Elon Musk: Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι δυνητικά επιβλαβής για όλους τους ανθρώπους

 25/06/2024    09 : 33 : 57
musk 1 768x598 1
64 / 100

ΟElon Musk προειδοποίησε για τους πολιτισμικούς κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη, o Sundar Pichai της Google τόνισε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την επίλυση προβλημάτων υγείας και ενέργειας και ο Mark Zuckerberg της Meta αναφέρθηκε στη σημασία των ανοιχτών και διαφανών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Από την Cecilia Kang/New York Times

Οι τιτάνες της τεχνολογίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη μια τρίωρη συνάντηση με νομοθέτες στην Ουάσιγκτον σχετικά με την A.I. και τους μελλοντικούς κανονισμούς θα πρέπει να τη διέπουν. Η συγκέντρωση, γνωστή ως «A.I. Insight Forum», ήταν μέρος μίας έρευνας από το Κογκρέσο σχετικά με την τεχνολογία και οργανώθηκε από τον ηγέτη της Γερουσίας, Chuck Schumer, Δημοκρατικό της Νέας Υόρκης.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft, ο Sam Altman της OpenAI, ο Satya Nadella της Microsoft και ο Jensen Huang της Nvidia, ήταν μια σπάνια συγκέντρωση δώδεκα εκ των κορυφαίων στελεχών της τεχνολογίας στο ίδιο δωμάτιο και μία από τις πιο εντυπωσιακές επιδείξεις δύναμης του κλάδου στην πρωτεύουσα της χώρας, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της Τεχνητής Νοημοσύνης επηρεάζοντας όμως παράλληλα την κατεύθυνσή της.

«Όλοι μοιραζόμαστε τα ίδια κίνητρα για να το κάνουμε αυτό σωστά», είπε ο Altman μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων Kennedy του κτιρίου της Γερουσίας.

Ο Pichai χαρακτήρισε την εκδήλωση «παραγωγική» και τόνισε την ανάγκη η αμερικανική κυβέρνηση να εξισορροπήσει αυτή την «πλευρά της καινοτομίας και να δημιουργήσει τις σωστές δικλείδες ασφαλείας».

Η συγκέντρωση, η οποία περιελάμβανε επίσης ηγέτες εργατικών συνδικάτων και εκπροσώπους εκτός κυβέρνησης και επιχειρήσεων, έρχεται σε μια χρονιά ραγδαίων εξελίξεων στην A.I.

Από τότε που το ChatGPT, το chatbot που υποστηρίζεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, έγινε δημοφιλής πέρυσι, οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν καταπιαστεί με το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει τις θέσεις εργασίας, να διαδώσει την παραπληροφόρηση και ενδεχομένως να αναπτύξει το δικό της είδος νοημοσύνης.

Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται ήδη στη δίνη της σύνταξης νόμων για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθυστερήσει αρκετά. Όμως η φρενίτιδα έχει ωθήσει πλέον τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές υπηρεσίες να αρχίσουν να αναζητούν τους τελευταίους μήνες τρόπους διασφάλισης και προστασίας έναντι της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα για την A.I. φέτος και έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με στελέχη τεχνολογίας. Αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι συνολικά 15 εταιρείες συμφώνησαν σε εθελοντικά πρότυπα ασφάλειας και ασφάλειας για τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής ασφάλειας έναντι τρίτων.

Την Τρίτη, μια υποεπιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας πραγματοποίησε ακρόαση για τη νομοθεσία σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον πρόεδρο της Microsoft και τον επικεφαλής επιστήμονα της Nvidia. Και την περασμένη εβδομάδα, οι γερουσιαστές Richard Blumenthal, Δημοκρατικός του Connecticut, και ο Josh Hawley, Ρεπουμπλικανός του Missouri, ανακοίνωσαν ένα πλαίσιο για τη νομοθεσία A.I. που απαιτεί ένα ανεξάρτητο γραφείο για την επίβλεψη της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και απαιτήσεις αδειοδότησης και πρότυπα ασφάλειας για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

«Αυτό είναι το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζει το Κογκρέσο επειδή η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πολύ περίπλοκη και τεχνική», είπε ο Chuck Schumer σε δηλώσεις του.

Την Τετάρτη, ο ίδιος είχε 22 καλεσμένους, οι οποίοι εμφανίστηκαν ενώπιον δεκάδων νομοθετών στην αίθουσα Kennedy, όπου εκτυλίχθηκαν οι ακροάσεις για τη βύθιση του Τιτανικού, την επίθεση στο Pearl Harbor και το σκάνδαλο Watergate.

