Πανικός στις αμερικανικές startups και στις εταιρείες τεχνολογίας από την κατάρρευση της SVB

Τρίτη 04/06/2023    08 : 02 : 55
svb
68 / 100

Ηξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ενός από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-δανειστές της Σίλικον Βάλεϊ, ώθησε τους επενδυτές στο χώρο της τεχνολογίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την οικονομική τους έκθεση και τον αντίκτυπο στην ικανότητά τους να λειτουργούν, σε μια εποχή που πολλές επιχειρήσεις ήταν ήδη στο περιθώριο εξαιτίας εκτεταμένων απολύσεων και μικρότερης πρόσβασης σε κεφάλαια, εν μέσω της γενικότερης αστάθειας της οικονομίας.

Από την Catherine Thorbecke/CNN

Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν τη Silicon Valley Bank την Παρασκευή και την έθεσαν υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (Federal Deposit Insurance Corporation). Η FDIC ενεργεί ως διαχειρίστρια, κάτι που συνήθως σημαίνει ότι θα ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας προκειμένου να αποπληρώσει τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών και των πιστωτών.

Η ενέργεια αυτή ολοκλήρωσε ένα εφιαλτικό 48ωρο κατά το οποίο η αβεβαιότητα σχετικά με τη ρευστότητα του κορυφαίου δανειστή στο χώρο της τεχνολογίας ώθησε κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις να σκεφτούν την ανάληψη κεφαλαίων τους και επίσης πυροδότησε φόβους για κίνδυνο μετάδοσης στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο. Μετά την κατάρρευση της τράπεζας την Παρασκευή, η αβεβαιότητα στην κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων αυξήθηκε, με τους επικεφαλείς να ανησυχούν για τη λήψη των χρημάτων τους, τη μισθοδοσία και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους.

«Τώρα που η τράπεζα έχει κλείσει, θέλω να μάθω τι θα συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε στο CNN η Ashley Tyrner, δημιουργός της εταιρείας διανομής υγιεινών τροφίμων FarmboxRx, μέσω ενός e-mail της. «Η FDIC καλύπτει μέχρι τα 250.000 δολάρια. Εγώ όμως θα καταφέρω να ανακτήσω τα ποσά του οκταψήφιου λογαριασμού μου;».

Ο Parker Conrad, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της πλατφόρμας HR Rippling, δήλωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία του έμαθε ότι οι μισθοδοσίες ορισμένων πελατών καθυστερούν λόγω των «προκλήσεων φερεγγυότητας» της τράπεζας. «Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να πληρώνουμε τους υπαλλήλους των πελατών μας το συντομότερο δυνατό, και εργαζόμαστε επιμελώς για αυτό σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια και προσπαθούμε να μάθουμε τι σημαίνει η εξαγορά FDIC για τις αποψινές πληρωμές», έγραψε στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAi και πρώην πρόεδρος του startup accelerator Y Combinator, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν «μετρητά έκτακτης ανάγκης στις νεοφυείς επιχειρήσεις που τα χρειάζονται για μισθοδοσία ή για οτιδήποτε άλλο». Πρόσθεσε: «Χωρίς έγγραφα, χωρίς όρους, απλώς στείλτε χρήματα».

Ένας άλλος, ο Ben Kaufman, συνιδρυτής του καταστήματος παιχνιδιών που υποστηρίζεται από επιχειρήσεις και του διαδικτυακού καταστήματος λιανικής Camp, ανέφερε σε ένα email στους πελάτες του ότι «τα περισσότερα από τα μετρητά της εταιρείας μας» κρατούνταν «σε τράπεζα που μόλις κατέρρευσε». Στο ίδιο email, ο Kaufman ανακοίνωσε μια προσφορά έκπτωσης 40% σε όλα τα διαδικτυακά εμπορεύματα για πελάτες που χρησιμοποιούν τον κωδικό: «BANKRUN». «Ή μπορείτε να πληρώσετε το πλήρες τίμημα χωρίς τον κωδικό –κάτι που επίσης εκτιμάται», έγραψε. Ο ίδιος σημείωσε ότι όλες οι πωλήσεις από αυτό το σημείο και μετά «μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τα μετρητά που απαιτούνται για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αξέχαστες οικογενειακές αναμνήσεις».

«Μαζική υστερία»
Ακόμη και πριν από την κατάρρευση, αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις λέγεται ότι σκέφτονταν να τραβήξουν τα χρήματά τους από την τράπεζα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και δημόσιες αναρτήσεις από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Το Founders Fund, μια εταιρεία επιρροής επιχειρηματικών κεφαλαίων που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Peter Thiel, φέρεται να συμβούλεψε τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να αντλήσουν χρήματα από την τράπεζα (εκπρόσωπος του Founders Fund απέρριψε το αίτημα του CNN για σχόλιο). Η Tribe Capital, εν τω μεταξύ, προέτρεψε τις εταιρείες να προσέχουν πού διατηρούν τα χρήματά τους και πώς συγκεντρώνουν κεφάλαια.

«Οποιαδήποτε τράπεζα που λειτουργεί με επιχειρηματικό μοντέλο είναι νεκρή αν όλοι φύγουν», έγραψε ο Sethi σε σημείωμα του, το οποίο μοιράστηκε στο Twitter. «Δεδομένου ότι το ρίσκο και το κόστος του είναι μη μηδενικό, είναι καλύτερο να διαφοροποιείστε, ακόμα και μερικώς». Ο Sethi προέτρεψε τους πελάτες του να «διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στις πιο ρευστοποιήσιμες παραδοσιακές τράπεζες και να μην αναλαμβάνουν περιττούς κινδύνους».

Αλλά όταν η εταιρεία της Tyrner προσπάθησε να αντλήσει κεφάλαια, ήταν πολύ αργά, είπε. «Όλο το σύστημα της Silicon Valley Bank ήταν εκτός λειτουργίας», είπε στο CNN. «Δεν μπορούσαμε να συνδεθούμε στους λογαριασμούς μας, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με κανέναν, η γραμμή βοήθειάς τους ήταν κενή ή απλώς έκλεισε το τηλέφωνο… κανένας από τους αντιπροσώπους του λογαριασμού μας δεν απαντούσε σε κλήσεις ή email μας».

Άλλοι εξέχοντες επιχειρηματίες κεφαλαίων ζήτησαν ηρεμία σε μια προφανή προσπάθεια να αποφευχθεί η πυροδότηση πανικού. Ο Mark Suster, συνεργάτης στην εταιρεία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών Upfront Ventures, προέτρεψε όσους ανήκουν στην κοινότητα να «μιλήσουν δημόσια για να καταπνίξουν τον πανικό» γύρω από την Silicon Valley Bank, αναφέροντας σε μία μακροσκελή ανάρτηση στο Twitter ότι «τα κλασικά bank run» βλάπτουν ολόκληρο το σύστημα μας». Ενώ παρότρυνε τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος, ωστόσο, πρόσθεσε, «ξέρω ότι κάποιοι έχουν ήδη αποσύρει χρήματα. Ξέρω ότι κάποιοι το συμβουλεύουν. Ξέρω ότι είναι τρομακτικό… Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν έχουμε ή δεν πρέπει να δημιουργούμε μαζική υστερία».

Ο Villi Iltchev, συνεργάτης της Two Sigma Ventures, ανέφερε ομοίως ότι οι συνάδελφοι του θα πρέπει να «υποστηρίξουν» την τράπεζα. «Η SVB είναι ο πιο σημαντικός πάροχος κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της κοινότητας», τόνισε σε ένα tweet. «Τώρα είναι η ώρα να τους στηρίξουμε».

Οι ταχέως εξελισσόμενες συνέπειες στη Σίλικον Βάλεϊ έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για τον κλάδο της τεχνολογίας. Τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν διαβρώσει την εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια που βοήθησαν την τροφοδότηση των ραγδαίων αποτιμήσεων των startup και χρηματοδότησαν φιλόδοξα projects που έχασαν και χρήματα. Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 37% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιανουάριο η CBInsights.

Ταυτόχρονα, η ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα και οι φόβοι ύφεσης έχουν ωθήσει ορισμένους διαφημιστές και καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες, περιορίζοντας τους παράγοντες που καθορίζουν τα έσοδα του κλάδου. Ως αποτέλεσμα, ο άλλοτε υψηλών πτήσεων κόσμος της τεχνολογίας έχει πέσει σε μια απότομη περίοδο μείωσης του κόστους που χαρακτηρίζεται από μαζικές απολύσεις και μια ανανεωμένη εστίαση στην «αποτελεσματικότητα».

Επίσης, η κατάσταση στη Silicon Valley Bank ίσως να επιδεινώθηκε και από τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις που αισθάνθηκαν πιεσμένες για μετρητά και χρειάστηκαν την ανάληψη κεφαλαίων. Τώρα, η κατάρρευση της τράπεζας κινδυνεύει να επιδεινώσει την ταμειακή κρίση του κλάδου και την ευρύτερη αναταραχή.

Στην ανάρτησή του που υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστεί μια διάσωση, ο Ackman είπε ότι μια «αστοχία» της Silicon Valley Bank θα μπορούσε «να καταστρέψει μια σημαντική μακροπρόθεσμη κινητήρια δύναμη της οικονομίας καθώς οι εταιρείες που υποστηρίζονται από τον κλάδο βασίζονται στη SVB για δάνεια και διατηρούν τα λειτουργικά μετρητά τους». Ο Ackman συνέκρινε την κατάσταση της SVB με την Bear Stearns, την πρώτη τράπεζα που κατέρρευσε στην αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2007-2008. Αλλά αυτή τη φορά, το πρόβλημα δημιουργείται στην πίσω αυλή της Σίλικον Βάλεϊ.

Η Allison Morrow του CNN συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}