.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΑΝΟΙΧΤΕ ΤΑ ΤΡΕΛΑΔΙΚΑ: ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ...0,02€ !!!

 Με μεγάλη έκπληξη ένας Χανιώτης επαγγελματίας ανακάλυψε, όταν πήγε σε μικροβιολογικό εργαστήριο για κάποιες εξετάσεις, ότι δεν ήταν ασφαλισμένος, παρά το γεγονός ότι είχε πληρώσει την μηνιαία ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ και θεωρητικά θα έπρεπε να είναι απόλυτα καλυμμένος.

"Στις 8 Μαρτίου πήγα για τις εξετάσεις και η υπάλληλος έβαλε τον ΑΜΚΑ μου και είδε ότι είμαι ανασφάλιστος. Απόρησα, γιατί πάντα είμαι εντάξει στις πληρωμές μου. Αναγκάστηκα να πάω στον λογιστή μου και εκείνος, αφού το έψαξε, βρήκε ότι χρωστούσα 0,02 ευρώ. Δύο λεπτά δηλαδή. Και γι’ αυτό ήμουν ανασφάλιστος", δήλωσε στο zarpanews.gr ο κ. Δημήτρης Κορακάκης.

"Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο, είναι κωμικοτραγικό. Κάθε μήνα είναι σταθερή η δόση μου στον ΕΦΚΑ και την πληρώνω πάντα. Τελικά μου έβγαλε την ταυτότητα οφειλής ο λογιστής και φανταστείτε ότι για τα δύο λεπτά αυτά, η προμήθεια της τράπεζας ήταν μεγαλύτερη από την ίδια την οφειλή. Οπότε πλήρωσα και τον επόμενο μήνα για να ξεμπερδεύω".

Που... βρέθηκαν τα 2 λεπτά

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με φοροτεχνικούς για να διευκρινίσει τί μπορεί να συνέβη με αυτή την φαιδρή οφειλή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών - Φοροτεχνικών Χανίων, Κώστας Σταυρουλάκης, εξήγησε ότι η οφειλή πιθανότατα δημιουργήθηκε εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων των τραπεζικών συστημάτων:

"Για να πληρωθεί η εισφορά στον ΕΦΚΑ, βγαίνει μια ταυτότητα πληρωμής. Αν αυτή πληρωθεί το απόγευμα της τελευταίας μέρας που έχει προθεσμία ο ασφαλισμένος να πληρώσει, το τραπεζικό σύστημα βλέπει την πληρωμή σαν να έγινε την επόμενη μέρα. Ουσιαστικά για τον ΕΦΚΑ φαίνεται σαν να καθυστέρησε μια μέρα να πληρώσει ο υπόχρεος και έτσι μπαίνει προσαύξηση, γιατί το σύστημα "βλέπει" ότι η ασφαλιστική εισφορά δεν είχε πληρωθεί εντός προθεσμίας. Έτσι ο ασφαλισμένος νομίζει ότι είναι εντάξει, αλλά για τον ΕΦΚΑ υπάρχει χρέος, έστω κι αν είναι 2-3 λεπτά. Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο", ανέφερε ο κ. Σταυρουλάκης.

Ο φοροτεχνικός, Γιώργος Νικολουδάκης, τόνισε ότι η ασφαλιστική ενημερότητα είναι σαν τη φορολογική – δεν πρέπει να υπάρχει κανένα χρέος:

"Υπήρχε πρόβλημα με το σύστημα του ΕΦΚΑ και δεν έδινε ενημερότητα σε ανθρώπους που είχαν πληρώσει, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να δοθεί γενική παράταση σε όλους ως τα τέλη Μαΐου. Αλλά για την ασφαλιστική ενημερότητα δεν πρέπει να χρωστάς τίποτα, ή να έχεις ρυθμίσει τυχόν οφειλές σου, αλλιώς το σύστημα απλά δεν σε θεωρεί καλυμμένο, είναι πάγια πολιτική του ΕΦΚΑ αυτή", ανέφερε ο κ. Νικολουδάκης.

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας από τον ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ πράγματι προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την αυτόματη παράταση ασφαλιστικής ικανότητας όλων των μη μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών από 1 Μαρτίου έως και 31 Μάιου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.

Αναμενόταν να κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Δείτε την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ:

Με νομοθετική διάταξη που προωθείται στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και να ισχύσει αμέσως μετά, παρατείνεται αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών (και των έμμεσων μελών τους) από 1 Μαρτίου έως και 31 Μάιου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.

Από την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ τονίζεται πως από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς που είτε δεν έχουν οφειλές είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες και τακτοποιούν κάθε μήνα. Για αυτό και καλούνται οι ασφαλισμένοι να προχωρήσουν εγκαίρως στην πληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών τους προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την διευκόλυνση των ασφαλισμένων, στην ίδια νομοθετική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ικανότητας εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους αλλά μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές για παροχές σε είδος και σε χρήμα για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατ’εξαίρεση και για μια μόνο φορά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates