3.194 οι δισεκατομμυριούχοι σε όλον τον κόσμο…

 19/07/2024    05 : 00 : 18
λεφτα πολλα
64 / 100

Τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, όπου οι περισσότεροι από εμάς στραφήκαμε προς τα online προϊόντα και αγορές, δουλεύαμε από το σπίτι και περνούσαμε την καθημερινότητά μας με έναν τελείως διαφορετικό μέχρι τότε τρόπο που έμοιαζε εφιαλτικός, όλο και περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι και επιχειρηματίες είδαν τις περιουσίες τους να διογκώνονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε ο ιδρυτής και CEO της Amazon, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, που αύξησε όσο κανείς άλλος τα κέρδη της κολοσσού του και του προσωπικού του χαρτοφυλακίου. Ωστόσο, η επαναφορά στην κανονικότητα έφερε αλλαγές και μειώσεις κερδών για την κάστα των δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της παγκόσμιας εταιρείας πληροφοριών δεδομένων Altrata. Για την ακρίβεια, τόσο ο αριθμός τους όσο και ο συνολικός πλούτος τους μειώθηκαν.

Μείωση του συνολικού πλούτου

Η μελέτη της Altrata επισημαίνει ότι το 2022 υπήρχαν 3.194 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο, ένα ποσό μειωμένο κατά 3,5%, σε σχέση με το 2021. Η ίδια πηγή διαπιστώνει ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων ήταν επίσης μειωμένος το 2022, κατά 5,5%, αγγίζοντας τα 11,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα 13,1 τρις. του 2021.

Σημαντικός χαμένος του 2022 να είναι ο Jeff Bezos, του οποίου η καθαρή αξία (net worth) μειώθηκε κατά 57 δις. δολάρια λόγω της πτώσης της μετοχής της Amazon κατά 38% στις 10 Μαρτίου. Μικρή αλλά σημαντική μείωση είδε και ο Elon Musk, χάνοντας 39 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον έριξε από την πρώτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου σύμφωνα με την λίστα του Forbes.

Η ίδια έκθεση εξηγεί ότι η μείωση του πλούτου οφείλεται σε μια ύφεση στις κεφαλαιαγορές, η οποία οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων, πληθωρισμό και αυξημένη επιφυλακτικότητα των επενδυτών, από την οποία δεν γλύτωσαν ούτε οι τάξεις των δισεκατομμυριούχων. Αντίστοιχα το περιοδικό Forbes εξηγεί ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά τα ποσά αυτά μειώνονται με τις πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις να πλήττουν τόσο τις δημόσιες, όσο και τις ιδιωτικές αγορές.

Ποιες χώρες στον κόσμο έχουν τους περισσότερους πλούσιους ανθρώπους;

Παρόλες τις παραπάνω πτώσεις, οι ΗΠΑ και μάλιστα η Νέα Υόρκη συνεχίζει να παραμένει η πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους για το 2022 – με 136 για την ακρίβεια- σύμφωνα με τα ευρήματα της Altrata. Δεύτερο κατά σειρά ακολουθεί το Hong Kong, με 122 δισεκατομμυριούχους και μετά το San Francisco, με 84.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους το 2022, με 955 άτομα. Ακολουθεί η Κίνα με 357 άτομα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 173 δισεκατομμυριούχους. Η Ασία ωστόσο, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 7,1% σε 835 άτομα. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική δέχθηκαν το επόμενο μεγαλύτερο πλήγμα, κατά 3,4%, αφήνοντας μόνο 141 δισεκατομμυριούχους, ενώ η Βόρεια Αμερική κατέλαβε την τρίτη θέση όσον αφορά την πτώση, με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων να μειώνεται κατά 2,3% σε 1.011 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας του Forbes, η Ελλάδα εκπροσωπείται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων από την Μαρία Αγγελικούση, την Μαριάννα Λάτση, τον Τέλη Μυστακίδη, τον Φίλιππο Νιάρχο, τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον Στέλιο Χατζηιωάννου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}