήσει από ορισμένες επενδύσεις με υψηλή αποτύπωμα CO2, όπως ο λιθάνθρακας, η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες (φτωχές) χώρες.
Πρόσθεσε ότι η Blackrock θα αναθεωρήσει τις νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για να καθορίσει εάν τηρούν τους κανόνες «βιωσιμότητας» της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030.

Η αποεπένδυση σε ορυκτά καύσιμα

Ο Fink κατέστησε σαφές ότι το μεγαλύτερο fund στον κόσμο θα αρχίσει να αποεπενδύει σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.
«Με την πάροδο του χρόνου», έγραψε ο Fink, «οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια και δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο σκεπτικισμό από τις αγορές και, στη συνέχεια, υψηλότερο κόστος κεφαλαίου».
Πρόσθεσε ότι, «η κλιματική αλλαγή έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών… βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας θεμελιώδη αναμόρφωση των οικονομιών».The Jump in Energy Prices Drove More Money to Climate Tech Last Year – BNN Bloomberg

Η τιμωρία

Από εκείνο το σημείο και μετά η λεγόμενη επένδυση ESG, η τιμωρία των εταιρειών που εκπέμπουν CO2 όπως η ExxonMobil, έχει γίνει όλη η μόδα μεταξύ των hedge funds και των τραπεζών της Wall Street και των επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των State Street και Vanguard.
Τέτοια είναι η ισχύς της Blackrock.

Ο Fink μπόρεσε επίσης να δεσμεύσει τέσσερα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ExxonMobil να τερματίσουν τις δραστηριότητες στο τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας.

Πώς το Blackrock Investment Fund πυροδότησε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Η επιστολή Fink του Ιανουαρίου 2020 ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενάντια στη συμβατική βιομηχανία ενέργειας.
Η BlackRock ήταν ιδρυτικό μέλος της Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) και έχει υπογράψει το UN PRI—Principles for Responsible Investing, ένα δίκτυο επενδυτών που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ που ωθούν τις επενδύσεις μηδενικού άνθρακα χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά διεφθαρμένο ESG κριτήρια – Περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης στις επενδυτικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος επί των πλαστών δεδομένων για τους δείκτες ESG μιας εταιρείας.
Επίσης η Blackrock υπέγραψε τη δήλωση του Βατικανού για το 2019 υπέρ των καθεστώτων τιμολόγησης του άνθρακα.
Η BlackRock το 2020 εντάχθηκε επίσης στο Climate Action 100, έναν συνασπισμό σχεδόν 400 διαχειριστών επενδυτικών funds που διαχειρίζονται 40 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}