.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΕΣ...«ΛΕΒΕΝΤΕΣ» !!!
Το Ίδρυμα των «Λεβέντηδων» και το Μουσείο της Δήλου…

Θυμάται κανείς μια φωτογράφιση της Ασπασίας Λεβέντη και του Νίκου Αλιάγα στη Δήλο το μακρινό 2014; Αν δεν τη θυμάστε, να σας τη θυμίσουμε –τέτοιες στιγμές εθνικού μεγαλείου δεν πρέπει να χάνονται στη λήθη!

Τότε που η χώρα μαστιζόταν από τα μνημόνια και τις περικοπές, η οικογένεια Ασπασίας και Γιώργου Λεβέντη (επιχειρηματίες της ευρύτερης ελληνοκυπριακής οικογένειας Δαυίδ-Λεβέντη, της 3Ε, Coca Cola και άλλων εταιρειών) έφτιαξε ένα Ίδρυμα στο Λονδίνο, το International Foundation for Greece για να βοηθήσουν την έρμη την πατρίδα. Βέβαια, για να βοηθήσουν την πατρίδα τους, θα μπορούσαν να πληρώνουν απλώς τους φόρους τους, αλλά κι αυτό είναι άλλη υπόθεση. Έβαλαν και τιμητικό μέλος του Ιδρύματος τον Αντώνη Σαμαρά, τότε πρωθυπουργό, οπότε ποιος να τους ζητήσει φόρους; Δηλωμένος στόχος του Ιδρύματος ήταν η δωρεά για να φτιαχτεί νέο Μουσείο στη Δήλο. Και να τα πρωτοσέλιδα για τη φοβερή δωρεά που θα κάνει η Ασπασία Λεβέντη, και να τες και οι άδειες για φωτογράφιση στη Δήλο, και να φωτογραφίες και συναντήσεις με τη Μενδώνη (2014) και μετά με τον Ξυδάκη (2015), ο οποίος όμως δεν… ενέδωσε στη συνεργασία. Μια άλλη λεπτομέρεια βέβαια είναι ότι το Ίδρυμα δεν είχε σκοπό να βάλει λεφτά δικά του, αλλά να μαζέψει χρήματα από συναυλίες και γκαλά. Και μάλιστα συναυλίες στο Ηρώδειο, με παραχώρηση από το ΥΠΠΟΑ, για να γίνουν οι μελέτες και μετά… τα συνήθη: να επωμιστεί το δημόσιο το βάρος της κατασκευής ενός Μουσείου με τα σχέδια που θα είχε εγκρίνει η κ. Ασπασία Λεβέντη. Παρά τα ταρατατζούμ το 2014-2015, μετά υπήρξε σιωπή. Λεφτά δεν μαζευτήκανε. Τελικά εξαφανίστηκε και το Ίδρυμα και ο σκοπός του από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επειδή όμως οι καλοί ποτέ δεν χάνονται, το 2019 μαζί με την Υπουργό Μενδώνη επανεμφανίστηκε και η κ. Ασπασία Λεβέντη. Τον Σεπτέμβρη 2019 το Ηρώδειο παραχωρήθηκε στο IFG για συναυλία για τους “σκοπούς” του Ιδρύματος.Τον Σεπτέμβριο 2021 πραγματοποιήθηκε αυτοψία της Λ. Μενδώνη μαζί με την κ. Λεβέντη στη Δήλο για να αναθερμανθεί το θέμα της χορηγίας. Στην αυτοψία συμμετείχαν και οι Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης, μέλη του ΔΣ του IFG. Στις 5/1/2022 η Λίνα Μενδώνη υπέγραψε απόφαση έγκρισης αυτής της χορηγίας. Περιέργως, ούτε για αυτή την απόφαση ενημέρωσε με Δελτίο Τύπου η Υπουργός, που κατά τα άλλα είναι «υπερήφανη» για τη σύμπραξή της με τον ιδιωτικό τομέα και τα Ιδρύματα. Γιατί άραγε;

Το θέμα δεν είναι απλώς μια αποτυχημένη δωρεά που προφανώς ως τώρα εξυπηρέτησε μόνο τους σκοπούς προβολής του ίδιου του Ιδρύματος και τίποτε άλλο. Ούτε ότι η «δωρεά» δεν είναι του «Ιδρύματος» αλλά το ποσό θα συγκεντρωθεί (ίσως, γιατί στη φωτό θα δείτε ότι είναι ακόμη στο 0) με crowdfunding, με την υποστήριξη του ελληνικού δημοσίου ουσιαστικά.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι δύο από τους συνιδρυτές και μέλη του ΔΣ (trustees) του εν λόγω Ιδρύματος είναι οι Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022 μια 24χρονη κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε τον βιασμό της σε σουίτα ξενοδοχείου από 3 επιχειρηματίες, εκ των οποίων κατονόμασε τον έναν, τον 27χρονο Β.Λ., που συνελήφθη κιόλας στις 2 Ιανουαρίου (αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους). Πρόκειται για μια πολύ δύσοσμη υπόθεση, καθώς φαίνεται ότι η 24χρονη αποκάλυψε ένα κύκλωμα με επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης που έβρισκαν κοπέλες για να «διασκεδάσουν» (έτσι έγραψε ένας από τους εμπλεκόμενους στο Instagram!) γόνους επιχειρηματικών οικογενειών που επισκέπτονταν τη συμπρωτεύουσα. Ο Μάνος Παπαδόπουλος, της επιχείρησης «Αχίλλειον» στη Θεσσαλονίκη, με δημόσια ανάρτησή του στο Instagram (την οποία ανακάλεσε αργότερα), παραδέχτηκε ότι όντως έγιναν όλα αυτά, ενώ ως σχετιζόμενα με την υπόθεση παρέθεσε τα ονόματα του Βασίλη και του Ευαγόρα Λεβέντη (και κάποιων άλλων, βλ. φωτογραφία). Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ίδιοι δεν έχουν ακόμη διαψεύσει την εμπλοκή τους. Χιλιάδες χρήστες και χρήστριες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να αναδείξουν το θέμα, για να μη θαφτεί, όπως γίνεται σε περιπτώσεις που εμπλέκονται μεγαλοεπιχειρηματίες.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης είναι συνιδρυτές και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (trustees) του ευαγούς Ιδρύματος IFG, του οποίου τη δωρεά αποδέχτηκε η Λίνα Μενδώνη στις 5/1/2022 (μετά την καταγγελία του βιασμού και μετά την πρώτη δημοσιοποίησή της…), χωρίς να βγάλει Δελτίο Τύπου όπως συνηθίζει.

Από τη θέση της ως Υπουργού, η Λίνα Μενδώνη μπορεί να ρωτήσει τους εισαγγελείς και να μάθει τα ονόματα των εμπλεκόμενων σε αυτή τη δικογραφία. Βέβαια και για τον Λιγνάδη μπορούσε, αλλά προτίμησε να μιλά για «ανθρωποφαγία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» και για «τεκμήρια αθωότητας» –προτού καταλήξει ότι ο Λιγνάδης είναι ένας «επικίνδυνος άνθρωπος». Και βέβαια υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε εμπλεκόμενο σε ποινική υπόθεση, αυτό όμως αφορά τη μεταχείρισή του από τις δικαστικές αρχές. Δεν αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που έχει υποχρέωση να ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ εδώ και τώρα την απόφαση της Μενδώνη και να αναστείλει οποιαδήποτε συνεργασία με το Ίδρυμα που έχει αυτούς τους ιδρυτές. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς ξεπλένει κατηγορούμενους για βιασμό. Όπως άλλωστε έκανε και με τον Λιγνάδη για καιρό…——————

Μετά από όλα αυτά, νομίζουμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να καταλάβουμε όλοι ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΝΠΔΔ με διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, που θα προέρχονται από τον συρφετό που βλέπετε παραπάνω και παρακάτω στις φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις της «ευυπόληπτης» καλής κοινωνίας που στηρίζει αναφανδόν την μετατροπή τους και περιμένει εναγωνίως τον «αριστίνδην» διορισμό της σε κάποιο ΔΣ Μουσείου.''

