3 σε 1: Η άρση ασυλίας στον Κύρτσο, τα προεκλογικά παραμύθια της κυβέρνησης και υπό διαγραφή οφειλές στους δήμους

 20/07/2024    06 : 06 : 28
apogeymatini
72 / 100

Αίτημα άρσης ασυλίας για τον Γιώργο Κύρτσο, για χρέη 459.000 ευρώ στο Δημόσιο

Την άρση ασυλίας του διαγραφέντος από τη ΝΔ ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ζητά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το αίτημα άρσης αφορά χρέη ύψους 459.000 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο και ουσιαστικά αποτελεί τη δεύτερη σχετική παρέμβαση αφού και το 2018 είχε τεθεί ανάλογο αίτημα αλλά ο και τότε ευρωβουλευτής είχε προχωρήσει σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδας, το αίτημα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς το Ευρωκοινοβούλιο φέρει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2023 ,απευθύνεται στην πρόεδρό του και η «άρση της ασυλίας ζητείται προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον ευρωβουλευτή». Μάλιστα σημειώνει πως η υπόθεση αφορά χρέη ύψους 459.918,18 ευρώ προς το Δημόσιο και προέρχονται από την εκδοτική επιχείρηση Free Sunday την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο Γιώργος Κύρτσος και στη συνέχεια ο γιος του Χρήστος.

Το επίσημο αίτημα της εισαγγελίας, που αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα του Ανώτατου δικαστηρίου Γεώργιο Σκιαδαρέση και υποβάλλεται με βάση τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με αυτό διαβιβάζεται η ποινική δικογραφία από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με την οποία ζητείται η άρση ασυλίας προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δέ ποινική δίωξη σε βάρος του είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για την οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών τουλάχιστον ετών καθώς το xpéos υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

To σχόλιο του Γιώργου Κύρτσου για το αίτημα άρσης ασυλίας του για χρέη:

«Τα τελευταία 9 χρόνια είναι το 4ο αίτημα άρσης ευρωβουλευτικής μου ασυλίας.
Θα κάνω ότι με προηγούμενα 3.
Θα το υπερψηφίσω για να δικαιωθώ.
Υπερήφανος που έπεσα έξω στην κρίση,
με τους μισούς μικρομεσαίους,
στηρίζοντας το έργο ζωής.
Να ντρέπονται όσοι μας ερριξαν έξω.»

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ακόμη ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άρση ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου γι αυτή την υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και προ πενταετίας αλλά τότε όπως όλα δείχνουν τη γλίτωσε καθώς έσπευσε να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης». Το δέ αίτημα άρσης της ασυλίας είχε γίνει αποδεκτό από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο»

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα σημειώνεται ακόμη πως ο Γιώργος Κύρτσος αντιμετωπίζει και ζητήματα με τράπεζα η οποία έχει προχωρήσει σε πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιοκτησίας τους.

O Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό – Τι είπε για τις 120 δόσεις

Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και όσοι απορρίπτουν τις αιτήσεις θα πρέπει να το αιτιολογούν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας παράλληλα τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτοί γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Είπε επίσης, ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν το 2017, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να καθοδηγούμε τους πολίτες σε εσφαλμένες επιλογές. «Τα θέμα είναι να προστατεύσεις αυτούς που έχουν ανάγκη» τόνισε, προσθέτοντας πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου, από ότι διαβάζω, λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει από το 2015». Και έκανε λόγο για πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αναφέροντας ότι «έχουμε στήσει πλέγμα μέτρων ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να βοηθηθούν. Για αυτό κάναμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος» και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό πού θα δοθεί αυτή η στήριξη.

Ο υπουργός απέρριψε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση 120 δόσεων, λέγοντας ότι «εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τόσο τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα, όσο και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα». Όμως, υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών».

dhmokratia13 2 23

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα ανοίξει πριν από το Πάσχα, ενώ και οι φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν πριν τις 25 Μαρτίου. Εκτίμησε δε, ότι έως τις 20 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την «κάρτα αγορών», για την οποία θα διατεθούν 650 εκατ. ευρώ. Για τις αντικειμενικές αξίες, είπε ότι μπορεί να γίνουν βελτιώσεις, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι θα γίνουν οριακές αλλαγές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση.

Τέλος, για τα αυξημένα επιτόκια εκτίμησε ότι θα έχουμε και νέες αυξήσεις επιτοκίων εφέτος. Ενώ, για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα ανέφερε πως εκτιμά ότι εφέτος ο πληθωρισμός θα είναι στο 5%, άρα, όπως είπε, θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα προϊόντα. «Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά το καλάθι του νοικοκυριού», κατέληξε.

Πενταετής παραγραφή οφειλών προς τους Δήμους προβλέπει νεο σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών

Την πενταετή παραγραφή των κάθε είδους υποχρεώσεων προς τους δήμους προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είναι υπό διαβούλευση. Η ρύθμιση συνοδεύεται από μεταβατικές ενδιάμεσες προθεσμίες, ώστε να μετριαστούν οι απώλειες εσόδων των ΟΤΑ.

Πρόκειται για ένα θεσμικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, που γίνεται δεκτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι σχετικές διατάξεις εισάγονται με το σχέδιο νόμου «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στον ιστότοπο διαβουλεύσεων του ΥΠΕΣ.

Τι ακριβώς προβλέπει η νέα ρύθμιση Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, η νέα ρύθμιση καταλαμβάνει οφειλές από Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, διάφορα Δυνητικά Δημοτικά Τέλη και τις σχετικές προσαυξήσεις και πρόστιμα. Σήμερα στην πράξη οι Ο.Τ.Α. διεκδικούν και εισπράττουν αναδρομικές οφειλές των ετών 2009 έως και 2022, δηλαδή οφειλές 14ετίας.

Το χρονικό αυτό διάστημα παραγραφής θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά ένα έτος, έως ότου να φτάσει την 20ετία. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει να επανέλθει σε ισχύ για τις οφειλές αυτές η 5ετής παραγραφή, η οποία ήδη ισχύει σε όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Μέχρι στιγμής αυτό είχε γίνει δεκτό μόνον ως προς τη λήψη πιστοποιητικού ΤΑΠ. Με τη ρύθμιση αυτή ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1.1.2018 και μετά. Συγκεκριμένα η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει τα εξής: Οφειλές ετών 2009 – 2012: Διαγράφονται οριστικά και δεν αναζητούνται. Στις οφειλές που διαγράφονται κατά την περ. α’ περιλαμβάνονται και εκείνες που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση και δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη.

Ποσά όμως που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται. Οφειλές ετών 2013-2017: Μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στη συνέχεια παραγράφονται. Οφειλές ετών 2018 και μετά και μελλοντικές οφειλές:

Οι δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν ταμειακά τα κάθε είδους οφειλόμενα ποσά, από οποιαδήποτε πηγή, που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα, εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε (5) ετών, που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής, Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής παραγράφονται.

Στο υπό διαβούλευση σχέδιο δεν περιλαμβάνονται διατάξεις για δήλωση μη ρευματοδοτούμενων και αδήλωτων επιφανειών ακινήτων, και περιορισμό των προστίμων και προσαυξήσεων στο 50%, που έχει ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ «Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, υπό τον τίτλο: «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών». Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 14.2.2023».

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}