.

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ !!!

 Βαριά πρόστιμα για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην πλατφόρμα MyData της ΑΑΔΕ προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα η οποία όμως δίνει “χρονική άφεση” στους υπόχρεους καθώς οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν από τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα το τέλος του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των παλαιών ταμειακών μηχανών με νέες που συνδέονται online με την εφορία.

Με βάση το ισχύον καθεστώς τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι υποχρεωτικά πλέον για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες οι οποίοι θα πρέπει μέχρι τέλη Μαρτίου να καταχωρίσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει από το 2021. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα για την εφαρμογή του μέτρου έχουν επιλυθεί σημειώνοντας ότι το MyData αποτελέσει ένα από τα βασικά όπλα στα χέρια των φορολογικών αρχών για τον έλεγχο των συναλλαγών και τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και κλοπής κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ όπου οι απώλειες εσόδων του δημοσίου ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιπρόσθετα με βάση τα δεδομένα του myDATA η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να προσυμπληρώνει στις φορολογικές δηλώσεις τους κωδικούς για το ΦΠΑ μειώνοντας το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις ενώ η εφορία θα έχει πλήρη εικόνα για το ύψος του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις, πράγμα που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή αλλά και τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Εξελίξεις έρχονται και στο μέτωπο των ταμειακών μηχανών καθώς έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει έχουν αντικατασταθεί οι παλαιές ταμειακές με νέες που θα μπορούν να συνδεθούν online με την εφορία. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ παρέτεινε την προθεσμία λόγω των συνθηκών της πανδημίας και με στόχο να δοθεί ικανός χρόνος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη λιανική, ως εναλλακτική επιλογή για τις επιχειρήσεις με ταμειακές που πρέπει να αντικατασταθούν. Το μέτρο αφορά την απόσυρση 179 τύπων ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας και την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα και εφόσον δεν δοθεί νέα πίστωση χρόνου στους υπόχρεους από την 1η Απριλίου 2022 οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο. Συγκεκριμένα ο νόμος ορίζει ότι «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».

Οι νέες ταμειακές μηχανές θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο στο Taxis όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδονται. Κάθε απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της και με τον κωδικό αυτό θα μπορούν οι ελεγκτικές αρχές να επιβεβαιώνουν αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία. Από την πλευρά τους οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ελέγξουν με το QR code τη γνησιότητα της απόδειξης και σε περίπτωση που διαπιστώνουν πρόβλημα θα μπορούν να αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ η οποία θα προχωρά στους αναγκαίους ελέγχους.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates