Elon Musk: Μία παγκόσμια διακυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού
Tετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023. Ο πιο χαρισματικός επιχειρηματίας του πλανήτη κόντρα σε μια χυδαία τυραννία η οποία χρησιμοποιεί τους ηγέτες ως πεκινουά. Πάμε να δούμε λοιπόν τι είπε μεταξύ άλλων ο Musk στο World Government Summit (WGS) που διεξάγεται στο Dubai.
Ο Elon Musk προειδοποίησε κατά τη διάρκεια του ετήσιου World Government Summit (WGS) που διεξάγεται στο Ντουμπάι ότι μία παγκόσμια κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού.
Μιλώντας σε «10.000 διεθνείς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ηγέτες think tank, παγκόσμιους εμπειρογνώμονες και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, της SpaceX και του Twitter, τόνισε ότι η υπερβολική συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων δημιουργεί έναν πολιτισμικό κίνδυνο.
«Σε όλη την ιστορία, πολλοί πολιτισμοί αναδύθηκαν και έπεσαν, αλλά αυτό δεν σήμαινε την καταστροφή της ανθρωπότητας στο σύνολό της, επειδή υπήρξαν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί πολιτισμοί», ανέφερε ο Musk.
«Πρέπει, θέλουμε να έχουμε κάποια πολιτισμική ποικιλομορφία τέτοια ώστε αν κάτι πάει στραβά με κάποιο μέρος του πολιτισμού, το όλο θέμα να μην καταρρεύσει».
Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter δήλωσε ότι «η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν ένα τρενάκι του τρόμου», ενώ εξήγησε το σκεπτικό του πίσω από τη συμφωνία εξαγοράς των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Ανησυχούσα, γενικότερα, για την κατεύθυνση σχετικά με την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, και ειδικά του Twitter, και σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη, ψηφιακή δημόσια “πλατεία”, όπου οι άνθρωποι θα λειτουργούν μέσα στις χώρες τους και θα επικοινωνούν διεθνώς με τη μικρότερη δυνατή λογοκρισία που επιτρέπεται από το νόμο», είπε.
Ο Musk τόνισε επίσης ότι η εξαγορά της πλατφόρμας θα ανέτρεπε την επιβολή από το Twitter μιας -αποκαλούμενης από τον ίδιο- «ιδεολογίας Σαν Φρανσίσκο-Μπέρκλεϊ στον κόσμο».
«Αλλά πιστεύω ότι γενικά, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να τηρούν τους νόμους των χωρών και να μην προσπαθούν να βάλουν αντίχειρα στην κλίμακα πέρα από τους νόμους των χωρών… και να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις (ανάγκες) των ανθρώπων».
Σε ερώτηση σχετικά με την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα, ο Musk απάντησε ότι υπάρχει ένας «ανταγωνισμός για την αλήθεια», αν και παραδέχτηκε την ανάγκη για επαληθευμένους λογαριασμούς όσον αφορά κυβερνήσεις και δημόσια πρόσωπα.
Απαντώντας στην ερώτηση στο εάν θα προσλάμβανε έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο για να αναλάβει το Twitter, ο Musk ανέφερε ότι «πρέπει να σταθεροποιήσει τον οργανισμό», αλλά πιθανότατα προς το τέλος του έτους θα «βρει κάποιον άλλον να διευθύνει την εταιρεία».
Ο ιδρυτής των Tesla και Space X ανέφερε, στην ίδια συνέντευξη που μεταδόθηκε μέσω γιγαντοοθόνης, ότι έχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. «Να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι και όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστικοί και επίσης να αποτελούμε πηγή αλήθειας», τόνισε. «Το Twitter είναι μια επιτάχυνση αυτής της εξαιρετικά χρήσιμης εφαρμογής».
Ο Musk συνέχισε λέγοντας ότι το Twitter εργάζεται σε κάτι που ονομάζεται «σημειώσεις κοινότητας», ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην αλήθεια των πληροφοριών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. «Νομίζω ότι προσπαθώ να έχουμε πολλούς οργανισμούς και ανθρώπους που λειτουργούν εντός του νόμου και διαθέτουν κύρος», πρόσθεσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι εστίασε στο να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες και ανθρώπους που να είναι αξιόπιστοι ώστε να διασφαλίσει ότι το Twitter θα είναι μια πλατφόρμα εμπιστοσύνης και εγκυρότητας. Ανέφερε ότι το Twitter είναι καλό στο να επιτρέπει στους ανθρώπους «να μιλούν με τη φωνή τους» σε αντίθεση με το θα έπρεπε. «Επομένως, θα ήθελα να ενθαρρύνω τους διευθύνοντες συμβούλους και τις εταιρείες, τους νομοθέτες και τους υπουργούς και ούτω καθεξής να μιλούν (στο Twitter) με αυθεντικότητα».
Ο Musk ρωτήθηκε επίσης για τις προβλέψεις του για το μέλλον και έθιξε τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα. «Λόγω της τεράστιας βιομηχανικής βάσης της τρέχουσας οικονομίας ορυκτών καυσίμων, ακόμα κι αν όλα τα αυτοκίνητα που παράγονται ήταν 100% ηλεκτρικά, θα χρειαζόταν 20 χρόνια για να αντικατασταθεί ο στόλος. Έτσι, αυτό είναι ακόμα κάτι που θα συμβε΄λι πολύ σταδιακά… σε τουλάχιστον 30-40 χρόνια».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Musk ανέφερε «ότι δίνει μεγάλες υποσχέσεις… αλλά μαζί με αυτην έρχονται και διάφοροι κίνδυνοι. Η πρόκληση εδώ αφορά κυρίως τις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές που θα πρέπει να ορίσουν κανόνες.
Το ChatGPT έδειξε στους ανθρώπους πόσο προηγμένη έχει γίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Έχει εξελιχθεί, απλά έως τώρα δεν είχε διεπαφή χρήστη που να είναι προσβάσιμη στους περισσότερους ανθρώπους. Και υπάρχουν πολύ πιο προηγμένες εκδόσεις που ήδη βγαίνουν.
Λοιπόν, νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε αρκετά γι’ αυτό και θα πρέπει να έχουμε κάποια ρύθμιση που να αφορά τα συμφέροντα του κοινού, επειδή, σκεφτείτε, αφορά οποιαδήποτε τεχνολογία που είναι δυνητικά επικίνδυνη για τους ανθρώπους, όπως εάν πρόκειται για αεροσκάφη ή αυτοκίνητα ή την ιατρική. Δεν έχουμε ρυθμιστικούς φορείς που επιβλέπουν τη δημόσια ασφάλεια των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων και των φαρμάκων;».
Ο Musk μίλησε την Τετάρτη στo World Government Summit (WGS) του Ντουμπάι (WGS) στην ημερίδα με θέμα «A Conversation with Elon Musk 2.0», την οποία συντόνισε ο Mohammed Abdullah al-Gergawi, Υπουργός Υπουργικών Υποθέσεων των ΗΑΕ και πρόεδρος της WGS. Μάλιστα, συμπληρώθηκαν σχεδόν έξι χρόνια αφότου μίλησε για πρώτη φορά στη ίδια Σύνοδο του Ντουμπάι.
Περίπου 20 αρχηγοί κρατών, υπουργοί, διευθύνοντες σύμβουλοι, ηγέτες think tank και διασημότητες έχουν μιλήσει στo φετινό World Government Summit (WGS). Μεταξύ αυτών ήταν και ο Klaus Schwab, ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.