Ο πόλεμος στο Ισραήλ σταμάτησε το sell off των αμερικανικών ομολόγων…

Τρίτη 04/12/2023    10 : 55 : 27
ηπα τραπεζες
68 / 100

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν σήμερα, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν σε παραδοσιακά “καταφύγια” προκειμένου να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους, μετά την αναταραχή στο Ισραήλ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,65% στο Τόκιο το πρωί της Τρίτης (10/10), μετά την αργία της Δευτέρας για την Ημέρα του Κολόμβου.

Η απόδοση του 2ετούς ομόλογου όμως αυξήθηκε κατά 0,11 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,97%.

Η πτώση των αποδόσεων σηματοδότησε επίσης μια μερική αντιστροφή του sell off σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας την περασμένη εβδομάδα, η οποία είχε εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της προσέγγισης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στα επιτόκια.

Έτσι, επανήλθαν οι θεωρίες περί μεθοδεύσεων των Αμερικανών σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι αυτή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να σταματήσουν την εκροή κεφαλαίων από τους τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Τι δείχνει η ιστορία

Το sell off στην αγορά ομολόγων είχε αρχίσει να επισκιάζει μερικές από τις πιο ακραίες καταρρεύσεις της αγοράς περασμένων εποχών.

Το Bloomberg ανέφερε ότι οι απώλειες σε ομόλογα του Δημοσίου με διάρκεια 10 ετών και άνω έχουν σημειώσει 46% από τον Μάρτιο του 2020, ενώ το 30ετές ομόλογο είχε υποχωρήσει 53%.

Αυτές οι απώλειες είναι σχεδόν σύμφωνες με τις απώλειες του χρηματιστηρίου που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των χειρότερων κραχ της πρόσφατης ιστορίας – όταν οι μετοχές υποχώρησαν 49% μετά το σκάσιμο της φούσκας της dot-com και 57% μετά το 2008.

Σε σύγκριση με προηγούμενες καταρρεύσεις της αγοράς ομολόγων, τα μακροπρόθεσμα ομόλογα βλέπουν μια από τις πιο ακραίες ανατροπές στην ιστορία.

Οι απώλειες είναι υπερδιπλάσιες από αυτές του 1981, όταν οι αποδόσεις του 10ετούς πλησίασαν το 16%.

Αυτό το κραχ ήρθε καθώς ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Paul Volcker, αντιμετώπισε τον ιστορικό πληθωρισμό και ώθησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε κάτι λιγότερο από 20%.

Προσοχή

Ενώ τα επιτόκια παραμένουν πολύ κάτω από αυτό το επίπεδο σήμερα, η επιθετική στροφή της κεντρικής τράπεζας προς τη νομισματική σύσφιξη στη μετά την πανδημία έχει προκαλέσει μια παρόμοια καταστροφή στην αγορά ομολόγων.

Και οι επενδυτές συνέχισαν τις πωλήσεις εν μέσω ανησυχιών για ανάκαμψη του πληθωρισμού, ενώ ο κατακλυσμός των εκδόσεων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών φέτος έχει επίσης πιέσει τις τιμές των ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις μακράς διάρκειας έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, με το ομόλογο 30 ετών να ξεπερνά το φράγμα του 5% για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Οι επενδυτές αναμένουν παρόμοια πορεία για τη 10ετία, η οποία κυμαίνεται μόλις πάνω από 4,7%.

Γνωστοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Bill Ackman, Ray Dalio και Bill Gross βλέπουν τη 10ετία να αγγίζει το 5% βραχυπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}