Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών η JPMorgan

 18/05/2024    09 : 42 : 08
jpmorgan
68 / 100

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών έχουν τεθεί ο οικονομικός έλεγχος (due diligence) που διεξήγαγε η JPMorgan όσον αφορά τις εξαγορές που πραγματοποίησε τη διετία 2021-22. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η περίπτωση της εξαγοράς της νεοφυούς τράπεζας Frank, μια συμφωνία αξίας 175 εκατ. δολαρίων, την οποία η ίδια η τράπεζα έχει χαρακτηρίσει «φιάσκο».

Η Office of the Comptroller of the Currency (OCC), η οποία εποπτεύει τις τράπεζες στις ΗΠΑ, έχει προγραμματίσει ειδικό έλεγχο στις συμφωνίες που έχει κάνει η JPMorgan, εξαγοράζοντας μικρές εταιρείες σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος.

Οι συμφωνίες της JPMorgan περιλαμβάνουν 80 αγορές και στρατηγικές επενδύσεις το 2021 και το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Η δραστηριότητα της τράπεζες επιταχύνθηκε δραματικά μετά τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου, Τζέιμι Ντάιμον, τον Ιανουάριο του 2021 ότι η τράπεζα «δεν πρέπει να φοβάται πολύ» τις εντεινόμενες απειλές από τις εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τη στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών της τράπεζας.

Μία από αυτές τις συμφωνίες ήταν η απόκτηση της τράπεζας Frank, η οποία παρείχε δάνεια σε φοιτητές. Η εν λόγω τράπεζα τον καιρό που εξαγοράστηκε από την αμερικανική τράπεζα υποστήριζε ότι είχε 4,25 εκατ. χρήστες, για να διαπιστωθεί στη συνέχεια κατόπιν εορτής ότι οι χρήστες ήταν μόλις 300.000.

Η JP Morgan έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά της ιδρύτριας, Τσάρλι Τζάβις, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για διάπραξη τραπεζικής απάτης μεταξύ άλλων. Από την εξαγορά η Τζάρβις επρόκειτο να κερδίσει 45 εκατ. δολάρια.

«Η κυρία Τζάβις συμμετείχε σε μια παραδοσιακή απάτη: είπε ψέματα ότι η Frank είχε βοηθήσει επιτυχώς εκατομμύρια φοιτητές να διαχειριστούν τις διαδικασίες οικονομικής ενίσχυσης των πανεπιστημίων, δημιουργώντας ψευδή στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτές τις πλαστές πληροφορίες για να οδηγήσει την JP Morgan να πραγματοποιήσει μια εξαγορά 175 εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνεται πως η Τζάβις συνελήφθη τη Δευτέρα το βράδυ στο Νιου Τζέρσεϊ για κατηγορίες που σχετίζονται με την εξαγορά και αφορούν τη συνωμοσία για τη διάπραξη τραπεζικής απάτης, την τραπεζική απάτη και τη χρηματιστηριακή απάτη. Εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης δεκαετιών για κάθε κατηγορία.

Πάντως, οι συμφωνίες περιελάμβαναν επίσης την αγορά του blog τροφίμων The Infatuation και του ταξιδιωτικού πρακτορείου πολυτελών ταξιδιών Frosch, καθώς και το πλειοψηφικό πακέτο στον βραχίονα πληρωμών της Volkswagen, όπως και το μειοψηφικό πακέτο στην ψηφιακή τράπεζα C6 της Βραζιλίας.

Οι κατηγορίες έρχονται τέσσερις μήνες αφότου η JPMorgan κατέθεσε αγωγή κατά της Τζάβις. Η ίδια επρόκειτο να βγάλει 45 εκατ. δολάρια από την πώληση της εταιρείας, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}