GoldSwitzerland: Το αιματηρό χάος στο Ισραήλ φέρνει κραχ και οικονομική κατάρρευση
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα σημάδια που στέλνουν οι αγορές παγκοσμίως, σύμφωνα με την GoldSwitzerland, με τον ελβετικό οίκο να προαναγγέλλει νέα Μαύρη Δευτέρα, όπως αυτή που βίωσαν τα χρηματιστήρια το 1987.
Υπενθυμίζεται πως εκείνη την ημέρα έντεκα από τις 30 μετοχές του Dow Jones δεν εμφανίστηκαν καθόλου στο ταμπλό των συναλλαγών την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης ενώ σε ελάχιστες ώρες εξανεμίστηκε πάνω από 1 τρισ. δολάρια.
Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία… ενώ απελπισμένοι επενδυτές αυτοκτόνησαν. Κατόπιν, η υστερία εξαπλώθηκε παντού στον κόσμο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την GoldSwitzerland, «οι οικονομικές καταρρεύσεις και οι πόλεμοι πάντα υπήρχαν και συνέβαιναν. Αλλά, δυστυχώς, τα πράγματα τώρα είναι πιο μπερδεμένα! Τώρα έχουμε δύο επικίνδυνους πολέμους, ίσως υπάρξει ένας παγκόσμιος πόλεμος.
Έχουμε μια επερχόμενη κατάρρευση των χρηματιστηρίων και των αγορών χρέους και ενός τραπεζικού συστήματος που πιθανότατα δεν θα επιβιώσει στην παρούσα μορφή του. Υπάρχει, όμως, πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος.
Θα υπάρξουν ευκαιρίες ζωής όχι μόνο για να διατηρήσετε τον πλούτο σας, αλλά και να συγκεντρώσετε μια απίστευτη περιουσία». Περαιτέρω, όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, το πετρέλαιο και ο χρυσός είναι οι καλύτεροι φίλοι…
Όπως δείχνει το διάγραμμα του δείκτη Χρυσού – Πετρελαίου των τελευταίων 50 χρόνων, ο χρυσός και το πετρέλαιο κινούνται σε μεγάλο βαθμό σε ένα στενό εύρος τιμών.
Αν λοιπόν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί τώρα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, θα ακολουθήσει ο χρυσός.
Αναμφίβολα είχαμε αρκετά προβλήματα: την κλιματική κρίση, τα κριτήρια ESG, τους αναγκαστικούς εμβολιασμούς και τα lockdown, τους υψηλούς φόρους, τον υψηλό πληθωρισμό, το χρέος που δεν θα αποπληρωθεί ποτέ, την Ουκρανία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξέσπασε και πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Πράγματι, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι συνέβη στον κόσμο… Οι ΗΠΑ και ο Biden δεν έχουν σοβαρή πολιτική κατεύθυνση. Έχουν χάσει επίσης τη βιομηχανική τους ισχύ ενώ η στρατιωτική τους δύναμη μειώνεται ραγδαία. Επιπλέον, ξοδεύουν χρήματα σαν μεθυσμένος ναύτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσουν οι σημερινοί δύο πόλεμοι – αν και οι χειρότεροι φόβοι μας μπορεί, δυστυχώς, να πραγματοποιηθούν νωρίτερα από ό,τι θα πίστευε κάποιος.
Πάντως, σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να πούμε εάν αυτές οι κρίσεις θα οδηγήσουν σε μεγάλη καταστροφή και στον θάνατο πολλών, πολλών ανθρώπων.
«Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι ότι ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός κίνδυνος βρίσκεται πλέον σε ένα επίπεδο που είναι πιθανό να οδηγήσει στην καταστροφή του πλούτου σε επίπεδο που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία» επισημαίνει η GoldSwitzerland, προσθέτοντας: «Έχουμε προειδοποιήσει τους επενδυτές εδώ και αρκετό καιρό ότι η φούσκα των πάντων θα μετατραπεί σε κατάρρευση των πάντων.
Λοιπόν, αυτή η ώρα έρχεται σύντομα. Το τρέχον μοτίβο του Dow μοιάζει πολύ με τον Οκτώβριο του 1987. Εάν αυτό είναι σωστό, επίκειται κατάρρευση των χρηματιστηρίων.
Οι μετοχές θα υποχωρήσουν 70-90% ή περισσότερο, σε πραγματικούς όρους, πριν τελειώσει αυτή η κρίση».
Αγορές χρέους
Σύμφωνα με την GoldSwitzerland, τα περισσότερα ομόλογα θα καταντήσουν κουρέλι… – ακόμη και τα κρατικά ομόλογα. Τα υψηλά επιτόκια και οι χρεοκοπίες θα φροντίσουν για αυτό. «Επομένως, αποφύγετε τις μετοχές και όλες τις επενδύσεις σε τίτλους χρέους, εάν θέλετε να σας απομείνουν χρήματα.
Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να έχουν ανοδική πορεία, προφανώς με διορθώσεις. Κανείς δεν θέλει να δανείσει σε έναν μεθυσμένο ναύτη που δεν μπορεί να ξεμεθύσει. Οι χρεοκοπίες και η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ θα φέρουν υψηλότερα χρέη και υψηλότερα επιτόκια.
Οι Αμερικανοί, με δανεισμό ρεκόρ, δεν θα αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος των τόκων. Το δολάριο θα θυσιαστεί. Έτσι, σε γενικές γραμμές, ένας τέλειος αλλά φαύλος κύκλος χρέους και νομίσματος που οδηγεί στην καταστροφή αρχίζει. Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσος χρόνος χρειάζεται για να συμβεί αυτό».
Ουκρανία και Παλαιστίνη σε συνεχή κατάσταση αλλαγής
Όπως είπε ο Ηράκλειτος, ο Έλληνας φιλόσοφος πριν από 2.500 χρόνια: «Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά στη ζωή». Η σύγχρονη Ουκρανία έχει καταληφθεί από πολλούς διαφορετικούς λαούς. Από αυτήν πέρασαν Σκύθες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Γότθοι, Ούννοι, Σλάβοι, καθώς επίσης και οι Μογγόλοι.
Αργότερα εδάφη της κατέλαβαν η Πολωνία και η Λιθουανία και οι Οθωμανοί. Το 1709 ο Σουηδός βασιλιάς Κάρολος ο XII έχασε από τον Μεγάλο Πέτρο της Ρωσίας λόγω του Μεγάλου παγετού (ο πιο κρύος χειμώνας των τελευταίων 500 ετών) που αποδυνάμωσε τον Σουηδικό Στρατό όπως και ο Ναπολέων και ο Χίτλερ.
Επομένως, η Ουκρανία δεν είναι μια σταθερή χώρα με βαθιές ρίζες και ομοιογενή λαό. Το ίδιο και η Παλαιστίνη, η Γη του Ισραήλ, η γενέτειρα του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού, η οποία ηλεγχόταν, μεταξύ άλλων, από την Αρχαία Αίγυπτο, την Περσική Αυτοκρατορία, τον Μεγάλο Αλέξανδρο, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τα Χαλιφάτα, τους Σταυροφόρους, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Βρετανική Αυτοκρατορία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1948, η Βρετανία χώρισε την περιοχή σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Γάζα.
Αρκεί να πούμε ότι η διαίρεση της περιοχής έχει προκαλέσει αέναους διχασμούς, δυστυχία, πολέμους και θανάτους.
Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν είναι διατεθειμένος να μπει στη θέση της άλλης πλευράς ενώ η κατάσταση θα μπορούσε τώρα να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης.
Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει όχι μόνο σε έναν μεγάλο πόλεμο αλλά και σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ακριβώς όπως στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Δύση είναι πιο πιθανό να στείλουν χρήματα και όπλα στη Μέση Ανατολή παρά σε ειρηνοποιούς.
Είναι ανεξιχνίαστο γιατί η Δύση επιλέγει τον πόλεμο αντί της ειρήνης. Αυτό σίγουρα δεν αποτελεί καλό οιωνό για μια ειρηνική επίλυση των δύο συγκρούσεων.
Πετρέλαιο
Σε ό,τι αφορά τον «μαύρο χρυσό», η Gold Switzerland αναφέρει: «Δεδομένου ότι οι περισσότεροι πόλεμοι στη σύγχρονη εποχή έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο, οι σημερινοί δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.
Υπάρχουν δύο μεγάλα στρατόπεδα που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Περίπου 22 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου περνούν από τα στενά του Ορμούζ, μεταξύ Ντουμπάι και Ιράν.
Θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκλείσει αυτήν την περιοχή, σταματώντας όλες τις αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν συνδράμει η Ρωσία.
Κάτι τέτοιο θα εξοβέλιζε 22 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή το 23% της παγκόσμιας προσφοράς και θα εκτόξευε την τιμή του πετρελαίου στα 500 – 1.000 δολάρια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να παραλύσει.
Κατάρρευση
Τη δεκαετία του 1990, όλοι οι οικονομολόγοι συνέτεινα στο εξής: η παγκόσμια οικονομία θα βίωνε λόγω μη διαχειρίσιμων χρεών σε κατάρρευση.
Αυτή είναι μια πολύ προφανής προβολή, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντα και κάθε οικονομική περίοδος στην ιστορία τελειώνει με τον ίδιο τρόπο.
Η δυσκολία έγκειται στoν χρονικό προσδιορισμού του κύκλου, αλλά όπως τονίζει συχνά η Gold Switzerland, ο ακριβής χρόνος είναι λιγότερο σημαντικός, όπως και το ακριβές αίτιο.
Είτε, λοιπόν, το ονομάσουμε Τέταρτη Στροφή όπως ο Neil Howe είτε κατάρρευση χρέους και νομίσματος όπως ο von Mises, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καταστροφικό.