Κύπρος όπως Ελλάδα: Κουκουλώθηκε το σκάνδαλο με το πλιάτσικο στη Συνεργατική Τράπεζα

Δευτέρα 03/12/2023    05 : 52 : 01
o fileleftheros kuprou
73 / 100

Κύπρος όπως Ελλάδα: Κουκουλώθηκε το σκάνδαλο με το πλιάτσικο στη Συνεργατική Τράπεζα

bo fileleftheros kuprou

Σκάνδαλο Συνεργατισμού: Δίνουν εξηγήσεις για την ατιμωρησία Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία

Διατάχθηκαν δεκάδες ποινικές έρευνες και ανακρίσεις αλλά τα αποτελέσματα είναι άκρως απογοητευτικά τρεισήμισι χρόνια μετά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Δυο, μόλις, υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια για το μέγα αυτό σκάνδαλο, εκ των οποίων η μια αφορά έφεση που στρέφεται εναντίον αθωωτικής απόφασης

Στις 6/3/2019 δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το μέγα σκάνδαλο του Συνεργατισμού. Τρεισήμισι χρόνια μετά, οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου δεν έχουν λογοδοτήσει για το πλιάτσικο που στήθηκε στην τράπεζα του λαού και, όπως εκτιμάται, δεν πρόκειται να λογοδοτήσουν. Ακόμη και αυτοί οι λιγοστοί που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια αθωώθηκαν. Τα δε αποτελέσματα των ποινικών ανακρίσεων μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται πενιχρά.

Οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και η ηγεσία της Αστυνομίας κλήθηκαν ενώπιον της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για να ενημερώσουν λεπτομερώς τους βουλευτές για την πορεία των ποινικών ανακρίσεων και προπαντός, για να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους που δεν διώχθηκαν ποινικά οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου που κατονομάζονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

Έρευνες σε 27 ΣΠΕ

Με βάση το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, η Νομική Υπηρεσία έδωσε οδηγίες, από τον Μάιο του 2019 και εντεύθεν, στον αρχηγό της Αστυνομίας, για την έναρξη ποινικών ανακρίσεων εναντίον διευθυντών, γραμματέων, υπαλλήλων και μελών επιτροπειών σε 27 Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες (ΣΠΕ). Πρόκειται για τις ΣΠΕ Στροβόλου, Λήδρας, Παραλιμνίου, Βασιλικού – Πεντάσχοινου, Μακράσυκας, Κοντέας, Αγίας Νάπας, Ερήμης, Πολεμιδίων, Αγίας Φυλάξεως, Λευκωσίας, Σολιάς, Λακατάμιας-Δευτεράς, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Πόλυς Χρυσοχούς, Τροόδους, Άχνας, Αθηαίνου, Λατσιών, Κρασοχωρίων, Λεμεσού, Δαλίου, Πολεμίου, Αλληλεγγύης, Στρουμπιού και Πρωτοβουλίας Γυναικών.

Οι οδηγίες που δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία είναι η διενέργεια αστυνομικής έρευνας για να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων σε σχέση με τα ακόλουθα θέματα:

Κατά πόσον συμπεριφορές προσώπων που περιγράφονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και οι οποίες σχετίζονται με τις παραπάνω ΣΠΕ δυνατόν να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα. Αυτές οι επιλήψιμες συμπεριφορές, σύμφωνα με το πόρισμα, φέρονται να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού κατά το έτος 2013, με τη διάθεση από το κράτος ποσού ύψους €1,5 δις.

Κατά πόσον συμπεριφορές προσώπων μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 μέχρι και την τελική κατάληξη των πραγμάτων το 2018, όπως αυτές εξάγονται μέσα από τo πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, δυνατόν να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα και πιο συγκεκριμένα: Οι συνθήκες υπό τις οποίες, αφενός, διεγράφησαν €63 εκατ. που αφορούσαν 19 περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων και αφετέρου, παραχωρήθηκαν σε 16 περιπτώσεις δάνεια εκατομμυρίων ευρώ.

Οι συνθήκες της διεκδίκησης και έγκρισης εξόδων φιλοξενίας, εξόδων ταξιδιών στο εξωτερικό κ.ά. συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης και χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών.

Ο τρόπος ανάθεσης και/ή χειρισμού κονδυλίων για διαφήμιση.

Οι συνθήκες αγοράς υπηρεσιών από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα που αφορούν σε αμοιβές €37 εκατ.

Έρευνες και από την ΚΕΔΙΠΕΣ

H Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) ανέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια του Συνεργατισμού με έναν και μοναδικό σκοπό: τη μεγιστοποίηση της αξίας της περιουσίας του Συνεργατισμού για την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που έλαβε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα το συντομότερο. Προς την κατεύθυνση αυτή, διερευνήθηκαν και διερευνώνται από τη Μονάδα Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΚΕΔΙΠΕΣ πέραν των 200 υποθέσεων σε σχέση με τις συνθήκες παραχώρησης δανεισμού από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, για ενδεχόμενα αστικά ή και ποινικά αδικήματα. Στις εν λόγω υποθέσεις περιλαμβάνεται και αριθμός υποθέσεων για τις οποίες γίνεται αναφορά στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Για το θέμα των ενδεχόμενων παράτυπων ενεργειών και ατασθαλιών στην Υπηρεσία Μάρκετινγκ της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, θέμα το οποίο αναφέρεται και στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, η υπόθεση καταγγέλθηκε από την ΚΕΔΙΠΕΣ στην Αστυνομία στις 12/7/2019. Παράλληλα, η ΚΕΔΙΠΕΣ έδωσε οδηγίες στους εξωτερικούς της νομικούς συμβούλους όπως στη βάση και του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής αξιολογήσει τη δυνατότητα καταχώρισης αστικών αγωγών εναντίον οποιονδήποτε υπευθύνων.

Δυο υποθέσεις στα δικαστήρια

Παρά τις δεκάδες ποινικές ανακρίσεις και έρευνες που διατάχθηκαν για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, στα δικαστήρια εκκρεμούν προς εκδίκαση δυο μόλις υποθέσεις. Η πρώτη υπόθεση αφορά τη ΣΠΕ Στροβόλου, όπου οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση εναντίον της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Η δεύτερη υπόθεση αφορά τη ΣΠΕ Ερήμης με εμπλεκόμενους πρώην υπαλλήλους. Η εκδίκαση της υπόθεσης είναι ορισμένη για ακρόαση τον άλλο μήνα.

Αθώοι οι δυο έφοροι

Ο τέως και ο πρώην έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών κ. Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης και Κωνσταντίνος Λύρας διώχθηκαν ποινικά μαζί με άλλα έξι φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με επτά δάνεια της ΣΠΕ Στροβόλου ύψους €18 εκατ. τα οποία, σύμφωνα με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, παραχωρήθηκαν με παράνομο τρόπο. Όλοι τους αθωώθηκαν με απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στις 16/12/2021. Η Κατηγορούσα Αρχή, δηλαδή, η Νομική Υπηρεσία, δεν έπεισε το δικαστήριο για την ενοχή τους. Με οδηγίες του γενικού εισαγγελέα καταχωρίθηκε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης.

Τα δάνεια στη ΣΠΕ Ερήμης

Η δεύτερη υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και σχετίζεται με το σκάνδαλο του Συνεργατισμού αφορά τη ΣΠΕ Ερήμης, με τρεις πρώην υπαλλήλους να κατηγορούνται για παρατυπίες και ατασθαλίες που είχαν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση με δόλιο τρόπο ποσού που αγγίζει το €1 εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση, συνάφθηκαν 10 δάνεια στο όνομα ανύπαρκτων προσώπων με τη συνεργασία πρώην υπαλλήλων της ΣΠΕ, οι οποίοι επιβεβαίωναν τις υπογραφές των πρωτοφειλετών, δηλαδή, των εικονικών προσώπων.

Η περίπτωση Χατζηγιάννη

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών όπως και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρέθηκε και ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Νικόλας Χατζηγιάννης, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, φέρει τεράστια ευθύνη, αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων, απέτυχε πλήρως στο να διευθύνει με σωφροσύνη τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ώστε να υπάρξει μείωση των «κόκκινων» δανείων και μείωση των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας… Πάντως, το όνομα του κ. Χατζηγιάννη δεν βρίσκεται σε κανένα κατηγορητήριο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}