Funds: Τα πρόστιμα στη “ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ” και οι παρατυπίες στην Intrum!

Funds: Τα πρόστιμα στη
72 / 100

Γεωργακόπουλος-Μαραγκουδάκη: «Τα κακά παιδιά» των Servicers
Kαι καλά για την κυρία Ειρήνη Μαραγκουδάκη, δεν θα προσποιηθώ ότι έπεσα από τα σύννεφα, όταν διάβασα στο mononews και στην συνέχεια στο Bloomberg, ότι η «θεά Αρτεμις» στην οποία είναι πλέον αντιπρόεδρος βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Γράφει ο wiseman, mononews.gr

Απ’ ό,τι μαθαίνω δε, η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν η αιτία να δημιουργηθούν εσωτερικές τριβές στην ΤτΕ.

Μάλιστα έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ (άνω των 100.000 ευρώ) και σε 3 πρόσωπα του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Προφανώς και στην ίδια την κ. Ειρήνη Μαραγκουδάκη.

Όμως το να «βγαίνει στη σέντρα» μαζί με την ομώνυμη θεά, και η Ιntrum, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία στην ελληνική αγορά, ειλικρινά με εξέπληξε δυσάρεστα.

μαραγκουδακη

Βέβαια, εμείς από το mononews είχαμε εγκαίρως ασχοληθεί τόσο με τα «ανδραγαθήματα» της Θεάς Αρτεμις, κυρίως με τις τιτλοποιήσεις της Τράπεζας Αττικής και τα περίεργα ραντεβού στα γραφεία της οδού Καρνεάδου, και πολύ πρόσφατα, την περασμένη Παρασκευή, αποκαλύψαμε ότι η Intrum βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εποπτικών Αρχών.

Και το Σάββατο το πρωί αποκαλύψαμε ότι το θέμα του mononews.gr θα απασχολήσει μέσα στην ημέρα και διεθνή media, όπως έγινε αργά το βράδυ με το Bloomberg.

Αλλά, όπως και να έχει το πράγμα, το να σε βάζει «στον ίδιο παρονομαστή» το Bloomberg αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την αξιοπιστία της Inrum και προσωπικό πλήγμα για τον εν Ελλάδι επικεφαλής της, τον Γιώργο Γεωργακόπουλο.

Διαχωρίζω την ελληνική από τη σουηδική, τη μητρική εταιρεία, διότι όπως σας είχα ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα οι Σκανδιναβοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Στην Ελλάδα, χάρη και στην αρχική συμφωνία που έχουν συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς , η εταιρεία τα πηγαίνει καλά.

Αδυνατώ βέβαια να αποδεχτώ ότι τα πάει τόσο καλά ώστε προκάλεσε την μήνιν των ανταγωνιστών της, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.

Προφανώς δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Όμως είναι σαφές και από την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των Servicers που επήλθε με τον πρόσφατο Νόμο, ότι κάποιοι είδαν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί ένα σύγχρονο Ελντοράντο το οποίο υπόσχεται εύκολα κέρδη χωρίς αυστηρούς κανόνες και με χαλαρή εποπτεία.

Ετσι, λοιπόν, εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την «χαλαρότητα» και, κυρίως, την αδήριτη ανάγκη του πολιτικού συστήματος και των τραπεζιτών, να φύγουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και υιοθέτησαν πρακτικές (και απέναντι σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες) οι οποίες δεν ήταν «κοινωνικά αποδεκτές».

Μάλλον κάποιοι από την αγορά, όπως εν προκειμένω ο κύριος Γιώργος Γεωργακόπουλος, δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι η κατάσταση αλλάζει και αυτό τώρα το βρίσκουν μπροστά τους.

Γιώργος Γεωργακόπουλος: Σκιές;
Μετά τις αποκαλύψεις του mononews.gr, τις διεθνείς διαστάσεις που πήρε το θέμα και την απάντηση της σουηδικής Intrum σε ερώτημα του Bloomberg, η δημοσιογραφική ομάδα του mononews συνεχίζει και σήμερα τις αποκαλύψεις.

Παλαιότερες αποφάσεις του Γιώργου Γεωργακόπουλου, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει άριστα τι ακριβώς έχει συμβεί, ήταν μονομερείς, με αποτέλεσμα, όπως λένε πηγές με γνώσεις “να προκύπτουν “σκιές”, καθώς οι ελεγκτές της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσαν σειρά παρατυπιών, στο κανονιστικό πλαίσιο, ότι δεν λειτουργούν σωστά οι επιτροπές όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στην εταιρική διακυβέρνηση, στη διαχείριση των παραπόνων από καταναλωτές.

intrum γεωργακοπουλος

Με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε κάποιες περιπτώσεις στη λογική «ενός ανδρός αρχή».

Κάποιες από τις αποφάσεις αφορούσαν στην πώληση πακέτων δανείων.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώσεις υποστηρίζουν ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά και μόνο από τον CEO της εταιρείας, με κριτήρια αμφιβόλου ποιότητας».

Η ΤτΕ έχει απευθύνει αυστηρή σύσταση στον επικεφαλής της Intrum Greece, Γιώργο Γεωργακόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση όλων των προβλημάτων ώστε η εταιρεία να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης.

Για παράδειγμα στο κομμάτι της πώλησης των δανείων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που να τις δικαιολογεί. Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Ποιος και με ποια κριτήρια αποφάσιζε την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων;