Taxis: Ολικό λίφτινγκ έπειτα από 26 χρόνια

Taxis: Ολικό λίφτινγκ έπειτα από 26 χρόνια
69 / 100

Eπειτα από 26 χρόνια λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων Taxis (σύστημα εφοριών) και Taxisnet (εφαρμογές για τους πολίτες), κυβέρνηση και ΑΑΔΕ προχωρούν σε αλλαγές με στόχο να περάσει η εφορία στην επόμενη εποχή, καλύπτοντας και υποστηρίζοντας τεχνολογικά και επιχειρησιακά σύνθετους ελέγχους. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί η νέα ψηφιακή εφορία. Ηδη οι φορολογούμενοι μπορούν μέσω των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί να διεκπεραιώσουν τις περισσότερες υποχρεώσεις από τον υπολογιστή τους, ωστόσο οι νέες εφαρμογές θα οδηγήσουν στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ένα σύστημα που δεν θα «κολλάει» και δεν θα «πέφτει», ενώ το σύνολο των διαδικασιών θα υποστηρίζεται ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, σταδιακά θα ενταχθεί και ο «ψηφιακός εφοριακός» που θα καθοδηγεί τον λογιστή – φορολογούμενο σε όλα όσα χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας ή ακόμη και για την αναζήτηση εγγράφων και πιστοποιητικών. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εφοριακό.

Αυτό όμως που πρόκειται να γίνει είναι οι εφοριακοί να ασχολούνται περισσότερο με τον έλεγχο φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται λοιπόν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ το νέο Taxis, το οποίο θα συνενώσει όλα τα πληροφοριακά συστήματα (Τaxisnet Εlenxis κ.λπ.) σε ένα. Το νέο Τaxis θα τα κάνει όλα και πάνω σ’ αυτό θα «κουμπώσουν» και όλες οι νέες εφαρμογές που σχεδιάζονται. Ηδη έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες ειδικών, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη φορολογική διοίκηση και εξετάζουν όλες τις ανάγκες που έχουν το Μητρώο, η Διεύθυνση Εισοδήματος, Κεφαλαίου, Ελέγχων κ.λπ. Το νέο σύστημα που θα διαδεχθεί το Taxis θα είναι μπροστά από την εποχή και θα αντέξει για τουλάχιστον 20 χρόνια. Θα ξεκινήσει η υλοποίησή του εντός του 2023, ενώ στο σύνολό του θα είναι έτοιμο και παραγωγικό εντός των επόμενων πέντε ετών.

Η αλήθεια είναι ότι το γερασμένο πλέον σύστημα Τaxis χρειάζεται μια φρεσκάδα, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης. Ενδεχομένως θα πρέπει να ξαναγραφεί ο κώδικας του λογισμικού, ο οποίος τελευταία φορά αναβαθμίσθηκε το 2007-2008. Τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ αποτέλεσαν το σημαντικότερο όπλο των κυβερνήσεων στα χρόνια των μνημονίων, αλλά κυρίως στα χρόνια της πανδημικής κρίσης, όπου ολόκληρος ο δημόσιος τομέας «περνούσε» μέσα από το Τaxisnet προκειμένου να πιστοποιηθεί για οποιαδήποτε ενέργεια που ήταν απαραίτητη για την έκδοση δικαιολογητικών, αλλά και προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις (επιστρεπτέα προκαταβολή), να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, όπως επίσης και όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Αυτό όμως που προέχει είναι το Taxis να καλύψει τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού θα χρειασθεί επιπλέον ταχύτητα, καθώς η «εξόρυξη» πληροφοριών χρειάζεται πηγές και χρόνο για να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Data Mining, το οποίο αποτελεί την τέχνη της «εξόρυξης» χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών, θα στοχεύσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς, ποιοι έχουν περιουσία και πού.

ΠΗΓΗ