.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΚΙΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΥΠΕΡ ΡΩΣΙΑΣ: ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ !!!

 Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και σε αυτό της διπλωματίας. Παράλληλα, ωστόσο, την ανησυχία έρχεται να ενοσχύσει η προσέγγιση -ή ευθυγράμμιση, κατά τους Αμερικανούς- του Πεκίνου με τη Μόσχα, που «εξοργίζει» την Ουάσινγκτον.

Κι ενώ η Κίνα αποφεύγει να ενισχύσει στρατιωτικά τη Ρωσία, δεν παραλείπει ωστόσο έως τώρα να μην καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία και να τερματίσει, έτσι, τον πόλεμο. Το Πεκίνο διαμήνυσε ότι το «κλειδί» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πραγματικά να σταθούν στο πλευρό της ειρήνης και της δικαιοσύνης, «μαζί με τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιγιάν, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα. Τόνισε μάλιστα ότι οι «εμπνευστές» της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σε αυτήν, να αναλάβουν με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους και, αντί να κατηγορούν άλλους, να λάβουν πρακτικά μέτρα, ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, «πετώντας το μπαλάκι» στην Ουάσινγκτον. Υποστήριξε, δε, ότι η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι δίκαιη και αντικειμενική και ότι οι χώρες που θα έπρεπε να «αισθάνονται άβολα», είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να επιβληθούν στον κόσμο, που αγνοούν τις ανησυχίες άλλων χωρών και συνεχίζουν να προωθούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι, σύμφωνα με έγγραφα, σε ένα εργαστήριο στο Χάρκοβο, οι Ουκρανοί έκαναν συστηματικές μυστικές έρευνες, προκειμένου να μελετηθούν οι τρόποι μετάδοσης παθογόνων από νυχτερίδες σε ανθρώπους, υπό την άμεση εποπτεία Αμερικανών ειδικών.

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα δεν δείχνει να επιθυμεί «διακαώς» να εμπλακεί στην οικονομική διαμάχη μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. Από την άλλη, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά, αλλά χωρίς προς το παρόν να παίρνουν δραστικά μέτρα κατά του Πεκίνου, το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία και, κυρίως, πώς θα μπορούσαν οι Κινέζοι να βοηθήσουν τους Ρώσους να «παρακάμψουν» τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, που επέβαλαν Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, αύριο Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιεσί, σε μια «έντονη επτάωρη συνεδρίαση». Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση της συνάντησης είπε ότι οι Κινέζοι είχαν «ήδη αποφασίσει ότι θα παράσχουν οικονομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη» πριν από τη συνάντηση. «Το ερώτημα είναι πραγματικά αν θα προχωρήσουν παραπέρα» συμπλήρωσε.

Πριν από αυτή τη συνάντηση, ωστόσο, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είχαν απευθύνει προεδοποιήσεις στην κινζεική κυβέρνηση για την «άνευ όρων» στήριξή της στο καθεστώς Πούτιν. Οι συζητήσεις, ωστόσο, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, δεν έχουν προχωρήσει τόσο, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τις κυρώσεις που ενδεχομένως θα επέβαλαν στο Πεκίνο, εάν παρείχε στρατιωτικές ή άλλου είδους διευκολύνσεις στους Ρώσους.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Reuters, αυτό συμβαίνει, γιατί μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει ευθείες συνέπειες στην ίδια την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Οι εμπορικές σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον και τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρές από αυτές με τη Μόσχα και η κινεζική οικονομία εξαρτάται κυρίως από τις διεθνείς αγορές και το ξένο κεφάλαιο.

Έτσι, οι ΗΠΑ επιλέγουν προς το παρόν μια στάση αναμονής, αφήνοντας στους Κινέζους την πρωτοβουλία για τις επόμενες κινήσεις. Εκτός και αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά του Σι και να μιλήσει για συγκεκριμένες συνέπειες σε βάρος του Πεκίνου, εάν επιλέξει να εμπλακεί στον πόλεμο, στηρίζοντας έμπρακτα τη Ρωσία.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates