Funds-Servicers: Οι φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων, η αγορά των κόκκινων δανείων κοψοχρονιά και ο Άρειος Πάγος

 16/04/2024    12 : 44 : 21
κοκκινα δανεια
71 / 100

Τα ηθελημένα νεφελώδη funds και servicers

Η πρόσβαση στις νόμιμες ευκαιρίες για την επίτευξη κοινωνικών και οικονομικών στόχων δεν είναι ιδία για όλους. Οι νομικές διακρίσεις παράγονται με πολιτικούς όρους και με κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε η «νομιμότητα», ως βασική λειτουργεία σε τούτο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, έχει μια λειτουργία: να κρύβει τον μεροληπτικά ταξικό της ρόλο ώστε η πραξικοπηματική αυθαιρεσία της κυρίαρχής τάξης να λογίζεται ως νομιμότητα. Γι αυτό υπάρχει η προθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως αποκλειστικός κάτοχος των μηχανισμών καταναγκασμού, να διευκολύνει τους κατεστημένους και ισχύοντες οικονομικούς θεσμούς.

Του Κώστα Λουλουδάκη

Για πρώτη φορά, σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε εννιά μέρες, με συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ έναντι 9 κατά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε, ότι οι servicers, δηλαδή οι εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds τα οποία εδρεύουν σε post restant κάποιου χωριού της Ιρλανδίας. Πρόκειται δηλαδή για διεθνείς αμφιλεγόμενες οικονομικές επιχειρήσεις της αδιαφάνειας, την ανωνυμίας και της ανομίας.

Να επισημάνουμε τα funds και οι εκπρόσωποι τους, οι servicers στην Ελλάδα άδραξαν ευκαιρίες απόκτησης ολόκληρης πλατφόρμας διαχείρισης δανείων των τραπεζών σε συνδυασμό με χαρτοφυλάκια τιτλοποιήμενων απαιτήσεων. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα: Το Νοέμβριο του 2017, η Eurobank πώλησε στην εταιρία INTRUM το πρώτο χαρτοφυλάκιο μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων με λογιστική αξία €1,5 δις, έναντι αντιτίμου €45 εκ. Δηλαδή 3% (!!!) του κεφαλαίου.

– Το 2018 η Eurobank ολοκλήρωσε συμφωνία πώλησης πακέτου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών στην κοινοπραξία των εταιριών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management. Το ύψος της απαίτησης ανέρχεται σε €2 δις. Το τίμημα ανήλθε στο 6% (!!!) του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

– H εταιρεία Intrum τον Δεκέμβριο του 2019 απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο ανεξασφάλιστων προϊόντων λιανικής από την ειδική εταιρία εκκαθάρισης PQH. Το άνοιγμα της απαίτησης είναι €2,4 δις, και το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα€71 εκ.(!!!)

-Το 2021 η Πειραιώς πώλησε δάνεια αξίας 7,2 δισ. σε Intrum και Serengeti Asset. Η πώληση έγινε στο 34% (!!!) της λογιστικής αξίας των δανείων. Πάντως τρεις εταιρείες έχουν πρωτοστατήσει στις αγορές κόκκινων δανείων: Davidson Kempner, Intrum και doValue.

funds κοκκινα δανεια

(Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αναδυόμενη αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων. https://apothesis.eap.gr/bitstream/repo/45767/1/std127516-%ce%94%ce%95.pdf )

Έχετε υπόψιν σας πως οι servicers δηλαδή η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) αποτελεί μη κερδοσκοπική εταιρεία (!!!) του Αστικού Κώδικα με έτος ίδρυσης το 2019. Στην ουσία εδώ έχουμε μια περίπτωση αχαλίνωτου φατριασμού ορισμένων ατόμων που ενθαρρύνθηκαν από τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες και από τις κυβερνητικές αποφάσεις, να αρπάξουν ακίνητες περιουσίες, πρώτες και μοναδικές κατοικίες με ένα απλό πάτημα του ποντικιού ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ώστε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και έχουν σε μεγάλο βαθμό κίνητρο την απληστία. Τυφλές οικονομικές δυνάμεις που σκέφτονται μόνο την απόκτηση μέγιστου οφέλους με ελάχιστη επένδυση χωρίς να τους απασχολεί η γενίκευση της κοινωνικής ανασφάλειας που προκαλούν.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της απληστίας προσδιορίζονται από το γεγονός ότι, η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» αναπτύσσει την δραστηριότητα της σε μια «γκρίζα ζώνη νομιμότητας» και ανηθικότητας χρησιμοποιώντας κατά πως την βολεύει πότε τον νόμο 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, που προβλέπει νομιμοποίηση υπερ της ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί κατασχέσεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης, και πότε τον νόμο 3156/2003 που γενικά αναφέρει ότι οι servicers ενεργούν πράξεις διαχειρίσεως για λογαριασμό των εταιρειών που έχουν τα δάνεια και γιατί αφενός δεν τους επέβαλε την κατάθεση πρότασης ρύθμισης στους δανειολήπτες όπως έκανε ο μεταγενέστερος νόμος του 2015 αφετέρου επειδή ο νόμος του 2003 προβλέπει φορολογική απαλλαγή 38% (!!!) στα κέρδη από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Στην ουσία η απόφαση του Αρείου Πάγου εκτός του γεγονότος ότι επιτρέπει την αρπαγή πόρων του εργαζόμενου πληθυσμού και την νόμιμη ληστεία του δημοσίου εξαιτίας των φοροαπαλλαγών,(σ.σ Εκτιμάται πως το δημόσιο χάνει 40 δις από φόρους) επιβεβαιώνει πως η οικονομική ελιτ δίνει στον εαυτό της την δυνατότητα να διαμορφώνει τους δικούς της κανόνες και νόμους. Γεγονός που αφενός επιβεβαιώνει την ύπαρξη ισχυρών αλληλεξαρτήσεων μεταξύ πολιτικών οικονομικών και δικαστικών παραγόντων αφετέρου η «νομιμότητα» απαιτεί την συνδρομή και την διαμεσολάβηση δικηγορικών γραφείων βιτρίνα, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, κτηματομεσιτών, η εμπλοκή των οποίων έχει καθοριστική σημασία για να λειτουργήσει σωστά ο μηχανισμός!

