Citi: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα “χτυπήσει” και την Ευρώπη

 15/07/2024    02 : 40 : 47
οικονομια
67 / 100

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ακόμη και αν το ευρωπαϊκό ΑΕΠ ξεπεράσει αυτό των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές μετοχές και η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα τεθούν υπό πίεση.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ευρώπη δεν απέφυγε ποτέ μια συρρίκνωση στα EPS από μια ύφεση των EPS των ΗΠΑ. Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών παραμένει επίσης πιο κυκλική από αυτήν των εταιρειών στις ΗΠΑ και ο ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συρρίκνωσης της κερδοφορίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε σημερινή ανάλυση, ενώ τα χειρότερα από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή πιθανότατα να είναι πίσω μας, οι οικονομολόγοι της Citi εξακολουθούν να προβλέπουν υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη, με αυξημένους κινδύνους για εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ακόμη και στο θετικό σενάριο, οι ΗΠΑ πρόκειται να εισέλθουν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες μετοχές, με την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η ύφεση των ΗΠΑ πλησιάζει, η Ευρώπη βελτιώνεται
Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τη δραστηριότητα των ΗΠΑ ήταν σχετικά ισχυρά, οι οικονομολόγοι της Citi συνεχίζουν να προβλέπουν οικονομική ύφεση που θα ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να αποφύγει προς το παρόν την ύφεση, με την αύξηση του ΑΕΠ να ξεπερνά τις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό έρχεται καθώς η χαλάρωση του σοκ των όρων του εμπορίου του περασμένου έτους οδήγησε πρόσφατα σε ταχύτερη και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομικών δεδομένων.

Αυτή η κάπως αποκλίνουσα ανάπτυξη υποδηλώνει υπεραπόδοση της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς; Όχι απαραίτητα, τονίζει η Citi.

Η Ευρώπη δεν θα μείνει αλώβητη
Ακόμα κι αν το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν κινηθούν με τους ίδιους ρυθμούς, τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων (EPS) μπορεί να το κάνουν, τονίζει η Citi. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν γίνει πιο διεθνείς και τα κέρδη συσχετίζονται όλο και περισσότερο με τα κέρδη των εταιρειών των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το ένα τέταρτο των εσόδων για τις ευρωπαϊκές εταιρείες προέρχεται πλέον από τη Βόρεια Αμερική, με ορισμένους κλάδους να φτάνουν έως και το 50%.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ευρώπη δεν απέφυγε ποτέ μια συρρίκνωση των EPS γύρω από μια ύφεση των EPS των ΗΠΑ. Και, πιο συγκεκριμένα, η Citi διαπιστώνει ότι κατά τη διάρκεια μιας τριμηνιαίας συρρίκνωσης των EPS των ΗΠΑ, υπάρχει 70% πιθανότητα η ευρωπαϊκή αγορά να δει επίσης πτώση των EPS το ίδιο ακριβώς τρίμηνο.

Με απλά λόγια, η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να αποφύγει το “χτύπημα” από μια συρρίκνωση των EPS των ΗΠΑ, όπως τονίζει η Citi.

Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών τείνει επίσης να είναι πιο κυκλική από τις ΗΠΑ. Τυπικές ευρωπαϊκές υφέσεις βλέπουν τα EPS να μειώνονται περισσότερο από 40% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με πτώση κατά 30% στις ΗΠΑ.

Προτίμηση των μετοχών των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης – Ποιες μετοχές εκπέμπουν κίνδυνο
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Citi εξακολουθεί να προτιμά τις αμερικάνικες μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών. Όπως επισημαίνει, οι ΗΠΑ τείνουν να αποδίδουν πιο αμυντικά από άλλες αγορές κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης της κερδοφορίας, με τον S&P 500 να ξεπερνά το Stoxx 600 σε καθεμία από τις τελευταίες έξι σημαντικές πτώσεις των EPS των ΗΠΑ. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος πίσω από την πρόσφατη αναβάθμιση της Citi της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ σε overweight και την υποβάθμιση της Ευρώπης σε ουδέτερη στάση.

Έτσι, η Citi εντοπίζει εκείνες τις ευρωπαϊκές μετοχές που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην ύφεση των ΗΠΑ και άρα θα είναι πιο ευάλωτες στη συνέχεια. Οι μετοχές με υψηλή/κυκλική έκθεση στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τις LVMH, Assa Abloy και BP, ενώ αυτές με υψηλή/αμυντική έκθεση περιλαμβάνουν τις Novo Nordisk, Nestle και Vestas.

Όπως πάντως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, η έκθεση των εταιρειών διαφέρει ως προς τις επιπτώσεις της. Ορισμένες εταιρείες με υψηλά επίπεδα έκθεσης στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μακροπρόθεσμα περισσότερο κερδισμένες, λόγω των θετικών ανέμων από τα μέτρα πολιτικής των ΗΠΑ (όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού), τα οποία αντισταθμίζουν τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ύφεσης, όπως εξηγεί. Αυτές οι μετοχές είναι κατά κύριο λόγο στον ασφαλιστικό κλάδο ή σχετίζονται με εμπορεύματα, όπως οι Ashtead, Hannover Rueck, Zurich Insurance Group, Muenchener Ruch, CRH και Holcim.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}