Γερμανία: Ελληνίδα δημοσιογράφος φέρεται να χρηματίστηκε για συνέντευξη με τον Όλαφ Σολτς

 28/03/2024    11 : 58 : 42
ζερβακη σολτς
66 / 100

Η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Λίντα Ζερβάκη φέρεται να έχει λάβει αμοιβή από την καγκελαρία για συνέντευξή της με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ψηφιακή τεχνολογία. Επρόκειτο για την «κάλυψη των εξόδων» της δημοσιογράφου και της ομάδας της, απαντά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Tageszeitung, το 2022 η Ζερβάκη έλαβε 1.130,50 ευρώ από την καγκελαρία, ενώ είχε ήδη δεχθεί κριτική και για το γεγονός ότι δεν υπέβαλε «δύσκολες» ερωτήσεις στον Σολτς, παρότι η Γερμανία θεωρείται ότι έχει μείνει πολύ πίσω στην ψηφιακή μετάβαση.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο ίδιος ο καγκελάριος επέλεξε τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο.

«Δεν υπήρξε καμία σαφής δήλωση από τον καγκελάριο ούτε κάποια κριτική στη συνέχεια από την κυρία Ζερβάκη», γράφει η TAZ, και επισημαίνει ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης «re:publica – Φεστιβάλ για την Ψηφιακή Κοινωνία», είχαν διαφορετική άποψη για το συντονισμό της συνέντευξης, ωστόσο υπαναχώρησαν μπροστά στο ενδεχόμενο ακύρωσης και τελικά δέχθηκαν τους όρους της καγκελαρίας. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η Λίντα Ζερβάκη προσπάθησε να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Η μάνατζερ της δημοσιογράφου, Άνζα Ζάιντενστούκερ, κατέθεσε ενόρκως στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου, όπου υποστήριξε ότι η δημοσιογράφος δεν έλαβε αμοιβή, αλλά «κάλυψη του κόστους του συντονισμού» της συνέντευξης. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιο ακριβώς ήταν αυτό το κόστος, καθώς η ίδια είχε δηλώσει ότι τα έξοδα μετακίνησης είχαν καλυφθεί από τον εργοδότη της δημοσιογράφου, τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ProSieben.

H πλευρά της «re:publica» διευκρίνισε πάντως ότι οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις τους δεν λαμβάνουν αμοιβή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τα επίμαχα δημοσιεύματα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στην Bundestag υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, στην οποία διατυπώνει το ερώτημα εάν η επιλογή της Ζερβάκη έγινε από την καγκελαρία, και αν ναι, για ποιον λόγο αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά παρουσιάστηκε η συνέντευξη ως «ανεξάρτητη δημοσιογραφική δραστηριότητα». Η ΚΟ της AfD ερωτά ακόμη εάν η κυβέρνηση έχει καταβάλει χρήματα στη δημοσιογράφο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}