.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

BLOOMBERG: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!Το Τελ Αβίβ του Ισραήλ ξεπέρασε το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη και αποτελεί την πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για διαμονή, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit (EIU).

Η πόλη του Ισραήλ σκαρφάλωσε από την πέμπτη θέση πέρυσι και βρέθηκε στην κορυφή της έκθεσης Worldwide Cost of Living 2021 για πρώτη φορά. Τη δεύτερη θέση μοιράζονται το Παρίσι με τη Σιγκαπούρη, ενώ η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ συμπληρώνουν την πεντάδα. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη και στην έβδομη η Γενεύη, ενώ η Κοπεγχάγη, το Λος Άντζελες και η Οσάκα ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Το ισχυρό εθνικό νόμισμα και οι ανατιμήσεις στις μεταφορές και τα τρόφιμα ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν το Τελ Αβίβ στην πρώτη θέση, σύμφωνα με την EIU.

Όπως ανέφερε οι τιμές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μελετήθηκαν μεταξύ των πόλεων είχαν αυξηθεί κατά 3,5% σε ετήσια βάση σε τοπικό νόμισμα, σε σύγκριση με 1,9% πέρυσι. Ο πληθωρισμός ήταν ο ταχύτερος που καταγράφηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι αυξήσεις του κόστους ήταν μεγαλύτερες για τις μεταφορές, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αύξησαν την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κατά 21%.

Άλλα βασικά ευρήματα της μελέτης αποτελούν τα εξής:

-Η Ρώμη σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη από την 32η στην 48η θέση

-Η Τεχεράνη εκτινάχθηκε από την 79η στην 29η θέση μετά την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν

-Το Χονγκ Κονγκ είχε τις πιο ακριβές τιμές βενζίνης, στα 2,50 δολάρια το λίτρο

-Οι τιμές των επώνυμων τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 6,7% κατά μέσο όρο

-Η συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού παραμένει η φθηνότερη πόλη του κόσμου

Ο Upasana Dutt, επικεφαλής του παγκόσμιου κόστους ζωής στο EIU, δήλωσε: «Αν και οι περισσότερες οικονομίες σε όλο τον κόσμο ανακάμπτουν τώρα καθώς κυκλοφορούν τα εμβόλια κατά του Covid-19, πολλές μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να καταγράφουν αύξηση στα κρούσματα και προχωρούν σε κοινωνικούς περιορισμούς. Αυτά έχουν διαταράξει την προσφορά αγαθών, οδηγώντας σε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.

«Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, εκτιμούμε ότι θα δούμε το κόστος ζωής να αυξάνεται περαιτέρω σε πολλές πόλεις καθώς οι μισθοί αυξάνονται σε πολλούς κλάδους. Ωστόσο, αναμένουμε επίσης από τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, προσεκτικά, για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Επομένως, οι αυξήσεις των τιμών θα πρέπει να αρχίσουν να μετριάζονται από τα επίπεδα του τρέχοντος έτους».

Το Worldwide Cost of Living είναι μια έρευνα που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο από την EIU και συγκρίνει περισσότερες από 400 μεμονωμένες τιμές σε 200 προϊόντα και υπηρεσίες σε 173 πόλεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates