Συνεχίζεται το έγκλημα και οι “πράσινες” μπίζνες σε περιοχές Natura

 28/11/2022    01 : 40 : 09
φωτοβολταικα απε
68 / 100

Δεν θα μείνει σπιθαμή της γης αμόλυντη από την τοποθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας! Είναι δε μια περιοχή NATURA, που ο Μητσοτάκης δήλωσε στον ΟΗΕ ότι θα προστατευτεί, και μια έκταση ίση με αυτή της πόλης των Σερρών! Η αποζημίωση της απαλλοτρίωσης θα γίνει σε τιμή 1/1000!

Στο επόμενο στάδιο προχωρά το mega φωτοβολταϊκό project που προωθεί η εταιρεία Magna Energia στην περιοχή των Σερρών, μετά το πράσινο φως των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ σχετικά με την έκταση που θα αναπτυχθεί.

Μεταδίδει το antimedia.gr

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, μέχρι τώρα, υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 311,434MW το οποίο θα εγκατασταθεί στο όρος Μενοίκιο.

Με πρόσφατη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας του ΥΠΕΝ κηρύσσεται αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου και με δαπάνες της εταιρείας σε συνολική έκταση 4.101 στρεμμάτων στην εν λόγω περιοχή, όπου θα αναπτυχθεί το πάρκο και τα συνοδά έργα (δύο Υποσταθμοί ανύψωσης τάσης 33/400kV)
Ειδικότερα το project διαιρείται σε δύο τμήματα. Έτσι, η πρώτη έκταση είναι 911,31 στρέμματα και απαλλοτριώνεται για τις ανάγκες κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 90,599 MW.

Η δεύτερη έκταση είναι 3.189,61 στρέμματα και απαλλοτριώνεται για τις ανάγκες κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 220,835 MW. Οι δύο εκτάσεις ανήκουν διοικητικά στους Δήμους Εμμ. Παππά και Σερρών, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η εταιρεία οφείλει να καταθέσει σε προθεσμία τριών μηνών από την κοινοποίηση της, εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένου πιστωτικού ιδρύματος η οποία θα αντιστοιχεί στο 20% της προβλεπόμενης δαπάνης.

Η σχετική αίτηση για το έργο υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 17 Δεκεμβρίου 2020, ενώ εγκρίθηκε από την Αρχή στις 21 Απριλίου 2021 (παρ’ όλα τα lockdown;)

Έξαλλη η τοπική κοινωνία

Άρθρο του eproodos.gr, στις 13/10/22

Ερωτηματικά για το θέμα της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μενοίκιο όρος σε έκταση 4.100 στρεμμάτων εγείρει ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Νέου Σουλίου κ. Σωτήρης Κηπουρός.

Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:
«Χάθηκαν 4.100 στρέμματα γης και μαζί και η ντροπή στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά. Όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα στα οποία επιμένει να μην δίνει απαντήσεις η δημοτική αρχή.
1ον: Για ποιο λόγο, ενώ από τις 25/9/20 κατατέθηκε γραπτώς αίτηση από την εταιρεία, για επένδυση κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, δεν ενημέρωσε ως όφειλε το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τις Κοινότητες Νέου Σουλίου – Αγίου Πνεύματος η Δημοτική αρχή;
Μόλις στο προχθεσινό συμβούλιο παραδέχθηκε τελικά ο Δήμαρχος ότι είχε γραπτή αίτηση.
Απαξίωσε για ακόμη μια φορά την κοινότητά μας και κάθε πολίτη του δήμου καθώς φτάσαμε στο σημείο να ενημερωθούμε από την ίδια την εταιρεία μετά από αρκετούς μήνες.
2ον: Για ποιο λόγο εδώ και δύο χρόνια δεν έγινε ούτε μία ουσιαστική συζήτηση για το αν μας ενδιαφέρει η προσφορά της εταιρίας ή όχι;
3ον: Για πιο λόγο, από τη στιγμή που είχαμε τις αιτήσεις αλλά και την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν ανέθεσε η δημοτική αρχή στους αρμόδιους φορείς (εξωτερικούς συνεργάτες και αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου) να μας ενημερώσουν με την επαγγελματική τους κατάρτιση, για τα υπέρ και τα κατά της επένδυσης, το νομικό πλαίσιο αλλά και τις τυχόν συνέπειες στο περιβάλλον;
4ον: Για ποιο λόγο δεν σεβάστηκε ή μάλλον αγνοεί επιδεικτικά η δημοτική αρχή τα τοπικά συμβούλια και τις θετικές αποφάσεις, στο σκέλος που αφορά την δημοπρασία των εκτάσεων;
5ον: Για ποιο λόγο, ενώ είναι ενημερωμένη η Δημοτική αρχή για την επικείμενη διαδικασία απαλλοτρίωσης των εκτάσεων μας από 19/7/22 δεν μας ενημέρωσε, αλλά κυρίως δεν ενήργησε προκειμένου να μην φτάσουμε να χάσουμε περιουσία του Δήμου.
6ον: Για ποιο λόγο η Δημοτική αρχή αποφεύγει να μας ενημερώσει για όλες τις συζητήσεις, προφορικές αλλά και πόσο μάλλον γραπτές που είχε με την εταιρία;
Ξαφνικά ακούμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, δια στόματος δημάρχου, ότι σε αλληλογραφία με την εταιρεία, την ενημερώνει πως αν το δημοτικό συμβούλιο δεν αποφασίσει την προσφυγή στο ΣΤΕ κατά της ΑΕΠΟ, θα προχωρήσει στην δημοπράτηση των εκτάσεων. Σε άλλη συζήτηση μαθαίνουμε ότι υπάρχει αλληλογραφία σχετικά με το ενοίκιο που ζητά ο Δήμος.
Δυστυχώς δύο χρόνια, Τοπικά Συμβούλια, δημοτικό συμβούλιο αλλά και ολόκληρη η κοινωνία του Δήμου Εμμανουήλ Παππά είμαστε στο σκοτάδι. Χάθηκαν 4.100 στρέμματα άπαξ και δια παντός και η ευθύνη αυτή έχει ονοματεπώνυμο.
Λυπάμαι πραγματικά, που η σημερινή δημοτική αρχή με την ανεύθυνη στάση της, έχασε γη των προγόνων μας, που οφείλαμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, αλλά και επίσης μία ευκαιρία που αν είχαμε εκμεταλλευτεί σωστά, θα δίναμε νέα, σημαντική ώθηση στα χωριά όλου του Δήμου Εμμανουήλ Παππά που δυστυχώς μαραζώνουν.
Σωτήρης Κηπουρός
Αντιπρόεδρος Κοινότητας Νέου Σουλίου»

Η Magna Energia

Η εταιρεία «Magna Energia Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε.», συστάθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο μόνο 25.000 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2020 έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 420.000 ευρώ, τον Μάρτιο του 2021 έγινε νέα ΑΜΚ κατά 600.000 ευρώ, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο αυξήσεις, τον Ιούνιο του 2021 κατά 930.000 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 650.000 ευρώ. Σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 2,65 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 2.650.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστης.

Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται η σχεδίαση, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση, διαχείριση και εκμετάλλευση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η εν γένει απόκτηση και μεταβίβαση, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς, πώλησης, μεταπώλησης και προμήθειας, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η συμμετοχή σε δημοπρασίες που διενεργούν διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός και εκτός Ελλάδας κ.α.

Επικεφαλής της Magna Energia (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) είναι ο εφοπλιστής κ. Ηλίας Σάρρας.

Παράνομη κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μενοίκιο Όρος Σερρών

Ακούστε ΟΛΗ την πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή του Κ. Αρσένη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: “Αναγκαστική απαλλοτρίωση σε δημόσια γη για χάρη ιδιωτικής εταιρείας για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μενοίκιο Όρος Σερρών εντός περιοχών Άνευ Δρόμων και περιοχής Natura”

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}