Πρόσκληση στη Σαουδική Αραβία ετοιμάζουν οι BRICS. Ουρές από κράτη για ένταξη!

Δευτέρα 03/10/2023    12 : 31 : 17
india china russia
69 / 100

Το γκρουπ των μεγαλύτερων αναδυόμενων χωρών ετοιμάζονται να προσκαλέσει τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία και αρκετές άλλες χώρες να ενταχθούν στο μπλοκ τους κίνηση που αναμένεται να δώσει ώθηση στην παγκόσμια επιρροή του.

Οι ηγέτες από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική συμφώνησαν να διευρύνουν την ομάδα BRICS στη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Θα είναι η πρώτη από το 2010, θυμίζει το Bloomberg.

Η Αίγυπτος είναι ένα άλλο έθνος που προσκλήθηκε να συμμετάσχει, μαζί με άλλα από τη Μέση Ανατολή, αν και ο κατάλογος ήταν ακόμη υπό συζήτηση, είπαν πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες, αρνούμενοι να κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Τα μέλη είπαν ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της G-7 στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η ώθηση για επέκταση οδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αλλά είχε την υποστήριξη της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Ινδία ανησυχούσε ότι ένα μεγαλύτερο BRICS θα μετατρέψει την ομάδα σε φερέφωνο για την Κίνα, ενώ η Βραζιλία για την αποξένωση από τη Δύση.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν δηλώσει δημόσια τη θέση τους για πιθανή ένταξη στους BRICS, αν και το Ριάντ έστειλε αντιπροσωπεία στη συνάντηση.

Περισσότερα από 20 κράτη από τον Παγκόσμιο Νότο έχουν ζητήσει επίσημα να συμμετάσχουν πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Ένα διευρυμένο BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, θα αντιπροσώπευε το 44% της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2040 — υπερτερώντας του προβλεπόμενου μεριδίου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της G-7, όπως προβλέπει το Bloomberg Economics.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}