Mε ποιους όρους η ΠΟΜΙΔΑ ζητά η μείωση του ΕΝΦΙΑ να φτάσει το 25%
Κινδυνεύοντας το μέτρο σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση να “θαφτεί” λόγω το ότι δεν παρέχει ουσιαστικά φοροκίνητρα στους πολίτες για να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς ζητά με παρέμβαση του από την κυβέρνηση τα εξής: η μείωση στο φόρο να ξεπερνά το 25%, η έκπτωση να χορηγείται, αφού η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου, ενώ σε περίπτωση ζημιάς από θεομηνία οι ανασφάλιστοι να αποκλειστούν από κρατική οικονομική στήριξη.
Παρεμβάσεις σε τρία σημεία
Σύμφωνα με τον κον Στράτο Παραδιά, το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις 10% είναι για τους περισσότερους φορολογούμενους συμβολικό και όχι αποτελεσματικό κίνητρο. Το ποσοστό πρέπει και μπορεί να αυξηθεί τουλάχιστον στο 25%, δεδομένου ότι η πολλαπλή φορολόγηση ολόκληρου του ασφαλιστικού τζίρου, ελαχιστοποιεί στην κυριολεξία το εντεύθεν δημοσιονομικό βάρος.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, η έκπτωση χορηγείται «εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο (100%) της αξίας του ακινήτου, όπως καθορίζεται στην εκδοθείσα το προηγούμενο έτος πράξη διοικητικού προσδιορισμού του άρθρου». Όμως «ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου»! Εδώ υπάρχει μια θεμελιώδης λογική αντίφαση: Είναι γνωστό σε όλους ότι η «Τιμή Ζώνης», το βασικό δηλαδή μέγεθος του συστήματος Αντικειμενικού
Προσδιορισμού της ανά τ.μ. αξίας των ακινήτων, εμπεριέχει και την αξία του ποσοστού οικοπέδου που αντιστοιχεί σε κάθε οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα, κατάστημα κλπ.). Έτσι η διάταξη ρητά υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σε αναγκαστική και παράλογη «υπερασφάλιση» των κτισμάτων τους, προσθέτοντας και την αντιστοιχούσα οικοπεδική αξία (!), παρότι σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση αυτή απαλλάσσεται ρητά! Για να μην αποτύχει η ρύθμιση, πρέπει να οριστεί ρητά ως ελάχιστο όριο ασφαλιστέας αξίας το κατασκευαστικό κόστος κατοικίας, όπως το υπολογίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, και όχι η συνήθως υπερτιμημένη αξία τους στον ΕΝΦΙΑ.
Όσοι ασφαλισμένοι πάθουν ζημιά από θεομηνία, μοιραία θα αποκλειστούν από την δωρεάν κρατική αρωγή προς τους ανασφάλιστους. Εν όψει του ότι σε όλα τα ασφαλιστήρια σεισμού υπάρχει απαλλαγή της ασφαλιστικής εταιρείας για το 2% του ασφαλισμένου κεφαλαίου, για να μην αδικηθούν οι ασφαλισμένοι, θα πρέπει ο νόμος να προβλέπει ρητά ότι, σε ζημιές που υπερβαίνουν π.χ. τις 10.000€, αυτό το ποσοστό θα καλύπτεται από το Κράτος και ολόκληρο το υπόλοιπο 98% της ζημιάς τους από την ασφαλιστική εταιρία.
Τι σχεδιάζει το υπουργείο
Αντίθετη με την ΠΟΜΙΔΑ, κατεύθυνση κρατά μέχρι στιγμής το υπουργείο το οποίο σχεδιάζει να δώσει έκπτωση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ ανάλογη με το χρονικό διάστημα που έχει ασφαλιστεί η κατοικία, με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους τρείς μήνες ανά έτος. Ήροι ασφάλιση για 12 μήνες, έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%, ασφάλιση για 3 μήνες, έκπτωση 2,5%.
Ωστόσο τα οφέλη, από τα ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ για σπίτια που όπως έχει αναφέρει το ΒΝ πληρώνουν χαμηλό ΕΝΦΙΑ 500-600 ευρώ το χρόνο και πρόκειται για τις περισσότερες κατοικίες στην Ελλάδα, είναι ανεπαίσθητα. Σύμφωνα με τις πηγές του ΒΝ, το ασφάλιστρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι κατοικίες αυτές, θα είναι πολύ υψηλότερο της έκπτωσης.