35.000 οικογένειες παλιννοστούντων κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο

Δευτέρα 03/06/2023    11 : 32 : 27
κοκκινα δανεια
64 / 100

Άλυτο παραμένει το ζήτημα της διευθέτησης των δανείων αποκατάστασης που έλαβαν οι παλιννοστούντες της πρώην ΕΣΣΔ από το ελληνικό κράτος πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια, το 2000. Τα τελευταία χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής και τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης τους κατοικίας.

Από το theopinion.gr

Η οικονομική ενίσχυση μέσω του δανεισμού ήταν μια ευκαιρία, για να μπορέσουν χιλιάδες ομογενείς που ανήκουν σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα να αποκτήσουν ένα σπίτι και να ενταχθούν έτσι στη χώρα.

Τα εν λόγω δάνεια δόθηκαν με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο, χωρίς αυστηρά κριτήρια, σε άτομα δηλαδή που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται σε κάθε άλλη περίπτωση δανεισμού.

Στη χώρα μας υπολογίζονται περίπου 35.000 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το επιτόκιο δανεισμού είναι κυμαινόμενο ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και το ύψος της επιχορήγησης από το ελληνικό κράτος που ορίζεται στο 60%. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη το επιτόκιο δανεισμού έφτασε το 8,4%.

Αλλαγή καθεστώτος χωρίς ενημέρωση
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας των Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος επανειλημμένα έχει θίξει το ζήτημα στην Πολιτεία, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια ικανοποιητική απάντηση.

Όπως επισημαίνει στο TheOpinion ο πρόεδρος του συλλόγου Χαράλαμπος Περβανάς «Πριν από δύο χρόνια άρχισαν να φτάνουν στους οφειλέτες οι πρώτες διαταγές πληρωμής. Από το 2020, χωρίς επίσημη ανακοίνωση ξεκίνησε η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να μην υφίσταται σε αυτά τα δάνεια, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δανειολήπτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο επίσημο έγγραφο που υπάρχει από τον Ιανουάριο του 2019 είναι η απάντηση του ελληνικού δημοσίου προς τα ερωτήματα που είχε θέσει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την επιμήκυνση της αποπληρωμής και την επέκταση της εγγύησης του δημοσίου.

Παραβάσεις της νομοθεσίας
Για πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ κράτους και τραπεζών κάνει λόγο παράλληλα ο κ. Περβανάς, εξηγώντας πως όταν ψηφίστηκε ο νόμος 2244/2013, που αποτελεί μέρος του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, και αφορά στη ρύθμιση των δανείων, οι τράπεζες καταπάτησαν αυτή την απόφαση και δεν προχώρησαν στη ρύθμιση των δανείων παλιννοστούντων οφειλετών.

Ελλιπής ενημέρωση
Η Ελβίρα Κολιάεβα νομική εκπρόσωπος και γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Ποντίων αναφέρει στο TheOpinion πως ήδη από την αρχή του έτους καταφτάνουν στο γραφείο της δεκάδες πολίτες με διαταγές πληρωμής στα χέρια τους που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, εξαιτίας σειράς λαθών.

Πολλοί από τους δανειολήπτες άρχισαν να καθυστερούν ή να σταματούν τις πληρωμές των εξαμηνιαίων δόσεων τους όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα ή λίγα χρόνια αργότερα, το 2013 – 2014, εν μέσω της μεγάλης ύφεσης, όπως συνέβη με πολλά νοικοκυριά της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί από τους οφειλέτες, πέρα από το ότι δεν τηρούσαν εξ αρχής σημαντικά κριτήρια για την έγκριση δανεισμού, π.χ. ήταν υπερήλικες ή νεαροί σε ηλικία, χωρίς εργασία ή οικονομικά κριτήρια, είχαν και λανθασμένη αντίληψη για την αποπληρωμή του δανείου, θεωρώντας ότι το δημόσιο θα καταβάλλει το ποσό στα τραπεζικά ιδρύματα.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν οφειλέτες αντιμέτωποι με τρία ανοιχτά “μέτωπα” συσσωρευμένων χρεών. Τις προηγούμενες οφειλές στις τράπεζες, τις τρέχουσες, αλλά και μέρος των οφειλών που πέρασαν στην εφορία.

Σχετικά με τις οφειλές στην εφορία, η κ. Κολιάεβα τονίζει δύο σημεία. Πρώτον ότι εμφανίζονται μεγάλες καθυστερήσεις στην βεβαίωση τους και δεύτερον ότι θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να γίνει συμψηφισμός με το χρέος στην τράπεζα.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει πως οφειλές σε δάνεια από το 2004 – 2005 πέρασαν τα τελευταία χρόνια στις δόσεις της εφορίας, με αποτέλεσμα πολλοί οφειλέτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με εκπλήξεις.

«Δεν ζητάμε την ολική διαγραφή των δανείων. Ζητάμε μια εύλογη ρύθμιση και μερική διαγραφή, όπως συνέβη με όλα τα κόκκινα δάνεια», καταλήγει η δικηγόρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Ποντίων.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}