Market In: Mε εντολή εισαγγελέα ξεκινάει οικονομικός έλεγχος
Μία απόφαση που αναμένεται να φέρει αρκετές εξελίξεις και να δώσει απαντήσεις για τα τεκταινόμενα στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Market In, είναι αυτή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών να διατάξει τον διορισμό οικονομικού πραγματογνώμονα ο οποίος θα κληθεί να κάνει την λογιστική απεικόνιση των πεπραγμένων της επιχείρησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr.
Το ενδιαφέρον είναι πως παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε μετά από προσφυγή της μίας εκ των μετόχων της επιχείρησης, Μαργαρίτας Ράμμου, η οποία κατέχει το 29,55% των μετοχών για ποσό οφειλής μόλις 53,46 χιλιάδων ευρώ της Μarket In ΑΕΒΕ προς πατέρα της Θωμά Ράμμο, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, εν τέλει ο εισαγγελέας ζήτησε να μην περιοριστεί η έρευνα του ελεγκτή μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και σε οτιδήποτε άλλο θεωρηθεί άξιο λόγου.
Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για να υλοποιηθεί ευρύτερη έρευνα από πλευράς του ελεγκτή στα οικονομικά δεδομένα και κινήσεις της διοίκησης της Market In, και ενώ η πλευρά της Μαργαρίτας Ράμμου έχει απευθύνει σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της επιχείρησης. Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της ενδοοικογενειακής και επιχειρηματικής διαμάχης που έχει λάβει χώρα τον τελευταίο καιρό μεταξύ της Μαργαρίτας Ράμμου από τη μία πλευρά και της αδελφής της Εύης και της μητέρας της Γιαννούλας Ράμμου από την άλλη που κατέχουν το 50,75% και το 19,7% αντίστοιχα στην εταιρεία Market In Ακινήτων.
“Γενική συνέλευση από απόσταση λόγω σωματικών και λεκτικών επιθέσεων που έχουν λάβει χώρα”
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι διαρκείς, ενώ δεν είναι τυχαία η αναφορά στην πρόσκληση της τακτικής γενικής συνέλευσης της 30ης Οκτωβρίου του 2023 όπου αναφερόταν ότι “η τακτική γενική συνέλευση ορίστηκε να διεξαχθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά με συμμετοχή όλων των μελών από απόσταση διότι σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην πρόσκληση “συντρέχει σπουδαίος λόγος, που συνίσταται ιδίως στην αποφυγή διενέξεων και εντάσεων μεταξύ των μετόχων και των τυχόν αντιπροσώπων τους, δοθείσης της εν εξελίξει αντιδικίας μεταξύ των μετόχων, η οποία αντιδικία έχει ενταθεί σημαντικά λόγω σωματικών και λεκτικών επιθέσεων καθώς και απειλητικών ενεργειών που έχουν λάβει χώρα σε βάρος των μετόχων και μελών της οικογένειάς τους”.
Αναβολή για την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων
Την ίδια στιγμή, αναβολή έλαβε η αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Μαργαρίτα Ράμμου και η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2024, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας, λόγος για τον οποίο εν τέλει η εξέταση της υπόθεσης μετατέθηκε για τον Ιούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στρέφεται κατά της εταιρείας Market In Ανώνυμη Εταιρεία Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων, στην οποία υπάγεται και η Market In Εμπορική, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο των καταστημάτων και αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου. Η πλευρά της Μαργαρίτας Ράμμου επικαλείται το γεγονός ότι ενώ είχε ζητήσει να τις παρασχεθούν πληροφορίες για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης της Market In Ανώνυμη Εταιρεία Εκμεταλλεύσεων Ακινήτων που ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Οκτωβρίου του 2023, εν τέλει αυτό δεν συνέβη.
Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η μέτοχος επικαλείται την υποχρέωση του διοικητικού συμβουλίου να της παρέχει πληροφορίες με βάση τις διατάξεις του νόμου 4548 του 2018, εφόσον αυτές είναι σχετικές με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Επικαλείται επίσης την υποχρέωση ενημέρωσης από πλευράς της διοίκησης για την πορεία των εταιρικών υποθέσεων και την περιουσιακή κατάσταση της Market In μετά από αίτηση μετόχων που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου.
Μεταξύ αυτών που ζήτησε από τη διοίκηση η Μαργαρίτα Ράμμου είναι να λάβει αναλυτική κατάσταση με όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και αντίγραφα κινήσεων από 1η Ιανουαρίου του 2022 έως 31 Δεκεμβρίου του 2022. Επίσης ζητάει ανάλυση των υπολοίπων προμηθευτών και πιστωτών της εταιρείας κατά την 31η Δεκεμβρίου των ετών 2018, 2019, 2020, 2021 και 2022 καθώς και τις εμπορικές συμφωνίες εν ισχύ με προμηθευτές που έχουν κύκλο εργασιών άνω των 50.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι για το τελευταίο θέμα περί υπολοίπων προμηθευτών προς την εταιρεία με κύκλο εργασιών άνω των 50.000 ευρώ, η διοίκηση στις απαντήσεις της αναφέρει ότι δεν υφίστανται τέτοιοι πελάτες, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν στην Market In Ακινήτων και όχι στην Market In Εμπορική που έχει τα καταστήματα σούπερ μάρκετ και επομένως συνεργάζεται με προμηθευτές που τζιράρουν πάνω από 50.000 ευρώ.
Στα όσα ζητάει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η μέτοχος είναι μεταξύ άλλων αναλυτικές πληροφορίες για αμοιβές δικηγόρων, νομικών συμβούλων, συμβολαιογράφων καθώς και για δανειακές ή άλλες οικονομικές υποχρεώσεις μετόχων και πρώην μετόχων ως μελών και πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Το ομολογιακό των 6,6 εκατομμυρίων
Διευκρινίσεις ζητούνται επίσης και για μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η εταιρεία στις 20 Σεπτεμβρίου του 2022, ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, δεκαετούς διάρκειας, με την Μαργαρίτα Ράμμου να ζητάει να μάθει για τον χρόνο κατά τον οποίο καλύφθηκε το ομολογιακό δάνειο της εταιρείας και με ποιον τρόπο έγινε η καταβολή του ποσού του ομολογιακού προς την εταιρεία.
Στη σειρά ερωτημάτων περιλαμβάνεται επίσης και το “πότε προέβη η ενοποιούμενη (Market In Εμπορική) στην αγορά και απόκτηση του 100% των μετοχων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χαρά με έδρα τη Χίο, ποιο είναι το περιεχόμενο της σύμβασης αγοράς και ποιοι οι όροι”.
Να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σε απάντησή του προς την αίτηση παροχής πληροφόρησης της Μ. Ράμμου για τα παραπάνω και για αρκετά ακόμη ζητήματα, αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για επιμέρους τομείς, επισημαίνοντας ότι “η αίτηση της Μαργαρίτας Ράμμου στο βαθμό που αφορά την παροχή εγγράφων δεν είναι νόμιμη και απορρίπτεται” καθώς και ότι η αίτησή της “στο βαθμό που αφορά σε άλλα νομικά πρόσωπα (θυγατρικές εταιρείες) είναι επίσης μη νόμιμη και απορρίπτεται”.
Δόθηκαν ωστόσο απαντήσεις για ορισμένα άλλα ζητήματα όπως τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, τα υπόλοιπα των πιστωτών, με την πλευρά της διοίκησης να επισημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχουν υπόλοιπα προμηθευτών. Σε ό,τι αφορά το μακροπρόθεσμο ομολογιακό η διοίκηση επισημαίνει σχετικά ότι η εταιρεία εξέδωσε το συγκεκριμένο δάνειο στις 20 Σεπτεμβρίου του 2020, ύψους 6,6 εκατ. ευρώ και ότι στη χρήση του 2022 σε εκτέλεση της παραπάνω σύμβασης υπολογίστηκαν τόκοι 212 χιλ. ευρώ με τους οποίους επιβαρύνθηκαν τα αποτελέσματα της χρήσης.
Ως προς τα σούπερ μάρκετ Χαρά, η διοίκηση της Market In αναφέρει ότι η εξαγορά της έγινε έναντι ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ από τη Market Ιn Εμπορική.