.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

 


Τι μεταδίδει το businessdaily.gr 


Θέμα χρόνου είναι να δούμε κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς ο σημερινός αριθμός (λειτουργούν συνολικά 25 servicers), ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες της αγοράς. Από τις 25 οι περισσότερες είναι άνευ αντικειμένου καθώς δεν έχουν συμβόλαια διαχείρισης, ενώ άλλες είναι πολύ πολύ μικρές και είναι δύσκολο να επιβιώσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 εταιρίες διαχείρισης, τρεις που προέρχονται από τις μεγάλες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) ελέγχουν το 79% της αγοράς και οι υπόλοιπες 22 μοιράζονται μερίδιο αγοράς μόλις 21%. 

Στην πραγματικότητα το μερίδιο αγοράς των μικρών είναι πολύ πιο μικρό, καθώς στις 22 περιλαμβάνεται και η QQuant η οποία αν και μικρότερη από τους τρεις μεγάλους έχει σημαντικό και υπολογίσιμο μέγεθος. Έτσι το μέλλον για τις υπόλοιπες 21 εταιρίες δεν προδιαγράφεται ρόδινο και είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και εξαγορές – συγχωνεύσεις και λουκέτα. Διότι ποιο το νόημα να εξαγοράσει κάποιος servicer άλλον servicer όταν το μόνο περιουσιακό του στοιχείο είναι η άδεια;

Πάντως θα υπάρξουν και μικροί που θα επιβιώσουν έχοντας ουσιαστικό ρόλο στην αγορά. Θα είναι οι εταιρείες που έχουν έμπειρο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και οι οποίες είτε θα δουλέψουν ως υπεργολάβοι των «μεγάλων», αναλαμβάνοντας συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια ή κομμάτια NPEs, είτε αποκτώντας σε δεύτερο χρόνο χαρτοφυλάκια NPEs από τη δευτερογενή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates