Τριετίες: Συνεχίζεται ο διπλός εμπαιγμός

Τετάρτη 05/05/2024    03 : 18 : 05
ergasia
63 / 100

Επείγουσα συνάντηση με την πολιτική και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς και με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας ζήτησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) για το συνεχιζόμενο και εντεινόμενο πρόβλημα της μη καταβολής από πολλούς εργοδότες του επιδόματος τριετιών προϋπηρεσίας (10%).

Παρά τις επικοινωνιακές φούσκες της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους δεν λαμβάνουν αυτά που προβλέπει ο νόμος, είτε υπό τον φόβο της απόλυσης είτε λόγω των διάφορων τρικ που χρησιμοποιούν οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις.

Η ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «εδώ και καιρό πολλές εταιρίες καταστρατηγούν τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 5053/2023, που προβλέπει την από 01/01/2024 επαναφορά και χορήγηση των τριετιών προϋπηρεσίας που έχουν διανυθεί από τους εργαζομένους προ του 2012. Σε κλάδους όπως η φύλαξη – security, η καταστρατήγηση της υποχρέωσης καταβολής των τριετιών γίνεται με παράνομους όρους σε επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες η προσμέτρηση των τριετιών αρχίζει από την εργασία στον κλάδο και όχι στις άλλες κατοχυρωμένες (πριν από το 2012) τριετίες προϋπηρεσίας, ανεξαρτήτως εργοδότη, όπως ορίζει ρητά ο Ν. 5093/2023, προσφέροντας αμοιβές μικρότερες από τις νόμιμες.

Ταυτόχρονα, πολλοί εργοδότες βρίσκουν τρόπους και εκβιαστικές πρακτικές προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή αυτών των τριετιών. Προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που είχαν εργασιακή προϋπηρεσία πριν από το 2012, η οποία πάγωσε με την περιβόητη ΠΥΣ 6/2012, αφού μόλις εμφανίζουν τα ένσημά τους ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να λάβουν τη σχετική αύξηση, βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες απολυμένοι».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}