Tο επιχειρησιακό σχέδιο του 2024 για την εισφοροδιαφυγή και το τσουνάμι κατασχέσεων

Σαφάρι ελέγχων για την εισφοροδιαφυγή με κάθε τεχνικό μέσο έχει ξεκινήσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, με στόχο να εισπραχθούν 1,65 δισ. ευρώ το 2024 από τους οφειλέτες των Ταμείων.
Οι στόχοι του ΚΕΑΟ περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο του 2024 που αποκαλύπτει το Capital.
Τα μέτρα και τα μέσα που θα αξιοποιήσει το Κέντρο στη μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής είναι:
1. Ο έγκαιρος προσδιορισμός των οφειλετών σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση οφειλής, οφειλέτες με απώλεια ρύθμισης κ.λπ.).
2. Η δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη, όπου λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη (νομική μορφή, δραστηριότητα), αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Στοιχεία που ενισχύουν το προφίλ αξιοπιστίας του οφειλέτη και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη υπέρ του είναι, μεταξύ άλλων, η συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η τακτική καταβολή εύλογων ποσών έναντι της οφειλής.
3. Η ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς το ύψος και την παλαιότητά τους. Εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, ώστε να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.
4. Ο διαχωρισμός οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως είναι οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια.
5. Ο εντοπισμός παραβατικών συμπεριφορών – οργανωμένης εισφοροδιαφυγής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες παρεμπόδισης συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης
Στο πεδίο της αναγκαστικής είσπραξης οι δράσεις που προγραμματίζονται για το 2024 είναι:
– Η συνέχιση λήψης αναγκαστικών μέτρων για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας και την επιδίωξη της συμμόρφωσης των οφειλετών.
– Η συνέχιση λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά νέων οφειλετών, καθώς και κατά οφειλετών που απώλεσαν τη ρύθμιση των χρεών τους.
– Η είσπραξη οφειλών από το τίμημα μεταβίβασης ακινήτων –όταν υπάρχουν χρέη στα Ταμεία– με κωδικό παρακράτησης RF από το ποσό που θα εισπράξει ο πωλητής, εφόσον έχει απλήρωτα χρέη.
– Η κεντρική παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας e-auction του αποτελέσματος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των καθ’ ων και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών ΚΕΑΟ για την έγκαιρη αναγγελία τους.
Για τη συνεχή παρακολούθηση και τον έλεγχο των ρυθμίσεων το ΚΕΑΟ προγραμματίζει, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρονική ενημέρωση των οφειλετών (μέσω e-mail) για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων και την εντατικοποίηση ενημέρωσης-αποστολής ειδοποίησης σε όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες με χρέη στο ΚΕΑΟ, ώστε να ενταχθούν στις πάγιες ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η μετακύλιση των δόσεων για οφειλέτες που είχαν αναβιώσει το 2023 τις απολεσθείσες ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις (ν. 4611/2019) και τις ρυθμίσεις για τα κορονο-χρέη.
Για την εξυπηρέτηση των οφειλετών το ΚΕΑΟ έχει ενεργοποιήσει τον διακανονισμό χρεών μέσω Διαδικτύου, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Οι οφειλέτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες με χρήση κωδικών Taxisnet και να βλέπουν συγκεντρωμένες σε μία “καρτέλα” όλες τις οφειλές, χωρίς να χρειάζονται διακριτοί κωδικοί πρόσβασης για κάθε διαφορετικό μητρώο οφειλέτη.
Το ΚΕΑΟ το 2024 θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους, προχωρώντας μεταξύ άλλων και σε διασταυρώσεις με στοιχεία που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες (ΓΓΠΣ, ΓΕΜΗ, ΕΛΑΣ, ΗΔΙΚΑ, Εθνικό Τυπογραφείο κ.λπ.), για να εντοπίζει οφειλέτες που αφήνουν χρέη αλλάζοντας τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων ή και της νομικής μορφής των εταιρειών, συνεχίζοντας με την ίδια δραστηριότητα.