Ήξερε πολύ καλά τι έκανε ο κος Γιάννης Στουρνάρας, όταν από τον Νοέμβριο του 2022, προαναγγέλλει ή υποδεικνύει γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη δικαιοσύνη και την διάκριση των εξουσιών, την απόφαση του Αρείου Πάγου: Στη σελίδα 91 της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της, Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς κανένα δισταγμό ή ηθικό δίλημμά αναφέρει: «Η ικανότητα των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ( servicers ή ΕΔΑΔΠ) να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιρειών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (σ.σ. τα λεγόμενα funds) και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/20228 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών […]».

stothrn
Από αριστερά: Γιώργος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της intrum – Αρτέμης Θεοδωρίδης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της CEPAL – Τάσος Πανούσης, Πρόεδρος ΕΕΔΑΔΠ και διευθ. Σύμβουλος doValue Greece – Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Ττ – Θεόδωρος Καλαντώνης, Εκτελεστικός Πρόεδρος doValue Greece – Περικλής Κιτριλάκης, Αντιπρόεδρος ΕΕΔΑΔΠ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της CEPAL

 

Μπορούμε με ασφάλεια να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, πως ο νόμος, εκτός του ότι είναι ένα εργαλείο ανελέητης καταπίεσης των ανθρώπων της εργασίας, και σε όσους τολμούν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην εξουσία, έχει παραδοθεί στην υπηρεσία μιας εγκληματικής (για το λαό), με μαφιόδικες μεθόδους, «ελίτ-αρίστων», και δεν υπάρχει καμία διαχωριστική γραμμή μεταξύ μεγαλοστελεχών κρατικών-κυβερνητικών αρχών και εταιρειών, της αστικής κοινοβουλευτικής εξουσίας, της νομοθετικής εξουσίας , μερίδας δικαστικών, της επενδυτικής Καμόρα, των τραπεζικών “CEO”, των κάθε λογής funds και μερίδας δημοσιογραφικών αποφύσεων, που όλοι μαζί μπορούν να χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να προσαρμόζουν ή και να αλλάζουν τους δικαιικούς κανόνες μα και τους ηθικούς και να τους προσαρμόσουν στα ατομικά συμφέροντα τους.

Όλα αυτά δε συντελούνται στα κρυφά, αποκομμένα από την κοινωνία αλλά εντός της, εντός δημοσίου χώρου που όμως διαθέτει κρυφές πτυχές και γκρίζες ζώνες.

Υπό το βάρος των διαπιστώσεων αυτών, ελπίζω να υπάρχει ακόμα ένα ενεργό κοινωνικό υποκείμενο που να έχει απαυδήσει από τους τόσους συμβιβασμούς και συγκαλύψεις που δεν αφορούν τη συγκεκριμένη µόνο περίπτωση, αλλά αφορούν τον βίο µας ως όλον, ώστε να θεωρήσει πως πρέπει να παρεκκλίνει από τις επιφάσεις νομιμότητας των κυβερνητικών «Πάτσηδων» και να δράσει!

ΥΓ : Πάντως από αυτήν την απόφαση υποθέτω πως εξαιρούνται τα χρέη της κυβέρνησης της ΝΔ και των αρίστων στελεχών της που χρωστούν 392 εκατ. ευρώ. γιατί ήδη υπάρχει η ευκολία πληρωμών και δόσεων του κυβερνητικού κόμματος σε βάθος δύο αιώνων!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}