.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ. ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ !!!

ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΑ ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΙ ΓΕΛΑΝΕ...
Γιατί κάνουν ό,τι γουστάρουν και δίνουν δάνεια...μόνο εκεί που θέλουν !!!Σταϊκούρας σε τραπεζίτες: Να με ενημερώνετε για τα δάνεια που χορηγείτε


Επιστολή από τις 28 Σεπτεμβρίου προς τους τραπεζίτες με την οποία τους ζητεί να ενημερώνεται για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, αποκάλυψε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε πως η χρηματοδότηση γέρνει προς την πλευρά των μεγάλων επιχειρήσεων, με τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Όπως είπε ο υπουργός, η εν λόγω συνεδρίαση της Επιτροπής «έπεται σχετικών συναντήσεών μου με τις Διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και φορείς της αγοράς για το ίδιο θέμα. Καθώς και σχετικών επιστολών μου προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με τις οποίες ζητώ συγκεκριμένα, μηνιαία στοιχεία για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Σας προϊδεάζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, με συστηματικό τρόπο, εντός και εκτός Βουλής».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες, προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποχρεώνονται σε δίκαιο διαμοιρασμό των κονδυλίων με τη μορφή δανείων, ώστε να δοθεί ώθηση στην πραγματική οικονομία. Ενδεικτικό είναι ότι οι προβλέψεις για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων μόνο για φέτος κάνουν λόγο για 900 εκατ. ευρώ.


Xρ.Σταϊκούρας: Ευθύνη της Πολιτείας και των τραπεζών να εργαστούμε για να αυξηθεί η περίμετρος των δυνητικών δανειοληπτών


Ευθύνη της Πολιτείας και των τραπεζών είναι να κινηθούν για να διευρυνθεί η περίμετρος των δυνητικών δανειοληπτών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία είχε ως αντικείμενο την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας να βοηθήσει να αυξηθεί η περίμετρος των δυνητικών δανειοληπτών», είπε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι, από την πλευρά της Πολιτείας, αυτό θα γίνει:

– κίνητρα για συγχωνεύσεις, για εξαγορές μικρού μεγέθους και συνεργασίες, προκειμένου να μεγαλώσει το μέγεθος των επιχειρήσεων

-με ρύθμιση οφειλών, για να μπορέσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μπουν σε κανονικότητα και να έχουν πάλι χαρακτηριστικά δανειοδότησης

-με προώθηση των μικροπιστώσεων, για να υπάρξουν και εναλλακτικά κανάλια χρηματοδότησης.

-με ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας μέσα από την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και των επιχορηγήσεων και των δανείων.

«Αυτή είναι η ευθύνη μας», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, και για τη χώρα και για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις τράπεζες, είπε ότι «έχουν ευθύνη- από τη στιγμή που υποστηρίζεται και το ενεργητικό και το παθητικό τους, και προωθούνται οι αναγκαίες πολιτικές για διευρυνθεί η περίμετρος των δυνητικών δανειοληπτών- να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν καλύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και να διευρύνουν και εκείνες, από την πλευρά τους, την περίμετρο των δυνητικών δανειοληπτών». Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε ειδικότερα τις τράπεζες να αναβαθμίσουν το σύστημα συλλογής πληροφορίας και δεδομένων, ποσοτικών και ποιοτικών, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλύουν σε μεγαλύτερο βάθος τις ελληνικές επιχειρήσεις, να εντοπίζουν περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις, και να τιμολογούν τον πιστωτικό κίνδυνο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Όπως όμως έσπευσε ταυτόχρονα να τονίσει, ο υπουργός Οικονομικών, «ευθύνη έχουν και οι επιχειρήσεις και οι φορείς να ενημερώσουν τα μέλη τους, να κάνουν καλύτερες συμβουλευτικές για τους νέους τομείς της ψηφιακής μετάβασης, της πράσινης οικονομίας». Πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του αλφαβητισμού, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να σημειώσει ότι και τα Επιμελητήρια έχουν μεγάλη ευθύνη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως επιβεβαιώθηκε από τα λεχθέντα, των φορέων και των τραπεζών, ότι η κυβέρνηση ενήργησε έγκαιρα και μεθοδικά για τη στήριξη της ρευστότητας και δεν κάνει επικοινωνιακή διαχείριση. Όπως εξάλλου σημείωσε, αποδείχθηκε, και σήμερα, ότι οι φορείς της αγοράς είναι πιο υπεύθυνοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε ειδικότερα την έκκληση του κ. Καββαθά να μπει στόχος, σε ένα χρόνο από σήμερα, να υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα 100.000 επιχειρήσεις. «Το λέει ο εκπρόσωπος της αγοράς. Και ακούω από την αντιπολίτευση, επί μήνες, να λένε “πού είναι όλες οι άλλες επιχειρήσεις που δεν χρηματοδοτήθηκαν”, θεωρώντας ότι είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις. Οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς μιλούν με ρεαλισμό. Σας έχουν προσπεράσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί μιλούν με ρεαλισμό και σύνεση», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ένας εφικτός στόχος και θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρός και πιο φιλόδοξος, και η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, διότι αυτό σημαίνει ρεαλισμός και υπευθυνότητα, από τους φορείς της αγοράς».

«Κόκκινα» δάνεια

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνοντας πως «ήδη η μείωσή τους έχει ορατό θετικό αποτέλεσμα στα δημόσια οικονομικά».

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μεταξύ των παραγόντων εκείνων που κρατούν χαμηλό το κόστος του δανεισμού, είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι χαμηλό κόστος δανεισμού, για την Ελληνική Δημοκρατία, σημαίνει μείωση του δημοσίου χρέους, γιατί η εξυπηρέτηση είναι χαμηλότερη. «Ήδη η σημαντική συρρίκνωση των “κόκκινων” δανείων, μέσω του ΗΡΑΚΛΗ, έχει επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα και για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και η επέκταση αυτού, έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί με τους θεσμούς, το Eurogroup, τον SSM, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, με τους όρους που σήμερα υφίστανται και τα χαρακτηριστικά του», είπε ο κ. Σταϊκούρας και σχολίασε ότι «συμβουλές από εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στην τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση», δεν θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.


ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates