Γιάννης Καρούζος: Το οξύμωρο με την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα

 28/03/2024    02 : 33 : 56
καρουζος
69 / 100

Στο ίδιο έργο θεατές! Το Υπουργείο εργασίας ετοιμάζεται για «σύσταση τηλεργασίας» και όχι υποχρεωτική τηλεργασία λόγω της χιονόπτωσης για τον ιδιωτικό τομέα!

Γράφει ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος-εργατολόγος

Ας γνωρίζουμε λοιπόν : Δυστυχώς στη χώρα μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν περίπτωση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης . Η «σύσταση τηλεργασιας» για τον ιδιωτικό τομέα εξ αιτίας των χιονοπτώσεων σημαίνει : ο εργαζόμενος να συμφωνήσει, αφού η επιβολή της δεν είναι υποχρεωτική .

Όπου δεν είναι εφικτό ο εργαζόμενος να προσέλθει για εργασία λόγω του χιονιού και η επιχείρηση λειτουργεί, εφόσον μπορεί να τηλεργαστεί και το επιθυμεί , θα αμείβεται . Θα αμείβεται όμως και όταν δεν επιθυμεί να τηλεργαστεί , αρκεί να μην μπορεί να προσέλθει στο χώρο εργασιας του λόγω χιονιού που εμποδίζει αυτόν να προσέλθει, ενώ η επιχείρηση λειτουργεί .

Με την προχειρότητα της «σύστασης» για τηλεργασια, οι επιχειρήσεις θα επικαλούνται στον εργαζόμενο που κωλύεται να προσέλθει, ότι του πρότειναν να τηλεργαστεί και δε θα του καταβάλουν μισθό, αν αυτός αρνηθεί, κάτι που δε θα συνέβαινε αν η Τηλεργασία θα ήταν υποχρεωτική και στην περίπτωση αυτή . Πάλι έριδες, πάλι συγκρούσεις !

Με τις κλιματολογικές αλλαγές είναι η ώρα για το νέο εργατικό δίκαιο του περιβάλλοντος, όπως αυτό της υγείας, σε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που δε θα ρυθμίζει την εργασιακή σύμβαση περιστασιακά, αλλά συστηματικά.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}