Tο ιστορικό ακίνητο στην Ομόνοια που προορίζεται για 4* ξενοδοχείο

 25/06/2024    08 : 51 : 52
ομονοια
63 / 100

Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμίσθωσης, με κλειστές προσφορές, του ακινήτου επί της οδού Σταδίου 58 στο κέντρο της Αθήνας, με επενδυτικό πρόγραμμα από τον μισθωτή ύψους κατ’ ελάχιστον 3,8 εκατ. ευρώ για εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης, με σκοπό τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο με προδιαγραφές τουλάχιστον 4*, προχώρησε ο ΕΦΚΑ. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 28 Ιουνίου.

Η ανέγερση του ακινήτου χρονολογείται περί τα τέλη του 19ου αιώνα, πριν από το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου. Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.

Το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού ανέρχεται σε 20500 ευρώ. Όπως περιγράφεται στο κείμενο του ΕΦΚΑ, η διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης με το επενδυτικό πρόγραμμα θα φτάνει τα τριάντα χρόνια, με δικαίωμα παράτασης κατά δέκα έτη μετά από σχετική αμοιβαία βούληση των δύο πλευρών, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη συμφωνία τουλάχιστον δύο έτη πριν από τη λήξη της.

Το ιστορικό ακίνητο
Πρόκειται για αυτοτελές τριώροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.105,00 τετραγωνικών μέτρων, με υπόγειο, ισόγεια καταστήματα, ημιώροφο και δώμα. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σταδίου 58 και Αιόλου 103.

Το κτίριο δεν είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, δεν χρησιμοποιείται και επιπλέον παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης, φθορών και βανδαλισμών. Χρήζει ολικής ανακατασκευής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως σύγχρονο κτίριο ξενοδοχείου, η οποία ήταν και η αρχική του χρήση.

Το κτίριο έχει ανεγερθεί με τα πολεοδομικά δεδομένα της εποχής κατασκευής του. Ο σημερινός Συντελεστής Δόμησης του οικοπέδου (5,40) δεν έχει καλυφθεί από το υφιστάμενο κτίριο. Συνεπώς, υπάρχει Υπολειπόμενος Συντελεστής Δόμησης στο ακίνητο, που όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί/υλοποιηθεί, λόγω του ότι πρόκειται για διατηρητέο κτίριο και δεν επιτρέπεται η προσθήκη δόμησης ή παρεμβάσεις σε αυτό.

Όπως σημειώνει ο ΕΦΚΑ, η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του κτιρίου, το οποίο είναι από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα της περιοχής, αναμένεται να το καταστήσει και πάλι ως σημείο αναφοράς μιας από τις πλέον πολυσύχναστες και εμπορικές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Σημειώνεται πως το κτίριο έχει βγει και στο παρελθόν σε διαγωνισμό. Εντούτοις πλέον το έδαφος θεωρείται πιο πρόσφορο για την αξιοποίηση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο, λόγω και των πολλών επενδυτικών κινήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του κέντρου.

Ενδεικτικά, στην οδό Πανεπιστήμιου, ο όμιλος Mitsis Hotels έχει προχωρήσει σε συμφωνία για τη μετατροπή του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, δίπλα στο Ρεξ, σε ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων.

Στην Σταδίου, επίσης, μέσα στον Μάιο αναμένεται να ανοίξει ξανά το πρώην Εσπέρια ως ΝΥΧ Esperia Palace Hotel Athens.

Στην πλατεία Κάνιγγος, ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες τη λειτουργία του το Athens Key Hotel Trademark Collection by Wyndham από την Zeus International Hotels.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}