Airbnb: «Κόφτης» στη διάρκεια ενοικίασης από το 2024!

 11/12/2023    01 : 39 : 35
airbnb
70 / 100

«Κόφτης» στη διάρκεια ενοικίασης ενός AirBnB μπαίνει από το 2024! Συγκεκριμένα, από την επόμενη χρονιά, αλλάζει ο θεσμικός ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλέον μία ενοικίαση για να θεωρείται βραχυχρόνια θα πρέπει διαρκεί μέχρι 60 ημέρες και όχι 364 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για εναν περιορισμό που αφορά τον ενοικιαστή και τις ημέρες παραμονής του και όχι το ιδιοκτήτη και τις ημέρες που μπορεί να διαθέτει το ακίνητο του σε τέτοιου τύπου μισθώσεις (όπου δεν υπάρχει περιορισμός).

Πρακτικά δηλαδή, ένας ενοικιαστής θα μπορεί να μείνει σε ένα AirBnB μόνο για δύο μήνες, αλλιώς η ίδια μίσθωση για μεγαλύτερη διάρκεια θα πρέπει να γίνει αστική (πάνω κάτω το γνωστό μοντέλο μακροχρόνιων μισθώσεων). Οι αστικές μισθώσεις όμως γίνονται εκτός πλατφόρμες AirBnB , Expedia κλπ.

Πρακτικά, ψηφιακοί νομάδες, στελέχη επιχειρήσεων, φοιτητές και γενικά οι «ενοικιαστές μεγάλης διάρκειας» αποκτούν σχέση περιορισμένης διάρκειας με το AirBnB που έχουν επιλέξει να μείνουν για καιρό. Επίσης, βραχυχρόνιες μίσθωσης που θα ξεπερνούν τις 60 ημέρες είναι πιθανόν να θεωρούνται και ως επιχειρηματική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να πρέπει να μεταβάλει το καθεστώς του ιδιοκτήτη.

Ο «κόφτης» των 60 ημερών περιλαμβάνεται στο πακέτο νέων ρυθμίσεων που πρόκειται να θεσμοθετηθούν για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και αποτελούν μέρος των ανακοινώσεων που έγιναν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και εξειδικεύτηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά αλλά και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης θεωρούν ότι όλα αυτά γίνονται για να στείλουν «διώξουν» σημαντικούς πελάτες από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και να σε ξενοδοχεία και σε αστικές μισθώσεις.

Τονίζουν ότι θα φέρουν ένα σημαντικό πλήγμα σε μια αγορά «καύσιμο» για την οικονομία ενώ ευνοούν τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Δηλαδή, κάποιος που μένει για δύο μήνες στο ακίνητο θα παρατείνει τη διαμονή τους δίνοντας τα χρήματα με το σκεπτικό ότι και οι ιδιοκτήτες δεν θα θέλει να «μπλέξει» με τις αστικές μισθώσεις.

Ο πονοκέφαλος είναι διπλός για ιδιοκτήτες που διαθέτουν από τρία ακίνητα και πάνω και τα οποία τα μισθώνουν μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Από 01/01/2024 θα θεωρούνται επιχειρηματίες και θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην εφορία να αποκτήσουν ΚΑΔ να πληρώνουν ΦΠΑ, και τέλος παρεπιδημούντων, ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος από το πρώτο ακίνητο. Αν πάλι δεν τους αρέσει αυτή η προοπτική θα πρέπει να πάρουν τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες και να τα ρίξουν στα ενοίκια των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Όσοι δε, έχουν φτιάξει πολυκατοικίες τύπου Airbnb είναι πολύ πιθανό να θεωρούνται ξενοδοχεία και να κληθούν να λειτουργούν… αναλόγως. Η εξέλιξη αυτή κοστίζει καθώς η σύσταση εταιρείας οδηγεί σε σειρά πρόσθετων υποχρεώσεων και εξόδων.

Και εδώ έρχονται τα… κόλπα! Μια ιδέα είναι να «σπάσουν» τα ακίνητα στα μέλη της οικογένειας. Δηλαδή, κάποιος που διαθέτει τρία ακίνητα μπορεί να «περάσει» ένα ή δύο στο παιδί του και μάλιστα χωρίς κανέναν φόρο (ισχύει αφορολόγητο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ). Εναλλακτικά μπορεί να δώσει την επικαρπία για κάποια χρόνια, καθιστώντας επί της ουσίας υπεύθυνο του ακινήτου τον επικαρπωτή.

Η εφορία θέλει να κλείσει και την καθε πόρτα φοροδιαφυγής για όσους «βάζουν» και «βγάζουν» το ακίνητο στις πλατφόρμες. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό αυξάνει και το πρόστιμο για όσους δεν έχουν μητρώο: Ορίζεται στο 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους.

Στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ είναι καταχωρημένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα).

Από αυτά:

• 27.367 ακίνητα ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα
• 41.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά έως 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων). Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.

Συνεπώς, συνολικά θα κληθούν να καταβάλουν ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων 7.440 φυσικά πρόσωπα και 5.297 νομικά πρόσωπα με 57.696 ακίνητα (το 34,2% των ακινήτων), εκτός εάν επιλέξουν μέρος αυτών να τα μετατρέψουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Σημειώνεται ότι 4.100 φυσικά πρόσωπα έχουν ακριβώς τρία ακίνητα (και επιπλέον 1.687 φυσικά πρόσωπα έχουν τέσσερα ακίνητα).

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}