Unicredit για τράπεζες: Αναμείνατε πτωχεύσεις και πολλαπλά συστημικά σοκ στις ΗΠΑ

Δευτέρα 03/06/2023    10 : 24 : 38
unicredit
65 / 100

Η τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση της First Republic, αλλά και των Silicon Valley Bank και Signature Bank, αύξησε τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit, Andrea Orcel, που προειδοποιεί για περαιτέρω τραπεζικές πτωχεύσεις-σοκ.

Ειδικότερα, το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος της ιταλικής τράπεζας τόνισε την πιθανότητα ατυχημάτων σε ό,τι αφορά την τύχη του χρηματοπιστωτικού τομέα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

«Στις ΗΠΑ αναμένουμε τη διάσωση αναξιοπαθούντων τραπεζών, δεν βλέπω να σώζεται καμία τράπεζα όπως στην Ευρώπη» είπε η Andrea Orcel, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, στην Joumanna Bercetche του CNBC την Τετάρτη.

Yπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 1 Μαΐου η JP Morgan απέκτησε την πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων της λεγόμενης τράπεζας των πλουσίων First Republic – μεταξύ των οποίων καταθέσεις 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κατάρρευση της «Πρώτης Δημοκρατίας» ήρθε ως απότοκο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και, συνεπακόλουθα, της γενικής ανησυχίας για τη σταθερότητα των μικρότερων αμερικανικών τραπεζών λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve.

Σημειώνεται πως κορυφαίοι οικονομολόγοι είπαν στο CNBC ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να αποκαλύψουν περισσότερες αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι τραπεζικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχει την έδρα της η ιταλική UniCredit, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βλέπουν το ίδιο επίπεδο κινδύνου στη Γηραιά Ήπειρο, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και λειτουργούν βάσει ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου.

Τόνισαν επίσης ότι η παρέμβαση της UBS για την αγορά και διάσωση της Credit Suisse έγινε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελβετία.

«Μπορεί να δείτε μερικές [διασώσεις] στις ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου, αλλά στην Ευρώπη αυτού του είδους οι εξαγορές δεν πρόκειται να αποτελέσουν μοχλός ενοποίησης», είπε ο Orcel στο CNBC.

Πρόσθεσε δε ότι μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές είναι η αστάθεια.

ΠΗΓΗ

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ: Νέο «κανόνι» απειλεί τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο

Τα χειρότερα σενάρια για τους κινδύνους που εξακολουθούν να ελλοχεύουν για τις μικρές περιφερειακές τράπεζες απειλώντας την ευρύτερη σταθερότητα του συστήματος ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την Pacific Western Bank.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Τετάρτης στη Wall Street «έσκασε» σαν βόμβα η είδηση πως η PacWest Bancorp, η εταιρεία holding που ελέγχει την τράπεζα, διερευνά τις στρατηγικές επιλογές της, ήτοι την πώληση της ή τη δρομολόγηση άμεσης αύξησης κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρηθεί στη… ζωή.

Κοινώς, γίνεται η πέμπτη στη σειρά περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ, μέσα στο τελευταίο δίμηνο, που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Η μετοχή της PacWest είχε ήδη δεχτεί έντονες πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες, καθώς παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν πως μπορεί να γίνει το επόμενο θύμα της κρίσης που ταλανίζει τον κλάδο από τις αρχές Μαρτίου. Και τελικά οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν!

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}