.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Η JP MORGAN ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΣΤΑ FUNDS
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν σε γενικές γραμμές την τάση της προηγούμενης περιόδου...
Αξιοπρεπή αποτελέσματα γ’ τριμήνου από τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η JP Morgan, εστιάζοντας σε πέντε σημεία, στα οποία πρέπει να δώσει βάση η αγορά.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, μετά την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή, τα οικονομικά της αποτελέσματα, τη «σκυτάλη» παίρνουν Eurobank (στις 25 Νοεμβρίου), Εθνική Τράπεζα (στις 26 Νοεμβρίου) και Alpha Bank (στις 30 Νοεμβρίου). «Η Eurobank είναι μία μετοχή που αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος: μετά το Mexico θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα ανακοινώσει μονοψήφιο ποσοστό ‘κόκκινων’ δανείων και με επαναλαμβανόμενο RoTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) στο 10% ενισχύεται η πεποίθησή μας για το μέλλον της τράπεζας», τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Καθώς εισερχόμαστε στα τελικά στάδια της εκκαθάρισης των NPEs, η εστίαση της αγοράς μετατοπίζεται πλέον στη βιώσιμη ανάπτυξη των δανείων των τραπεζών και τις προοπτικές εσόδων για το 2022».

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν σε γενικές γραμμές την τάση της προηγούμενης περιόδου, καταγράφοντας:

1) πρόοδο στην εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων, με το Mexico (Eurobank), το Cosmos (Alpha) και το Sunrise 2 (Πειραιώς) να είναι διακρατούμενα προς πώληση. Η Eurobank θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα ανακοινώσει μονοψήφιο δείκτη NPEs (7%) μετά την κρίση, με τους υπόλοιπους Ομίλους να ακολουθούν τους επόμενους μήνες/τρίμηνα.

2) πιθανές θετικές αναθεωρήσεις όσον αφορά στην επίπτωση στα κεφάλαια από ορισμένες τιτλοποιήσεις, ιδιαίτερα στο Μεξικό (Eurobank) και Frontier (NBG). 3) ορατές πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), ιδιαίτερα σε Alpha και Πειραιώς μετά την πρόσφατη αποαναγνώριση των Galaxy και Phoenix/Vega και το χαρτοφυλάκιο Sunrise 1, αν και σύμφωνα με τις προσδοκίες και είναι σημαντικό ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές.

4) ισχυρά έσοδα από προμήθειες, υποστηριζόμενα από τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, τις συναλλαγές με κάρτες και τα τέλη διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

5) όχι εκπλήξεις στο κόστος κινδύνου, ενώ ορισμένα νέα NPEs είναι δάνεια που σχετίζονται με τα μορατόρια.

«Με το δείκτη P/TBV του κλάδου να βρίσκεται πλέον κοντά στο 0,5x το 2022e, η γενική αισιοδοξία γύρω από τα μακροοικονομικά και την εξυγίανση των NPEs φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να έχει αποτιμηθεί και συνεπώς το πρώτο σκέλος της συναλλαγής έχει ολοκληρωθεί. Από εδώ και πέρα, η δυνατότητα βελτίωσης του ROTE σε επίπεδα 8-10% και η αύξηση της εμπιστοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επαναξιολόγηση προς το 0,7-0,8x στα επόμενα 2-3 χρόνια», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates