Μην τρώτε το παραμύθι ότι η χώρα πάει καλά. Σε επίπεδα ρεκόρ το έλλειμμα της Ελλάδας στο Target 2!

 24/04/2024    09 : 39 : 25
ελλαδα
74 / 100

Εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών το έλλειμμα της Ελλάδος στο Target 2 στα 112,8 δισ

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο έχει παρατηρηθεί στο Target 2 της ΕΚΤ το οποίο είναι το σύστημα ακαθάριστου διακανονισμού συναλλαγών πάσης φύσεως σε πραγματικό χρόνο

Οι κεντρικές τράπεζες και οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να υποβάλουν εντολές πληρωμής σε ευρώ στο Target 2, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία και διακανονίζονται σε χρήματα κεντρικής τράπεζας, δηλαδή χρήματα που διατηρούνται σε λογαριασμό σε κεντρική τράπεζα.

Το Target 2 διευθετεί πληρωμές που σχετίζονται με τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς και συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και τραπεζών.

Κάθε πέντε ημέρες, το Target 2 επεξεργάζεται τιμές κοντά σε ολόκληρο το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, το οποίο το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα πληρωμών στον κόσμο.

Περισσότερες από 1.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το Target 2 για την έναρξη συναλλαγών σε ευρώ, είτε για λογαριασμό τους είτε για λογαριασμό των πελατών τους.

Γιατί 112,8 δισεκ. έλλειμμα υψηλότερο και από το 2015 επί Grexit που ήταν 94 δισ;

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα στο σύστημα Target 2 εμφανίζεται ελλειμματική κατά 112,8 δισεκ. όταν η Γερμανία εμφανίζει πλεόνασμα 1,14 τρισεκ. ευρώ;

Η ΕΚΤ εμφανίζεται με έλλειμμα επίσης -385 δισεκ. ευρώ.

Πάνω από 14 χώρες εμφανίζουν πλεόνασμα, η Κύπρος έχει πλεόνασμα 13,8 δισεκ. ευρώ αλλά η Ιταλία έλλειμμα 652 δισεκ η Ισπανία -452 δισεκ. και η Πορτογαλία -62 δισεκ. ευρώ.

targetttt 2 bn

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η εύλογη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι το 2015 την σκοτεινή περίοδο όπου το Grexit καραδοκούσε, οι ελληνικές τράπεζες είχαν στραφεί στον ELA στην έκτακτη χρηματοδότηση από την ΤτΕ και την ΕΚΤ και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το έλλειμμα έναντι του ευρωσυστήματος.

Ωστόσο από το 2008 η Ελλάδα εμφανίζεται ελλειμματική αποδεικνύοντας τις παθογένειες και αδυναμίες της οικονομίας.

Την τρέχουσα περίοδο οι τράπεζες έχουν πάρει ενίσχυση ρευστότητας μέσω των προγραμμάτων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ – TLTROs κ.α. – ύψους 45 δισεκ. ενώ έχει αγοράσει η ΕΚΤ και ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά 40 δισεκ. ευρώ.

Μαζί με κάποιες άλλες συναλλαγές διαμορφώνουν το άθροισμα του ελλείμματος των -112,8 δισεκ. στην Ελλάδα… στο Target 2 για τον Φεβρουάριο 2023.

Γιατί η Ελλάδα έλλειμμα 112,8 δισεκ. και η Κύπρος πλεόνασμα;

Ένα εξίσου βασικό ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα είναι μονίμως ελλειμματική και η Κύπρος από το 2014 και μετά είναι μονίμως πλεονασματική;

Αυτό έχει να κάνει με τις σοβαρές παθογένειες και αδυναμίες της εθνικής οικονομίας, χρειάζεται κεφάλαια και ρευστότητα από το ευρωσύστημα για να στηρίξει τις τράπεζες και όχι μόνο και έτσι η Ελλάδα συντηρεί ελλείμματα στο Target 2.

Το Target 2 δυστυχώς είναι ένας δείκτης ευφορίας και πλεονάζουσας ή ελλειμματικής ρευστότητας.
Επίσης έχει σημασία να τονιστεί ότι μεταφέρονται στο ευρωσύστημα περιουσιακά στοιχεία τα οποία λόγω χειραγώγησης εμφανίζονται ωραιοποιημένα.

Στην Ελλάδα κρύβονται ακόμη σοβαροί κίνδυνοι, προφανώς όχι τύπου 2015… αλλά υπάρχουν κίνδυνοι που απλά λόγω… και της γενικής οικονομικής χαλάρωσης δεν αναδεικνύονται.

Στην πράξη λοιπόν αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι το Target 2 αποδεικνύει ποιες χώρες είναι στην πράξη ισχυρές και ποιες αδύναμες και η Ελλάδα δεν ανήκει στην κατηγορία των ισχυρών κρατών.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}