Έρχεται πογκρόμ: Μηνύσεις και αυτόφωρο για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ!

 29/03/2024    03 : 50 : 00
εφκα
68 / 100

Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Πογκρόμ με κατασχέσεις και μηνύσεις εναντίον τους για τα χρέη τα οποία δεν παραγράφηκαν ξεκινά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών(ΚΕΑΟ), με στόχο την είσπραξη μέρους των οφειλών.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, το ενδιαφέρον εστιάζεται αδιακρίτως σε όλα τα ποσά, μικρά και μεγάλα, αλλά τα στελέχη του ΚΕΑΟ γνωρίζουν πως η είσπραξη των μικρών ποσών είναι περισσότερο εφικτή σε σχέση με τα μεγάλα ποσά που υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες.

Άλλωστε, οι περισσότεροι (αριθμητικά) οφειλέτες, έχουν χρέη έως 10.000, 20.000 και 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΑΟ έχει κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες ανάλογα με το ύψος των χρεών και θα εφαρμόζει ανάλογα, αναγκαστικά μέτρα. Ειδικότερα:

  • Για οφειλές έως 30.000 ευρώ, θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα και αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
  • Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ, θα γίονονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην εισαγγελία.
  • Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.
  • Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη και αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.

Διαχωρισμός οφειλών
Παράλληλα το ΚΕΑΟ, προβαίνει στον διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και στις πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των οφειλών.

Όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του το ΚΕΑΟ, μετά την κατάργηση των κριτηρίων για την διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία, στο Κ.Ε.Α.Ο. πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κ.Ε.Α.Ο., βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας. Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.

Ωστόσο υπάρχουν και χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία προέρχονται από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως προκύπτει από την ανάλυση και αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών που πραγματοποιεί ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}