Σε ένα τραπέζι σε σχήμα ημισελήνου που εκτείνονταν σχεδόν σε όλο το μήκος της αιθούσης, ο Schumer ήταν πλαισιωμένος από τους γερουσιαστές Mike Rounds της South Dakota και Todd Young από την Indiana, και οι δύο Ρεπουμπλικάνοι. Ο Huang της Nvidia καθόταν δίπλα στον Nadella της Microsoft. Ο Alex Karp, ο διευθύνων σύμβουλος της Palantir, ήταν δίπλα στον Musk, ο οποίος χαιρέτησε με τον αντίχειρα του τα μέσα ενημέρωσης και σήκωσε τα χέρια του σχηματίζοντας με τα δάχτυλα του μια καρδιά.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, οι επικεφαλής τεχνολογίας έκαναν εναρκτήριες δηλώσεις και συμμετείχαν σε μια συζήτηση που συντόνισε ο Schumer. Ο ίδιος αναγνώρισε ένα έλλειμμα τεχνογνωσίας στο Κογκρέσο και είπε ότι θα στηριχθεί σε ηγέτες της Silicon Valley, ακαδημαϊκούς και ομάδες δημοσίου ενδιαφέροντος για να συμβουλέψει τα αλλά μέλη και συναδέλφους του στο σώμα σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Δεν είναι σαφές εάν προέκυψαν συγκεκριμένες προτάσεις από τη συνάντηση, την πρώτη από μια σειρά τέτοιων συγκεντρώσεων. Αλλά τα στελέχη τεχνολογίας βρήκαν την ευκαιρία να πιέσουν όσον αφορά την ατζέντα τους.

Ο Karp της Palantir είπε ότι κατάφερε να περάσει το μήνυμά του ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει την Τεχνητή Νοημοσύνη όσον αφορά τον αμυντικό τομέα, που περιλαμβάνει τους βασικούς πελάτες της εταιρείας του. «Υπήρξε εντυπωσιακή ομοφωνία ότι η Αμερική είναι ο ηγέτης στην A.I.», είπε σε δηλώσεις του.

Τα περισσότερα από τα στελέχη συμφώνησαν στην ανάγκη ρύθμισης της A.I., η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο και έρευνα για τις μεταμορφωτικές και επικίνδυνες επιπτώσεις της. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχουν διαφωνίες, είπαν οι παρευρισκόμενοι. Ο Zuckerberg υποστήριξε την έρευνα και ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα A.I., κάτι που σημαίνει ότι ο πηγαίος κώδικας των υποκείμενων συστημάτων A.I. θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στο κοινό.

«Ο ανοιχτός κώδικας εκδημοκρατίζει την πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία και αυτό βοηθά στην ισότητα των όρων ανταγωνισμού και ενισχύει την καινοτομία για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις», είπε.

Άλλοι, όπως ο Jack Clark της start-up Anthropic και ο Bill Gates, εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο ανοιχτός κώδικας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κινδύνους για την ασφάλεια, ανέφεραν οι παρευρισκόμενοι. Η Anthropic, η Google και η OpenAI έχουν πει ότι ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να επιτρέψει σε ξένους να αποκτήσουν πιο εύκολη πρόσβαση σε ευαίσθητους τομείς, να διαδώσουν παραπληροφόρηση και άλλο τοξικό υλικό.

Ο Elon Musk, ο οποίος έχει ζητήσει μορατόριουμ όλσον αφορά ορισμένα συστήματα A.I., παρόλο που ο ίδιος έχει προχωρήσει με τις δικές του πρωτοβουλίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ήταν ο πιο έντονος σε αντιδράσεις όσον αφορά τους κινδύνους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τesla ζήτησε ένα ομοσπονδιακό τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης σε μια συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση στο Καπιτώλιο. «Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», είπε ο Musk. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, συνέχισε ο δισεκατομμυριούχος, «είναι δυνητικά επιβλαβής για όλους τους ανθρώπους παντού».

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία για τη συνάντηση, λέγοντας ότι φαίνεται να υπάρχει «ισχυρή συναίνεση». Ο Musk ανέφερε επίσης ότι το ομοσπονδιακό τμήμα AI θα μπορούσε να λειτουργεί παρόμοια με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι όσοι βρίσκονταν στο χώρο έπρεπε να είναι «συνεναιτικοι αλλά και να διαφωνούν σε άλλα ζητήματα».

Ορισμένοι πολιτικοί στις ΗΠΑ επέκριναν τα κεκλεισμένων των θυρών φόρουμ. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Τύπος έχει αποκλειστεί από αυτή τη συνάντηση», δήλωσε η γερουσιαστής Elizabeth Warren, Δημοκρατική της Massachusetts, μετά την αποχώρησή της από τη συνάντηση. «Αυτό που είπαν οι περισσότεροι είναι: “Θέλουμε καινοτομία, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε ασφάλεια».

Ο Josh Hawley είπε ότι οι νομοθέτες έδωσαν υπερβολική προσοχή στις εταιρείες τεχνολογίας. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση μονοπωλίων από την εποχή της Χρυσής Εποχής και είμαι απογοητευμένος που δεν συμβαίνει δημόσια και σε πραγματική ακρόαση», είπε.

Ο Chuck Schumer ανέφερε ότι οι μελλοντικές συναντήσεις είναι πιθανό να είναι δημόσιες και σημείωσε ότι είχε ζητήσει να παρευρεθούν αρκετοί επικριτές των εταιρειών τεχνολογίας από εργατικά συνδικάτα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}