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΟ.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ


Δήλος χωρίς… «Λεβέντες» – έκθετη η Μενδώνη


Με μια λιτή και αμήχανη ανακοίνωση χτες βράδυ το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ανακαλείται η δωρεά του Ιδρύματος International Foundation for Greece για την Δήλο. Χωρίς καμία αιτιολογία, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες…

Για να μην καταλάβει κανείς ότι η Υπουργός πιάστηκε -για δεύτερη φορά- να έχει εμπλέξει το Υπουργείο Πολιτισμού σε μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης!Από 2/1 έχει γίνει γνωστό στη Θεσσαλονίκη ότι υπήρξε βιασμός 24χρονης σε σουίτα ακριβού ξενοδοχείου από γόνους επιχειρηματικών οικογενειών. Το International Foundation for Greece έχει στη διοίκησή του τους Βασίλη και Ευαγόρα Λεβέντη.

Στις 17/1 η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε τη σχέση των καταγγελλόμενων ως θυτών στην υπόθεση του βιασμού με τη δωρεά του Ιδρύματος στη Δήλο, με το κείμενο Μουσεία, δωρητές… λεβέντες και μερικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα ή πώς να ξεπλύνετε τους χορηγούς σας, απαιτώντας να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση που ενέκρινε την δωρεά.

Χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και λιγοστά ΜΜΕ ανάδειξαν το ίδιο θέμα, μετά την αποκάλυψη της Ενωτικής.

Μέσα σε μια μέρα, το Υπουργείο Πολιτισμού υποχρεώθηκε να ανακοινώσει την ανάκληση της υπουργικής απόφασης Μενδώνη «Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου και Μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece», προς το σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Στην λιτή ανακοίνωση δεν υπάρχει, ασφαλώς, καμιά διευκρίνιση γιατί το Υπουργείο ανέβασε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την απόφαση της αποδοχής της χορηγίας στις 5/1 – μετά δηλαδή από την προσαγωγή του ενός εκ των αδελφών Λεβέντη και συνιδρυτών του Ιδρύματος IFG στην Ασφάλεια για την υπόθεση του βιασμού και την διαρροή του ονόματός του. Ούτε βέβαια γιατί δεν «διαφήμισε» την δωρεά όπως συνηθίζει να κάνει. Ούτε για την περίεργη διαδρομή του εγγράφου (παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς, παραμονή των Φώτων, λες και κάποιος ήθελε να μην μαθευτεί, γιατί ποιος κοιτάζει ΦΕΚ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και Διαύγεια την παραμονή των Φώτων;) Ούτε, βέβαια, μπαίνει στον κόπο το ΥΠΠΟ να αιτιολογήσει την απόφασή του για ανάκληση αποδοχής της χορηγίας. Ίσως για να πέσει στα μαλακά η, επί της ουσίας, ομολογία της ενοχής του…Αφού λοιπόν το ΥΠΠΟA παραδέχεται ουσιαστικά ότι τα μέλη της Διοίκησης του συγκεκριμένου Ιδρύματος είναι οι εμπλεκόμενοι στον βιασμό, για ποιο λόγο δεν ακύρωσε την δωρεά μόλις το έμαθε; Από τις 4/1 μέχρι χτες μεσολάβησαν 15 μέρες! Γιατί έπρεπε να βουήξει ο τόπος για τη δωρεά; Περίμενε ότι δεν θα το πάρει κανείς χαμπάρι; Το θεωρεί φυσιολογικό να συνεργάζεται με βιαστές; Περίμενε ότι δεν θα βρεθούν στοιχεία; Ότι θα φροντίσει η επιχειρηματική οικογένεια να «κλείσει στόματα» για να θαφτεί η υπόθεση; Πιστεύουμε πως ναι. Πως αν δεν είχε αποκαλυφθεί η δωρεά, η Υπουργός απλώς θα άφηνε τον χρόνο να κυλήσει…

Όμως η «αποτελεσματική» κυρία Μενδώνη δεν είναι πάντα αποτελεσματική στο να κρύβει τις πομπές της. Όπως και τότε που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο Λιγνάδης είναι ένας «επικίνδυνος άνθρωπος».

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μια εκτεταμένη κατάσταση διάβρωσης και σήψης, όπου, μεταξύ άλλων, κάποιοι αντιλαμβάνονται τον μνημειακό πλούτο της χώρας ως πεδίο κερδοφορίας ή προσωπικής προβολής και ανέλιξης ή ως φόντο αλλότριων δράσεων και την «χορηγία» ως εργαλείο ξεπλύματος βρώμικων υποθέσεων και προσώπων.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates