Delfis Hotel: Το θρίλερ με την τιμή και το νέο σφυρί

 30/11/2023    09 : 11 : 24
πλειστηριασμοι1
67 / 100

Delfis Hotel: Την… εκδίκησή του φαίνεται ότι παίρνει το ξενοδοχείο «Δελφίς» στην Ερέτρια, που αφού μεσουράνησε επί δεκαετίες, εγκαταλείφθηκε και τώρα βγαίνει στο σφυρί. Ωστόσο, η υπόθεση περιπλέκεται καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ζητώντας τον υπερδιπλασιασμό της τιμής πρώτης προσφοράς.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή και αύξησε την τιμή εκκίνησης, αλλά το πρώτο σφυρί που χτύπησε την 1η Σεπτεμβρίου ήταν… άσφαιρο και πλέον οδηγούμαστε στο επόμενο που έχει οριστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

Το θρίλερ με την τιμή
Πρόκειται για πολυώροφο κτίριο, μπροστά στη θάλασσα, το οποίο όμως, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το «Delfis Hotel» όπου διέμειναν τις προηγούμενες δεκαετίες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Ερέτριας, μπροστά στο Νησί των Ονείρων, και λόγω προνομιακής θέσης ήταν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς. Ωστόσο από το 1998 παραμένει κλειστό με συνέπεια να έχει καταστεί πρόβλημα για την περιοχή.

Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα τη Eurobank και η αρχική τιμή εκκίνησης, ήταν με βάση την έκθεση εκτίμησης, στις 667.000 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της «Εβιάνα Όμιλος Φιλοξενίας Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Εταιρεία» και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του κεφαλαίου του συνολικού επιταχθέντος ποσού. Με βάση την περιγραφή της έκθεσης πλειστηριασμού πρόκειται για μια «πολυώροφη οικοδομή [ξενοδοχείο] μετά του οικοπέδου της, εκτάσεως 901,95τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην Δ.Κ. Ερέτριας, της Δ.Ε. Ερέτριας, του Δήμου Ερέτριας και εντός του σχεδίου της πόλεως αυτής από το έτος 1834 και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο».

delfis 2

Η ανακοπή και δικαστική απόφαση
Πριν τον πλειστηριασμό της 1ης Σεπτεμβρίου η ιδιοκτήτρια εταιρεία άσκησε ανακοπή ζητώντας η τιμή πρώτης προσφοράς να αυξηθεί στα 1.561.000 ευρώ.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «το κατασχεθέν ακίνητο αποτελεί ξενοδοχειακή μονάδα, έτους κατασκευής 1971, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 95 κλινών Γ΄ κατηγορίας μέχρι το έτος 1998. Η θέση του, στην πόλη της Ερέτριας, που είναι παραλιακή τουριστική πόλη της νότιας Εύβοιας, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον κρίνεται προνομιακή, καθώς ο παραλιακός πλακόστρωτος δρόμος της λεωφόρου Αρχαίου Θεάτρου, επί του οποίου έχει πρόσοψη το ακίνητο, παρουσιάζει έντονη κίνηση λόγω του μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε αυτόν και τον καθιστούν πολυσύχναστο ιδίως κατά τους θερινούς μήνες».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «το επίδικο ακίνητο διαθέτει εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης (700μ) και στο λιμάνι (520μ), ενώ προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και το Πεζονήσι».

Ωστόσο, τονίζεται ότι «η κατάσταση συντήρησης της οικοδομής είναι κακή, καθώς έχει υποστεί φθορές λόγω υγρασίας, τα εξωτερικά κουφώματα έχουν αποξηλωθεί, τα δάπεδα είναι κατεστραμμένα και ενδεχομένως χρήζει στατικής ενίσχυσης». Με βάση τα παραπάνω και από τη συγκριτική επισκόπηση των διαφόρων στοιχείων κρίθηκε ότι η προσβαλλόμενη έκθεση κατάσχεσης είναι εσφαλμένη ως προς την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, αφού μεταξύ άλλων «δεν συνεκτιμήθηκε αφ’ ενός μεν η ανάκαμψη της κτηματαγοράς και ιδίως των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, αφετέρου δε ο υψηλός συντελεστής δόμησης του ακινήτου, στοιχείο που το καθιστά ανταγωνιστικό στην τοπική αγορά ακινήτων και δίνει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές».

Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε ότι «εν όψει της θέσης του επίδικου ακινήτου σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση της περιοχής, της επιφάνειάς του και του υψηλού συντελεστή δόμησης πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του είναι μεγαλύτερη της εκτιμηθείσας αξίας των 667.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτή δεν ανέρχεται στο ποσό των 1.561.000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται η ανακόπτουσα, η οποία κρίνεται υπερβολική, καθώς πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το κατασχεθέν ακίνητο είναι μεγάλης παλαιότητας, χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης λόγω της πολυετούς εγκατάλειψής του, καθώς και πιθανής στατικής ενίσχυσης». Τελικά όρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στο ποσό των 1.060.000 ευρώ. Με αυτή την τιμή έγινε ο πρώτος πλειστηριασμός που κατέληξε άγονος και με την ίδια τιμή θα γίνει και ο δεύτερος που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}