Eντός του μήνα η νέα πλατφόρμα καταγγελιών της εφορίας

Eντός του μήνα η νέα πλατφόρμα καταγγελιών της εφορίας
68 / 100

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής ενεργοποιεί εντός του μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Παρά τη σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ, (έχουν αυξηθεί τα έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ από το 2019) υπουργείο Οικονομικών και Α.Α.Δ.Ε. θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια, βάζοντας και τους πολίτες για μία ακόμη φορά στην προσπάθεια περιορισμού της.

Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες και θα φιλτράρονται από το ίδιο σύστημα, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματίας που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Τα στοιχεία θα αξιολογούνται και από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργος Πιτσιλής, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων – παραστατικών, αδήλωτο χρήμα – συναλλαγές ), τελωνειακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic, παρατυπίες σε εισαγωγές – εξαγωγές ) αλλά και υποθέσεις διαφθοράς.

Παράλληλα, υπουργείο Οικονομικών και Α.Α.Δ.Ε. δίνουν μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους στο λαθρεμπόριο αλλά και τη διακίνηση προϊόντων. Ήδη έχουν συλλεχθεί στοιχεία, σε ότι αφορά στη διακίνηση προϊόντων, κατά τους θερινούς μήνες από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και τους σταθμούς διοδίων. Αφού δηλαδή διαπίστωσαν εάν τηρείται η φορολογική νομοθεσία με την έκδοση του δελτίου αποστολής και προφανώς με τον έλεγχο των φορτίων πλέον ξεκινάει η δεύτερη φάση.

Θα ελεγχθούν οι επιχειρήσεις πώλησης του εμπορεύματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η συναλλαγή έχει καταχωρηθεί στα βιβλία της. Εν συνεχεία ελέγχουν τον λήπτη της παραγγελίας. Με τη διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη η ΑΑΔΕ επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο ελέγχοντας όλη την αλυσίδα. Η εκτίναξη των αγοραπωλησιών και των νέων κατασκευών έχει οδηγήσει την ΑΑΔΕ στην εντατικοποίηση και διεύρυνση των ελέγχων στον κλάδο με στόχο να περιορισθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.

ΠΗΓΗ