800.000 Έλληνες στα δίχτυα του παράνομου τζόγου

 14/06/2024    12 : 38 : 03
καθημερινη
61 / 100

Πόνταραν 1,4 δισ. ευρώ

Σε 800.000 συνολικά υπολογίζονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ρίσκαραν τη τύχη τους στον παράνομο τζόγο δαπανώντας μόνο για την περασμένη χρονιά πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, η μερίδα του λέοντος, 1 δισ. ευρώ παίχτηκαν σε επίγεια (παράνομα «φρουτάκια» κυρίως) και το υπόλοιπο ποσό σε διαδικτυακά παιχνίδια.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος και τη συμπεριφορά όσων επιλέγουν τα παράνομα δίκτυα τυχερών παιχνιδιών στη χώρας μας προέρχονται από έρευνα της KΑΠΑ Research για την Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ) σε δείγμα 6.000 ερωτηθέντων και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας για τα διαδικτυακά παίγνια «2nd Greek Online Gaming Day». Όπως ανέφερε ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Επιχειρησιακών Λειτουργιών της ΕΕΕΠ, στο σύνολο όσων «παίζουν» στο παράνομο τζόγο, ποσοστό 62% είναι άνδρες και 38% γυναίκες, με το 37% του συνόλου να είναι μεταξύ 45 και 64 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο παίζουν στα παράνομα δίκτυα όσοι τα επιλέγουν είναι γιατί τα κέρδη δεν φορολογούνται και γιατί προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις, αλλά και γιατί δεν απαιτείται ταυτοποίηση του παίκτη.

Παράλληλα, στην έρευνα αναφέρονται και οι προτεινόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αναβάθμιση της ελκυστικότητας του νόμιμου δικτύου, ο περιορισμός των παράνομων συναλλαγών και της παράνομης προβολής και προώθησης, η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής, μεταξύ άλλων.

Ξεκινά έρευνες η ΑΑΔΕ
Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία των ελεγκτικών αρχών και των νόμιμων παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, ενώ αποκάλυψε πως η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να αναζητήσει όσους ποντάρουν σε παράνομους παρόχους ακολουθώντας το μοντέλο αναζήτησης των παράνομων μισθώσεων τύπου AirBnB. «Να βρούμε ένα κοινό τρόπο, ώστε να συλλέγονται τα στοιχεία που χρειάζονται σε ένα πλαίσιο easy to comply, hard to avoid», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συζήτηση μεταξύ της Επιτροπής Παιγνίων και της ΑΑΔΕ για να διερευνηθεί πώς μπορεί να γίνει η ανάπτυξη πλατφόρμας παροχής δεδομένων για την πάταξη του παράνομου τζόγου.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ντζανάτος, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στην ομιλία του με θέμα «Αγορά Online Gaming: Έγκαιρη και Αποτελεσματική Αντιμετώπιση των Προκλήσεων μιας Εξαιρετικά Δυναμικής Αγοράς» ανέφερε πως οι προοπτικές του online gaming στην Ελλάδα είναι μεγάλες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία κι τους αριθμούς. Υπογράμμισε πως υπάρχουν κίνδυνοι, όπως ο εθισμός για το διαδίκτυο και για τα τυχερά παιχνίδια, οι οποίοι για να περιοριστούν πρέπει να υπάρξει συνεργασία και στο επίπεδο της επικοινωνίας, αλλά κυρίως στο πρακτικό επίπεδο. Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχουν και τεράστιες ευκαιρίες καθώς η αγορά τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα μπορεί σε έναν εκτεταμένο βαθμό να εξάγει τεχνογνωσία, υπηρεσίες και προϊόντα. «Είναι η μόνη αγορά που μπορεί να συμβάλλει σε τόσο αυξημένο βαθμό στην έρευνα και την τεχνολογική εξέλιξη στη χώρα μας. Τις ευκαιρίες πρέπει να τις αδράξουμε, να μην αφήσουμε να χαθεί χρόνος», τόνισε.

Για το μείζον θέμα της φορολογία στο διαδικτυακό τζόγο, ο κ. Ντζανάτος ανέφερε πως υπάρχει πίεση από την πλευρά του κλάδου για το ποσοστό των δικαιωμάτων και για τη φορολογία εισοδήματος λόγω έδρας στην αλλοδαπή και τόνισε πως χρειάζονται μελετημένες και «έξυπνες» λύσεις, τέτοιες που να μην μειωθούν τα συνολικά δημοσιονομικά έσοδα και παράλληλα να ενισχυθεί και να γίνει πιο ελκυστική η αγορά σε διεθνείς επενδυτές. «Η ΕΕΕΠ το εξετάζει και πιστεύει ότι θα βρεθεί μία χρυσή τομή», υπογράμμισε. Τέλος, αναφορικά στους στρατηγικούς άξονες της ΕΕΕΠ, εστίασε στην προστασία των παικτών και των ευάλωτων ομάδων, στη βελτιστοποίηση του θετικού κοινωνικού αποτυπώματος της αγοράς παιγνίων, στην ελαχιστοποίηση της παραβατικότητας και της παρανομίας σε ότι αφορά τα τυχερά παίγνια, καθώς και στη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και των επενδύσεων.

Τέλος, ο πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA), Χρήστος Παναγόπουλος, ανέφερε πως σήμερα, 16 μήνες μετά την αδειοδότηση, πολλά θέματα έχουν εξομαλυνθεί, η συνεργασία με την ΕΕΕΠ είναι διαρκής, αλλά υπάρχουν και πολλά θέματα που βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας. Ο κ. Παναγόπουλος έθεσε ως προτεραιότητα να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο για επενδύσεις εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα, κάτι που προϋποθέτει αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ έθεσε ζήτημα μείωσης της φορολόγησης των παρόχων την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ υψηλή, αγγίζοντας το 55%, και είναι αποτέλεσμα της διόγκωσης του παράνομου στοιχηματισμού με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων για την Πολιτεία και την αγορά.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}