.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Η ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ !!!Τουρισμός και κρατικά προγράμματα στήριξης που απαγορεύουν προσωρινά τις απολύσεις οδήγησαν σε μια πλασματική εικόνα...


Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών μειώθηκε η ανεργία τον Αύγουστο, ωστόσο, αναμένεται αύξηση πάλι τους επόμενους μήνες, ενώ η νέα αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας αναδεικνύει παλαιά διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς εργασίας που απομένουν από τα χρόνια των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την περασμένη εβδομάδα, σημαντική υποχώρηση σημείωσε τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας καθώς διαμορφώθηκε στο 13,9% από 14% τον Ιούλιο.

Από το 2011 έχει να πέσει η ανεργία κάτω από το 14% και πρόκειται για μια θετική είδηση σε ένα από τα πιο κρίσιμα οικονομικά μεγέθη, που θα κρίνει ακόμα και τη διάρκεια της τωρινής κυβέρνησης, σύμφωνα με αναλυτές.

Όμως η καθοδική πορεία της ανεργίας, που βρισκόταν στο 16,9% πριν από ένα χρόνο, ίσως ανατραπεί και κινηθεί πάλι ανοδικά τους επόμενους μήνες, μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η πτώση του Αυγούστου είναι κάπως παραπλανητική. Μπορεί να δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, με την βοήθεια του τουρισμού που κινήθηκε απρόσμενα καλά φέτος, αλλά, ταυτόχρονα πολλές εταιρείες έχουν ακόμα δεσμεύσεις απέναντι στο κράτος για την κρατική ενίσχυση που έλαβαν πριν από το καλοκαίρι.

Δηλαδή, κρατάνε υπαλλήλους στη μισθοδοσία από υποχρέωση ως αντάλλαγμα της κρατικής στήριξης, ενώ το επόμενο διάστημα θα πάψει να υφίσταται αυτή η δέσμευση, ανοίγοντας το δρόμο για μείωση του προσωπικού.

Το διπλό όφελος, τόσο η άνοδος του τουρισμού, όσο και η απουσία απολύσεων, οδήγησε στη μείωση της ανεργίας του Αυγούστου που ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Κατά συνέπεια, εκτιμούν αναλυτές, αναμένεται να «τσιμπήσει» πάλι η ανεργία, αν και όχι για πολύ, καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με ισχυρό ρυθμό με την είσοδο της νέας χρονιάς.

«Δεν έχουμε καθαρή εικόνα για την ανεργία στην ευρύτερη οικονομία ακόμα. Στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και του κατασκευαστικού τομέα, όμως, τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε σε αυτήν τη φάση της ανάκαμψης», τονίζει κορυφαίος οικονομολόγος.

Το μεγάλο αγκάθι της μακροχρόνιας ανεργίας

Όσο, όμως, αδειάζει η δεξαμενή των ανέργων, τόσο εμφανίζεται το μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα της αγοράς εργασίας που θα ταλανίζει την κυβέρνηση: οι στρατιές των μακροχρονίων ανέργων.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα βγαίνει όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας μια τεράστια αδυναμία της χώρας να αξιοποιήσει την παρούσα αναπτυξιακή δυναμική και τα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι άτομα που βρέθηκαν εκτός δουλειάς πριν από ένα ή περισσότερα χρόνια λόγω κρίσης και δύσκολα ξαναμπαίνουν στην αγορά εργασίας. Συνήθως είναι εργάτες πιο μεγάλοι σε ηλικία, με χαμηλό επίπεδο επιμόρφωσης που δουλεύουν περιστασιακά τον τελευταία καιρό στη «μαύρη» οικονομία.

Τους λείπουν οι ψηφιακές δεξιότητες και η απαραίτητη εκπαίδευση για να μπορούν να συμβάλλουν σε μια επιχείρηση. Οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων των εργατών με τις ανάγκες της αγοράς κρατούν σταθερά το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Στοιχεία της Eurostat για το β’ τρίμηνο δείχνουν ότι οι μακροχρόνιοι άνεργοι στη χώρα μας ανέρχονται στο 9,7%, έναντι 3,3% στην ευρωζώνη. Στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο «αγκάθι» με τους μακροχρόνιους ανέργους βρίσκεται στην Ελλάδα και μετά ακολουθεί η Σλοβακία, η Ιταλία και η Βουλγαρία, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσουν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας, δηλαδή το το α΄τρίμηνο του 2009, οι μακροχρόνιοι άνεργοι στην Ελλάδα ήταν 3,7%, έναντι 2,8% στην ευρωζώνη.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates